Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2010
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Εδινε πιστοποιητικά χωρίς υπογραφή γιατρού

Ιδιωτική επιχείρηση στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία χρησιμοποίησε το όνομα γιατρού Εργασίας χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει

Το όνομα γιατρού Εργασίας χρησιμοποίησε ιδιωτική επιχείρηση Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕξΥΠΠ) χωρίς ο ίδιος να έχει καν ειδοποιηθεί, ότι δήθεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε εταιρεία κέτερινγκ στην Καλαμάτα. Αυτό αποκαλύπτεται σύμφωνα με καταγγελία του ίδιου του γιατρού Εργασίας, Θοδωρή Μαρκόπουλου. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος με αφορμή το γεγονός, «πολλοί συνάδελφοί μας καταγγέλλουν ανώνυμα περιπτώσεις πλαστογράφησης υπογραφής από μερικές ΕξΥΠΠ».

Ο ίδιος ο Θ. Μαρκόπουλος καταγγέλλει στον «Ρ» πως είχε υπογράψει το 2008 σύμβαση αορίστου χρόνου με την ΕξΥΠΠ BIOSAFETY AE, ως ελεύθερος επαγγελματίας με τον όρο η εταιρεία να του γνωστοποιεί το έντυπο καθηκόντων γιατρού Εργασίας με τις παρουσίες του στις επιχειρήσεις για υπογραφή και ο ίδιος να το καταθέτει στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

«Εγώ ζήτησα να μπει αυτός ο όρος στη σύμβαση γιατί έχω εμπειρία πώς λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις...», λέει χαρακτηριστικά. Μία φορά συνεργάστηκε με την συγκεκριμένη ΕξΥΠΠ και μέσα στο 2009 «με πήραν τηλέφωνο για να με ρωτήσουν αν θέλω να συνεχίσω τη συνεργασία και τους είπα όχι. Δυστυχώς αμέλησα να τους ενημερώσω και γραπτά. Ωσπου μου τηλεφώνησαν από την Επιθεώρηση Εργασίας στην Καλαμάτα και με κάλεσαν να πάω να δω αν πράγματι ισχύει το έγγραφο της ΕξΥΠΠ που δεν είχε την υπογραφή μου. Υποτίθεται ότι μέσα στο Μάη θα πρόσφερα τις υπηρεσίες μου σαν γιατρός Εργασίας σε μια εταιρεία που έχει αναλάβει το εστιατόριο των ΤΕΙ Καλαμάτας, κι εγώ δεν είχα ιδέα!».

«Συνηθίζεται» ...για λόγους ταχύτητας!

Οπως μας εξηγεί, δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο «λάθος»: «Ακόμα και για πρακτικούς λόγους έπρεπε να με ενημερώσει η ΕξΥΠΠ, για τον αριθμό ωρών στη συγκεκριμένη επιχείρηση και κατόπιν να προβώ ο ίδιος σε κατάθεση του σχετικού προγράμματος στο Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης. Αφού δουλεύω σαν ελεύθερος επαγγελματίας, πού ήξεραν ότι αυτές τις ημερομηνίες δε θα είμαι σε άλλη επιχείρηση; Είναι προφανές ότι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν απλά το όνομά μου, για να προσφέρουν χαμηλή τιμή στην εταιρεία - πελάτη τους, χωρίς να νοιαστούν ούτε για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτή, ούτε φυσικά για μένα».

Σε επιστολή της ίδιας της ΕΞΥΠΠ προς τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ τονίζεται (σαν να είναι κάτι απόλυτα ...φυσικό) ότι: «για λόγους ταχύτητας το έντυπο απεστάλη χωρίς τις υπογραφές και τις σφραγίδες των τεχνικών Ασφαλείας και των γιατρών Εργασίας, τους οποίους - σύμφωνα με την πρακτική σε πολλά ΚΕΠΕΚ στην επαρχία - θα ειδοποιούσαμε στη συνέχεια να επισκεφτούν οι ίδιοι την υπηρεσία και να υπογράψουν».

Σε τροχιά συγκάλυψης της ευθύνης της ΕξΥΠΠ επέλεξε να κινηθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μέσω του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Οπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του ΣΕΠΕ προς την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, «αφενός βρίσκεται εν ισχύ μεταξύ του κυρίου Μαρκόπουλου και της ΕξΥΠΠ σύμβαση Αορίστου Χρόνου και αφετέρου δεν υπάρχει υπογραφή του κυρίου Μαρκόπουλου στο προαναφερθέν έγγραφο». Δηλαδή, για το υπουργείο Εργασίας, δεν «τρέχει τίποτα» για την απαράδεκτη πράξη της ΕξΥΠΠ να χρησιμοποιήσει το όνομά του χωρίς να τον ενημερώσει, αφού η εταιρεία δεν πλαστογράφησε την υπογραφή του και αφού δεν τους ενημέρωσε και γραπτά για τη λήξη της σύμβασης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ