ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΚΛΕΦΤΕΣ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ο λαός να κάτσει στο σκαμνί την κυρίαρχη πολιτική

Βολική για το αστικό πολιτικό σύστημα και την αθώωση της αντιλαϊκής στρατηγικής η διάχυση των ευθυνών για τα ελλείμματα και την κρίση

Με μια καλοδουλεμένη προπαγάνδα, στην οποία πρόθυμα συμμετέχουν όλα τα αστικά κόμματα, οι παραφυάδες τους και τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση επιδιώκει να διαχύσει τις ευθύνες για την κρίση και τα ελλείμματα σε διαχειριστικές πρακτικές που άσκησαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα στο παρελθόν και να αθωώσει τη διαχρονική πολιτική υπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, η οποία εξέθρεψε την κρίση και σήμερα επιβάλλει τα νέα βάρβαρα μέτρα.

Σ' αυτό το πνεύμα και με στόχο οι δίκαιες λαϊκές αντιδράσεις να αφήσουν στο απυρόβλητο τον πραγματικό πολιτικό αντίπαλο και να εκτονωθούν, η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να τιμωρήσει υπουργούς και πολιτικά πρόσωπα προηγούμενων κυβερνήσεων, στους οποίους, με τη συναίνεση κύρια του ΛΑ.Ο.Σ., αποδίδει την αποκλειστική ευθύνη για την κρίση και άρα για τα αντιλαϊκά μέτρα που σήμερα παίρνει.

Η προπαγανδιστική αυτή προσπάθεια κορυφώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων την Κυριακή. Επισκεπτόμενος τη Δευτέρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί, αλλά χρειάζεται να πεισθεί ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη», ο Γ. Παπανδρέου είπε: «Αυτό το αίσθημα, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι το έχουμε όλοι (...) Το αίσθημα της ατιμωρησίας είναι διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας και είναι πρώτο μέλημά μας».

Συντονισμένη επιχείρηση

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, μιλώντας χτες σε εκδήλωση στον Πειραιά, είπε ότι «σέβομαι την οργή της κοινωνίας, αλλά από την οργή και την απλούστευση και το σύνθημα και το αίτημα και την πολιτική αντίδραση μέχρι την καταδικαστική απόφαση πρέπει να μεσολαβούν διαδικασίες και εγγυήσεις», για να επεκταθεί στη συνέχεια στις απόψεις του για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος ο Κάρ. Παπούλιας έσπευσε να συνδράμει στο συγκεκριμένο κλίμα, περιορίζοντας τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που ξεσπάει ξανά σε βάρος του λαού στους φοροφυγάδες και σε όσους «πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού» και οι οποίοι «πρέπει να παταχθούν».

Το χαρτί των προσωποποιημένων ευθυνών, στο όνομα του να τη γλιτώσει η κυρίαρχη πολιτική και το αστικό πολιτικό σύστημα που την αναπαράγει, έπαιξε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε χτες: «Επιτέλους, κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Φέρνουν νέο καλπονοθευτικό νόμο

Παράλληλα με τα παραπάνω εξελίσσεται και η προσπάθεια να ρετουσαριστεί το αστικό πολιτικό σύστημα και να βγουν λάδι η πολιτική υπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου και η στρατηγική των κομμάτων του. Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του προχτεσινού υπουργικού συμβουλίου ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το νέο εκλογικό νόμο.

Το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, που έρχεται στο όνομα της «διαφάνειας», στόχο έχει να θωρακίσει παραπέρα το αστικό πολιτικό σύστημα και να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού. Πληροφορίες από το κυβερνητικό περιβάλλον αναφέρουν ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι στο νέο εκλογικό νόμο να υπάρχει ρύθμιση για τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200.

Αυτούς τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς ήρθε να υπηρετήσει και η χτεσινή συνάντηση του Κάρ. Παπούλια με τον Γ. Παπανδρέου. «Η όλη κατάσταση είναι και ευκαιρία μιας νέας αρχής ώστε με την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων να κάνουμε τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια και τώρα είναι η ευκαιρία», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναμεταδότες της ίδιας προπαγάνδας

Νερό στο μύλο της ίδιας αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας περί αυτοκάθαρσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υπηρέτηση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, έριξε και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ζήτησε «εθνικό διάλογο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» για τη δημιουργία υπερκομματικής κυβέρνησης και αξίωσε απ' όλα τα κόμματα «να οδηγηθούν στην αυτοδιάλυσή τους και στην αναζήτηση νέων σχεδιασμών», περιβάλλοντας την αξίωσή του αυτή με ευφυολογήματα περί ενός πολιτικού συστήματος «που θα έδινε εμπιστοσύνη στον κόσμο».

«Εχει αποτύχει και ολόκληρη η αντιπολίτευση (...) Χρειάζεται αναδιάρθρωση του κομματικού, πολιτικού και θεσμικού συστήματος (...) Τα υπάρχοντα κόμματα ανήκουν στο παρελθόν που ανατρέπεται», είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «μόνο ένας πολιτικά αναλφάβητος θα ευχόταν την αποτυχία της κυβέρνησης», αποκαλύπτοντας για λογαριασμό ποιανού «δουλεύει».

Ομοίως, ο Στ. Τζουμάκας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του στο «tvxs.gr» δήλωσε ότι αναλαμβάνει την «πρωτοβουλία προοδευτικής διακυβέρνησης», προαναγγέλλοντας τη διοργάνωση μιας πρώτης σχετικής εκδήλωσης «μαζί με άλλες κινήσεις από τον προοδευτικό χώρο», στις 9 του Μάη, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον ίδιο πολιτικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος αναφέρει ότι η κυβέρνηση «έπρεπε να στραφεί σε άλλες αγορές» και βλέπει μέσα στο κόμμα του «σοσιαλφιλελεύθερους που μιλούν για ακόμη χειρότερα μέτρα».

Ηταν προαποφασισμένα

Τα εγκληματικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, που ανακοινώθηκαν με δόσεις, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (μέτρα «Προγράμματος Σταθερότητας», νέα μέτρα στις 3 του Μάρτη και η φονική καταιγίδα που ανακοινώθηκε στις 2 του Μάη) ήταν προαποφασισμένα. Είχαν σχεδιαστεί από καιρό και κάποιοι αναζητούσαν την ευκαιρία να τα προωθήσουν στην πράξη.

Πού στηρίζουμε τη θέση αυτή;

***

Πρώτο: Η επίθεση σε βάρος των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος είχε συγκεκριμενοποιηθεί ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη του 2009, όταν και από τις 27 κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ υιοθετήθηκε η νέα στρατηγική για το 2020, με την οποία ανανεώνονται οι στόχοι της στρατηγικής της Λισαβόνας, που αποφασίστηκε την άνοιξη του 2000 στην ομώνυμη πόλη.

***

Δεύτερο: Ολα τα σαρωτικά μέτρα που συναποφάσισαν κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ έχουν διατυπωθεί, με τη μορφή των προτάσεων, εδώ και πολλά χρόνια, στις εκθέσεις των Οργανισμών αυτών για την ελληνική οικονομία. Ευθέως έθεταν το ζήτημα της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων - άρα και του κατώτατου μισθού - και την αντικατάστασή τους με επιχειρηματικές ή ακόμα και με ατομικές συμβάσεις. Απαιτούσαν την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας για την προστασία από τις απολύσεις, σε συνδυασμό με τον περιορισμό ή και την κατάργηση των αποζημιώσεων για απολύσεις, την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έτσι ώστε, με τη χρήση των ωραρίων - «λάστιχο» και τη διάσπαση του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό», να απαλλάσσονται οι εργοδότες από την καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης. Κι όλα αυτά για να φτηνύνει ακόμα περισσότερο η εργατική δύναμη.

***

Τρίτο: Το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκε προχτές αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, την αντιλαϊκή χάρτα των εκπροσώπων του ντόπιου κεφαλαίου, που με κάθε ευκαιρία ζητούσαν την προώθηση πολιτικών που θα ικανοποιούσαν αξιώσεις προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Τέταρτο: Τα αδιέξοδα του ελληνικού καπιταλισμού περιγράφονται τα τελευταία χρόνια γλαφυρά στις Εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, οι οποίες, μιλώντας τη γλώσσα της πλουτοκρατίας, προειδοποιούσαν ότι ο κύκλος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που στηρίχθηκε στα χαμηλά επιτόκια, στην πιστωτική επέκταση και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της ατομικής χρέωσης - κατανάλωσης, εξαντλείται και γι' αυτό απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές, στην κατεύθυνση των αντιλαϊκών ανατροπών.

***

Ολα τα μηνύματα έδειχναν ότι οι ανάγκες του κεφαλαίου να συνεχίσει στις σύγχρονες συνθήκες την κερδοφόρα δράση του οδηγούσαν τους εκπροσώπους του στην αναζήτηση τρόπων αύξησης της υπεραξίας που καρπώνονται. Κι αυτό μπορεί να γίνει παρά με μία και μόνο μέθοδο: Την αύξηση της κλοπής του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, με αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Τα δολοφονικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, από την τρόικα ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ και την κυβέρνηση δεν ήταν παρά το επόμενο αυτονόητο για το κεφάλαιο βήμα.


Θ. Κ.

ΚΟ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει αντικομμουνισμό από το δήμαρχο

Επίθεση στο ΠΑΜΕ και στο ΚΚΕ, από την μεριά του δημάρχου του Αγίου Στεφάνου Παναγιώτη Βορριά καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αγίου Στεφάνου του ΚΚΕ. Οπως σημειώνει, όταν εκπρόσωπος της ΚΟΒ διαμαρτυρήθηκε στο δήμαρχο για την προσπάθεια φίμωσης, με επιλεκτικό ξήλωμα αφισών και πανό του ΚΚΕ, εκείνος απάντησε προκλητικά: «Δε θα σας αφήσουμε να κάνετε τα καραγκιοζιλίκια που κάνετε στο λιμάνι του Πειραιά», «πάρτε το ταπεινό ποσοστό σας και δρόμο από εδώ», μέχρι και ότι τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που κάνουν πολιτική δουλειά ότι είναι «κακομοίρηδες που έχουμε βάλει στο μαντρί». Ο κομματάρχης του ΠΑΣΟΚ, που ήταν παρών στο γραφείο του δημάρχου, έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει «τσάμπα μάγκες» τους αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. «Οι ελπίδες τους είναι φρούδες. Οι προσπάθειές του θα πέσουν στο κενό», επισημαίνει η ΚΟ Αγίου Στεφάνου και καλεί κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής, τα λαϊκά στρώματα που αγανακτούν από την πολιτική αυτή να τους γυρίσουν τη πλάτη, να στρατευτούν με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σάπιο το πολιτικό τους σύστημα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με σχόλιό του για τα περί κλεφτών και κρίσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Είναι αποπροσανατολισμός η συζήτηση στα ΜΜΕ ότι κάποιοι που έκλεψαν έφεραν την κρίση. Ολοι οι κλέφτες στο σκαμνί, αλλά και έτσι οι τσέπες της πλουτοκρατίας θα γεμίσουν, που η κερδοφορία της έφερε την κρίση, μαζί με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι αποπροσανατολισμός και για το λόγο ότι η διαπλοκή κεφαλαίου - πολιτικής εξουσίας και μηχανισμών είναι τέτοια που τίποτα το ουσιαστικό δε θα βγει στην επιφάνεια.

Η σχετική συζήτηση που προωθούν σειρά ΜΜΕ στοχεύει στη φύλαξη του σάπιου πολιτικού συστήματος που πρέπει να ανατραπεί και να ανοίξει από το λαό ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ