ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το ρεαλισμό που καθορίζεται από τα συμφέροντα των εργαζομένων και το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανέδειξε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσε. Από την πλευρά της κυβέρνησης, η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, χαρακτήρισε την πρόταση του ΚΚΕ «ανέφικτη», αναδεικνύοντας ότι για τις κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου, το «εφικτό» ταυτίζεται μόνο με τη διασφάλιση και την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων, μέσω της παραπέρα μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ απορρίφθηκε και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, με την επίκληση του απαράδεκτου σχετικού άρθρου του Συντάγματος, επειδή προκαλεί επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίκαιρη και αναγκαία η πρόταση του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την εισηγητική τοποθέτηση και τις ομιλίες των βουλευτών του ΚΚΕ

Μόνιμη, σταθερή και πλήρη εργασία για όλους διεκδικεί το ΚΚΕ, ξεκινώντας από τη θέση ότι η δουλειά είναι θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα
Μόνιμη, σταθερή και πλήρη εργασία για όλους διεκδικεί το ΚΚΕ, ξεκινώντας από τη θέση ότι η δουλειά είναι θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα
«Η πρόταση του ΚΚΕ για σταθερή και πλήρη εργασία με δικαιώματα για όλους δεν είναι επίκαιρη επειδή γίνεται παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά αναγκαία γιατί γίνεται σε συνθήκες διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης», τόνισε η εισηγήτρια της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου.

«Η δουλειά είναι δικαίωμα», σημείωσε, «ο άνθρωπος πρέπει να έχει εξασφαλισμένη σταθερή δουλειά, με δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο. Σήμερα αυτό είναι εφικτό. Σήμερα που η τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη έχει ανοίξει νέους δρόμους, ώστε να αυξάνεται συνεχώς η παραγωγικότητα, υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις να μειωθεί ο χρόνος εργασίας και τα όρια συνταξιοδότησης, να μπορεί η λαϊκή οικογένεια να καλύπτει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της. Ο εργαζόμενος παράγει τον πλούτο, δημιουργεί και λειτουργεί τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, τις υποδομές. Δεν μπορεί να συμβιβάζεται με το δήθεν ρεαλισμό της επιδείνωσης του βιοτικού του επιπέδου».

Η Σοφία Καλαντίδου υποστήριξε ότι στον αντίποδα του δικαιώματος στην εργασία κινούνται οι πολιτικές που εκπορεύονται από την ΕΕ και υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για προώθηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία, τόνισε ότι παρά την προώθηση των μορφών αυτών στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας «έχουμε στη χώρα μας πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας. Ομως, τα ποσοστά ανεργίας ανεβαίνουν. Το 2010 η ανεργία ήταν 11,3% και η ελαστική απασχόληση αυξήθηκε από 5,9% σε 6,5% το πρώτο τρίμηνο του 2010 και οι ανασφάλιστοι στο 25%».

Τι είναι οπισθοδρόμηση;

«Η δικιά μας λογική ξεκινάει από την αφετηρία ότι ο εργαζόμενος το μόνο που έχει να πουλήσει είναι την εργατική του δύναμη για να μπορέσει να ζήσει ο ίδιος, αλλά και η οικογένειά του», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αναρωτώμενος ρητορικά: «Γιατί να είναι πολυτέλεια, σήμερα να διεκδικεί και απαιτεί ο εργαζόμενος πλήρη και σταθερή απασχόληση, για να μπορεί αξιοπρεπώς ο ίδιος και η οικογένεια του να ζήσει; Γιατί αυτό είναι οπισθοδρόμηση; Είναι οπισθοδρόμηση το δικαίωμα της νοικοκυράς της εργατικής τάξης να βάζει καθημερινά το τσουκάλι στη φωτιά; Είναι οπισθοδρόμηση να μπορεί να στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο ο εργάτης, ενώ, αντίθετα, το σύγχρονο είναι να προσαρμόζει ο εργάτης την πώληση της εργατικής του δύναμης ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαιοκράτη, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων;».

Ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Παπακωνσταντίνου είπε μεταξύ άλλων ότι «η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας πυροβολεί τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, τον σταθερό ημερήσιο εργατικό χρόνο, την κοινωνική αξία της εργασίας, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Για το ΚΚΕ, η εργασία είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο, που δεν το παζαρεύουμε, αλλά το διεκδικούμε στο ακέραιο. Είναι μια πάγια και διαρκής ανάγκη για τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

Ο ίδιος παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 42 επιχειρηματικοί όμιλοι που κυριαρχούν ιδιοκτησιακά στην ελληνική οικονομία άρπαξαν «νόμιμα» το 65% των κερδών της πρόσφατης δωδεκαετίας. Σημείωσε, τέλος, ότι η πρόταση του ΚΚΕ «έχει ποιοτικά διαφορετικό περιεχόμενο, ακριβώς γιατί αντανακλά με αξιοπαρατήρητη ακρίβεια τις κοινωνικές ανάγκες, τις εργασιακές προσδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων».

Εχουμε ριζικά αντίθετη αντίληψη

«Την πρόταση νόμου που συζητάμε, την καταθέσαμε το Νοέμβρη», σημείωσε στην παρέμβασή του o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, θυμίζοντας ότι «είχε διαδικαστικά την τύχη που έχουν όλες οι προτάσεις νόμου. Και εδώ βλέπουμε την καρικατούρα του Κοινοβουλίου, της δημοκρατίας: Καταθέτεις πρόταση νόμου, έρχεται εδώ για να ψηφιστεί, το απαγορεύει το Σύνταγμα».

Οπως τόνισε, η ουσία της πρότασης είναι ότι «απαντά σε όλους αυτούς που λένε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Να μας πείτε, ναι, ότι διαφωνείτε, αλλά όχι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Επισήμανε ακόμη: «Είναι φανερό ότι ξεκινάμε από ριζικά αντίθετη αφετηρία και φιλοσοφία. Εμείς θεωρούμε τη δουλειά καθολικό δικαίωμα και όχι ευκαιρία. Εμείς λέμε ότι παραγωγός του πλούτου και πρωταγωνιστής στην εξέλιξη και την ανάπτυξη είναι ο εργαζόμενος, αυτός που παράγει τον πλούτο, ενώ εσείς λέτε ότι είναι ο καπιταλιστής, ο επιχειρηματίας, το κεφάλαιο, που εκμεταλλεύεται όλους τους υπόλοιπους και που καρπώνεται αυτόν τον κοινωνικό πλούτο. Αυτή είναι η θεμελιακή μας διαφορά».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κραδαίνει τα ελλείμματα για να τσακίσει δικαιώματα

Τα ταμεία που άδειασε η πλουτοκρατία επικαλέστηκε ο αρμόδιος υφυπουργός, για να χαρακτηρίσει «ανέφικτη» την πρόταση του ΚΚΕ

Πρόταση νόμου που κινείται στη σφαίρα του ιδεατού και όχι του εφικτού χαρακτήρισε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ισχυριζόμενος ότι με αυτήν αγνοείται μια πραγματικότητα που έχει πολλά συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα τα οποία ουσιαστικά την καθιστούν ανέφικτη.

Ως πρώτο δεδομένο, ο υφυπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα παρουσιάζει ένα έλλειμμα της τάξης του 13,8% για το οποίο δεν είναι - όπως είπε - υπεύθυνη η κυβέρνηση και είναι αυτό που «μας οδήγησε στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ». Επειδή, ισχυρίστηκε, η πρόταση νόμου μιλάει για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΚΕ ότι «πρέπει να ξέρετε ότι τα μισά από τα χρήματα που δαπανώνται σήμερα στην Ελλάδα προέρχονται από δανεικά» για τα οποία «διαπραγματευόμαστε τους όρους του δανεισμού αυτές τις μέρες».

Αναφερόμενος στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης είπε ότι δεν μπορεί κανένας να τις υποχρεώσει για παράδειγμα να μετατρέψουν μια σύμβαση εργαζομένου για ορισμένο χρόνο σε αορίστου χρόνου. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο νόμο για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, ισχυριζόμενος ότι αυτός περιέχει θετικές για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις και δεν υπάρχει ούτε μια διάταξη που καθιστά δυσμενέστερο το καθεστώς των εργαζόμενων με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Μάλιστα είπε ότι στο νόμο δεν υπάρχει θέμα ούτε οκτάωρου, ούτε πενθήμερου, ούτε η θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας ή της διαθεσιμότητας.

Το ΚΚΕ παλεύει στα ίσια!

Πληρωμένη απάντηση στους υπαινιγμούς του υπουργού Εργασίας έδωσε χτες ο Θ. Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος

Στο τέλος της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΚΕ, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος είπε ότι το Κόμμα βάζει καθημερινά «τρικλοποδιές στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να σώσει τη χώρα». Από την πρώτη μέρα, είπε, που αναλάβαμε, έχουμε μια - κατά κυριολεξία - αντιπολίτευση πάρα πολύ σκληρής μορφής από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Είναι δικαίωμα, συνέχισε, του κάθε κόμματος να χαράσσει την πολιτική του, αλλά «υπάρχουν ορισμένα όρια». «Δεν μπορεί να προσπαθούμε να βρούμε χώρο για να δεχθεί το υπουργείο Εργασίας τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, επειδή έχουμε προβλήματα ή ακούμε απειλές ότι την τάδε ώρα που θα έρθουν οι τάδε εκεί, θα γίνει το δείνα γεγονός και δε θα επιτρέψει τη συνάντηση τελικά ή θα εκπέμψει ένα λάθος μήνυμα γι' αυτή τη χώρα», παραπονέθηκε ο υπουργός.

«Το ΚΚΕ δεν παλεύει με τρικλοποδιές», ήταν η άμεση απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος Θ. Παφίλης και ξεκαθάρισε: «Το ΚΚΕ παλεύει στα ίσια, βάζει το όνομά του, την υπογραφή του, λέει ευθαρσώς στον κόσμο και αναλαμβάνει και τις πολιτικές ευθύνες. Τις τρικλοποδιές να τις αναζητήσετε στην πολιτική σας. Εμείς το είπαμε από την πρώτη στιγμή και ζητήσαμε να κάνετε και εσείς το ίδιο και να αρνηθείτε βρώμικες μεθόδους που ακολουθούσατε παλαιότερα - δεν εννοώ προσωπικά, εννοώ σαν πολιτικός χώρος - απέναντι στο ΚΚΕ. Να μας παλέψετε ιδεολογικά για να κρίνει και ο κόσμος ποιος έχει δίκιο.

Η απάντησή μας είναι ότι θα ζητήσουμε από τον κόσμο πανστρατιά, να μπλοκάρει αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Δεν βρίζουμε κανέναν ποτέ προσωπικά και γνωρίζετε το ήθος μας αφού πολεμάμε πολιτικά, ιδεολογικά και έχουμε την απαίτηση να μας πολεμάνε έτσι και οι άλλοι, αφού δε φοβόμαστε την ιδεολογική αντιπαράθεση, έχουμε εμπιστοσύνη και στη θεωρία μας και στις δυνάμεις μας και πολύ περισσότερο στον κόσμο που θα βγει στο προσκήνιο αργά ή γρήγορα και θα βγει πολύ πιο δυνατά από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε».

Μικρό, πολύ μικρό το μπόι τους

«

Αντικομμουνιστής» αυτοανακηρύσσεται από τις στήλες της χτεσινής «Καθημερινής» ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πριν από μερικές μόνο μέρες έκραζε από τηλεοράσεως ότι πρέπει να τελειώνει η «ανοχή» του αστικού πολιτικού συστήματος στο ΚΚΕ, το οποίο, όπως εκτίμησε, περνάει με τη δράση του τα όρια της νομιμότητας. Σ' ένα εμετικό άρθρο που πρόθυμα φιλοξενεί η εφημερίδα του εφοπλιστή Αλαφούζου, βγάζει όλο το μίσος που τρέφει ο ίδιος, η παράταξη και οι αστοί για την εργατική τάξη και τους αγώνες της, στοχοποιώντας την πολιτική πρωτοπορία της.

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ανάμεσα σε άλλα: «Τη στιγμή που η χώρα βυθίζεται στη δίνη πρωτοφανών εξελίξεων, κάποιοι χαίρονται. Βλέπουν στην κρίση την ευκαιρία να υλοποιήσουν τις ιδεολογικές τους φαντασιώσεις. Αμφισβητούν ευθέως τους κανόνες της αστικής μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Ισως οι πιο ονειροπόλοι θέλουν να πάρουν εκδίκηση για το γεγονός ότι 60 χρόνια πριν βρέθηκαν στο στρατόπεδο των ηττημένων και δεν κατάφεραν να κάνουν την Ελλάδα Αλβανία. Με τη συμπεριφορά τους αμφισβητούν ευθέως το Σύνταγμα στο οποίο ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου ορκίστηκα πίστη».

Ο Κ. Μητσοτάκης κάνει ένα βήμα παραπέρα απ' όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν τις τελευταίες μέρες από τους παπαγάλους της αστικής τάξης. Βάζει ανοιχτά το ζήτημα ότι οι αγώνες των εργαζόμενων είναι εκτός Συντάγματος και ζητάει να αντιμετωπιστούν ανάλογα. Στο ίδιο πνεύμα, ανασύρει την πιο μαύρη προπαγάνδα των μετεμφυλιακών χρόνων, δείχνοντας πως οι αστοί και τα τσιράκια τους ποτέ δεν χώνεψαν, αντίθετα πάντα φοβούνται τη δύναμη που κρύβει μέσα του ο λαός όταν παλεύει για το δίκιο του. Ο φόβος τους γίνεται διπλός όταν η λαϊκή πάλη δεθεί με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας. Αυτό φανερώνει η έμμεση αναφορά του στον ηρωικό και δίκαιο αγώνα του ΔΣΕ.

Συνεχίζει ο Κ. Μητσοτάκης: «Αρνούμαι όμως να δεχθώ ότι μια μικρή ομάδα επαγγελματιών ταραξιών, με την κάλυψη ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, παραβαίνει συστηματικά και απροκάλυπτα τον νόμο, προκαλώντας τεράστια ζημιά στη χώρα (...) Η ζημιά στην εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος είναι ανυπολόγιστη. Και βέβαια κάποιοι απλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους αν τα ξένα πλοία παρακάμψουν τον Πειραιά. Σε αυτούς θα σταθεί αρωγός το ΚΚΕ; Μάλλον θα τους θεωρήσει παράπλευρη απώλεια στον αγώνα για την επιβολή της δικτατορίας του προλεταριάτου».

Ο Κ. Μητσοτάκης ξέρει καλά πως οι εργαζόμενοι δεν χάνουν τη δουλειά τους από τις κινητοποιήσεις, αλλά από την πολιτική του κεφαλαίου που ο ίδιος υπηρετεί. Ξέρει, επίσης, ότι το ΠΑΜΕ και οι κομμουνιστές στέκονται στο πλευρό του οποιουδήποτε χάνει τη δουλεία του, κερδίζοντας μάλιστα καθημερινά μικρές νίκες με την επιβολή της επαναπρόσληψής τους. Αλλος είναι όμως ο καημός που εκφράζει στο άρθρο του. Λέει πως οι εργατικοί αγώνες πλήττουν την οικονομία και οδηγούν σε απολύσεις. Γι' αυτό, το μόνο που μπορεί και πρέπει να κάνει ο λαός αυτές τις ώρες, είναι να σκύψει το κεφάλι, να αποδεχτεί τη μοίρα που του ετοιμάζουν οι «Μητσοτάκηδες» όλων των κομμάτων της πλουτοκρατίας, για λογαριασμό των συμφερόντων της.

Καταλήγοντας, ο Κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Ενας βασικός λόγος που η χώρα έφτασε σε αυτά τα χάλια είναι γιατί το πολιτικό σύστημα ανέχθηκε να μην τηρούνται οι νόμοι που το ίδιο ψήφιζε. Και βέβαια είναι αφελής όποιος νομίζει ότι ξορκίζονται αυτές οι ακραίες συμπεριφορές με διάλογο και παραινέσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει. Η απάντηση στην παρότρυνση για ανυπακοή του νόμου μπορεί να είναι μόνο η τήρηση του νόμου. Δεν κυβερνά το 8% αυτή τη χώρα. Το λιμάνι πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και όσοι παρανομούν να κάτσουν στο σκαμνί. Η χώρα χρειάζεται μια πολιτική και ιδεολογική απάντηση στην ιδεολογική τρομοκρατία ενός τμήματος της Αριστεράς, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια απολαμβάνει μια ιδιότυπη πολιτική ασυλία».

Με άλλα λόγια, οι μειοψηφίες δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικούν να γίνουν πλειοψηφίες, να παλεύουν για να κυριαρχήσουν οι ιδέες τους στο λαό. Εχουν υποχρέωση να μην αμφισβητούν και να υποτάσσονται στις όποιες νόθες εκλογικές πλειοψηφίες. Αυτή τη δημοκρατία υπερασπίζεται ο βουλευτής της ΝΔ. Θέλει το λαό στη γωνία, για να μπορεί το πολιτικό σινάφι του ανεμπόδιστα να υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, να συναλλάσσεται μαζί της, να υπερασπίζεται την κερδοφορία της από κάθε επιβολή.

Ορος για να γίνει αυτό είναι να τσακιστεί το κίνημα, σε μια περίοδο μάλιστα που το αστικό πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Αρα, «να εφαρμοστεί ο νόμος», λέει ο Μητσοτάκης και να χτυπηθούν οι αγώνες. Να ποινικοποιηθεί η δράση όσων παλεύουν για το δίκιο τους και των κομμουνιστών που πρωτοστατούν. Αυτόν τον καημό εκφράζει για λογαριασμό του συνόλου της αστικής τάξης και των κομμάτων του ο Κ. Μητσοτάκης. Τους κάθεται στο λαιμό το δίκιο του λαού, τους πνίγει. Και αλυχτούν σαν τα σκυλιά, νομίζοντας οι άμοιροι ότι με το μηδαμινό τους τους μπόι μπορούν να τρομοκρατήσουν το γίγαντα λαό.

«Ουτοπικό» ό,τι υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετος με την πρόταση νόμου ήταν ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κοντογιάννης λέγοντας ότι η πρόταση του ΚΚΕ που συζητάμε υπό τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να έχει καμία τύχη αφού προβλέπει πλήρη, μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα. Δυστυχώς, είπε, στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη χώρα, κυρίως το τελευταίο εξάμηνο και μας οδήγησαν στην αγκαλιά του ΔΝΤ, τα όσα προτείνει το ΚΚΕ «δεν κινδυνεύουν απλώς να χαρακτηριστούν ουτοπικά, αλλά κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους ως παντελώς εξωπραγματικά και φαίνεται να κινούνται πέραν και μακράν όσων συμβαίνουν στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα».

Με την προσφιλή για το ΛΑ.Ο.Σ. επίθεση κατά του ΚΚΕ συνόδευσε την απόρριψη της πρότασης νόμου ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Βελόπουλος κάνοντας λόγο για «πλειοδοσία» και «λαϊκισμό»! Στράφηκε και κατά των μεταναστών, λέγοντας ότι αυτοί φοροδιαφεύγουν ενώ αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά ισχυρίστηκε ότι αυτές δυσφημούν τη χώρα και ευνοούν την Τουρκία η οποία διαφημίζει τα ανοιχτά λιμάνια της.

Την συμφωνία του με την ουσία και την φιλοσοφία της πρότασης νόμου εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσιωτάκης χωρίς όμως να αναφερθεί αναλυτικά στα όσα προβλέπει η πρόταση.

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου

Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα

-- Ενιαία σχέση εργασίας, αυτή της σχέσης δημοσίου δικαίου.

-- Μονιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλων των εργαζομένων που στην πράξη παρέχουν εξαρτημένη εργασία, με τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας (συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, συμβάσεις έργου κλπ.), σε συμβάσεις εργασίας δημοσίου δικαίου.

-- Επαναδιορισμός, με σύμβαση εργασίας πλέον δημοσίου δικαίου, υπό ορισμένες εύλογες προϋποθέσεις, εκείνων των εργαζομένων που στην πράξη παρείχαν εξαρτημένη εργασία και των οποίων η σχέση εργασίας έληξε.

-- Κατάργηση των προγραμμάτων stage και μονιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, του προσωπικού που παρέχει ή παρείχε τις υπηρεσίες του μέσα από τα καταργούμενα προγράμματα.

-- Αναγνώριση ως προϋπηρεσίας, για όλες τις συνέπειες, εργασιακές, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές, όλου του χρονικού διαστήματος που το πιο πάνω προσωπικό προσέφερε τις υπηρεσίες του και ταυτόχρονη απαγόρευση χειροτέρευσης της θέσης του.

-- Κάλυψη των κενών, αλλά και των νέων θέσεων που απαιτούνται για την ικανοποίηση των αναγκών με το απαραίτητο προσωπικό με σχέση δημοσίου δικαίου.

-- Περιορισμός στο ελάχιστο, σε καθορισμένες περιπτώσεις, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, και μόνο κατ' εξαίρεση, της σχέσης εργασίας ορισμένου χρόνου.

-- Επέκταση της μονιμοποίησης και του επαναδιορισμού και στο προσωπικό των ΔΕΚΟ και άλλων επιχειρήσεων ελεγχόμενων αμέσως ή εμμέσως από το Δημόσιο, ανεξάρτητα εάν είναι εισηγμένες ή όχι στο Χρηματιστήριο, καθώς και στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ.

-- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και μετατροπή της σχέσης των μερικώς απασχολουμένων σε σχέση δημοσίου δικαίου πλήρους απασχόλησης.

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

-- Μετατροπή όλων των υφιστάμενων συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου, με προοπτική την πλήρη και ουσιαστική κατοχύρωση της σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου.

-- Κατάργηση των προγραμμάτων stage και εξασφάλιση της δουλειάς των απασχολουμένων με τα καταργούμενα προγράμματα στους ίδιους εργοδότες, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

-- Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (ειδικές μορφές απασχόλησης, όπως συμφωνίες αμοιβής με το κομμάτι (φασόν), μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση, τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενοικίαση εργαζομένων). Εξασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων με τις καταργούμενες ελαστικές σχέσεις στους ίδιους εργοδότες, με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

-- Κατάργηση των Ιδιωτικών Γραφείων Συμβούλων Εργασίας και των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, δηλαδή όλων των δουλεμπορικών γραφείων που εκμεταλλεύονται την αγωνία χιλιάδων, νέων κυρίως, ανθρώπων για δουλειά.

Το ΚΚΕ προτείνει και την κατάργηση του άρθρου 103 παρ. 8 του Συντάγματος, που αναφέρεται στην απαγόρευση μονιμοποίησης ή μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο σε αορίστου χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ