Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΚΛΕΦΤΕΣ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ο λαός να κάτσει στο σκαμνί την κυρίαρχη πολιτική

Βολική για το αστικό πολιτικό σύστημα και την αθώωση της αντιλαϊκής στρατηγικής η διάχυση των ευθυνών για τα ελλείμματα και την κρίση

Με μια καλοδουλεμένη προπαγάνδα, στην οποία πρόθυμα συμμετέχουν όλα τα αστικά κόμματα, οι παραφυάδες τους και τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση επιδιώκει να διαχύσει τις ευθύνες για την κρίση και τα ελλείμματα σε διαχειριστικές πρακτικές που άσκησαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα στο παρελθόν και να αθωώσει τη διαχρονική πολιτική υπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, η οποία εξέθρεψε την κρίση και σήμερα επιβάλλει τα νέα βάρβαρα μέτρα.

Σ' αυτό το πνεύμα και με στόχο οι δίκαιες λαϊκές αντιδράσεις να αφήσουν στο απυρόβλητο τον πραγματικό πολιτικό αντίπαλο και να εκτονωθούν, η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να τιμωρήσει υπουργούς και πολιτικά πρόσωπα προηγούμενων κυβερνήσεων, στους οποίους, με τη συναίνεση κύρια του ΛΑ.Ο.Σ., αποδίδει την αποκλειστική ευθύνη για την κρίση και άρα για τα αντιλαϊκά μέτρα που σήμερα παίρνει.

Η προπαγανδιστική αυτή προσπάθεια κορυφώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων την Κυριακή. Επισκεπτόμενος τη Δευτέρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί, αλλά χρειάζεται να πεισθεί ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη», ο Γ. Παπανδρέου είπε: «Αυτό το αίσθημα, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι το έχουμε όλοι (...) Το αίσθημα της ατιμωρησίας είναι διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας και είναι πρώτο μέλημά μας».

Συντονισμένη επιχείρηση

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, μιλώντας χτες σε εκδήλωση στον Πειραιά, είπε ότι «σέβομαι την οργή της κοινωνίας, αλλά από την οργή και την απλούστευση και το σύνθημα και το αίτημα και την πολιτική αντίδραση μέχρι την καταδικαστική απόφαση πρέπει να μεσολαβούν διαδικασίες και εγγυήσεις», για να επεκταθεί στη συνέχεια στις απόψεις του για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος ο Κάρ. Παπούλιας έσπευσε να συνδράμει στο συγκεκριμένο κλίμα, περιορίζοντας τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που ξεσπάει ξανά σε βάρος του λαού στους φοροφυγάδες και σε όσους «πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού» και οι οποίοι «πρέπει να παταχθούν».

Το χαρτί των προσωποποιημένων ευθυνών, στο όνομα του να τη γλιτώσει η κυρίαρχη πολιτική και το αστικό πολιτικό σύστημα που την αναπαράγει, έπαιξε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε χτες: «Επιτέλους, κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Φέρνουν νέο καλπονοθευτικό νόμο

Παράλληλα με τα παραπάνω εξελίσσεται και η προσπάθεια να ρετουσαριστεί το αστικό πολιτικό σύστημα και να βγουν λάδι η πολιτική υπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου και η στρατηγική των κομμάτων του. Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του προχτεσινού υπουργικού συμβουλίου ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το νέο εκλογικό νόμο.

Το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, που έρχεται στο όνομα της «διαφάνειας», στόχο έχει να θωρακίσει παραπέρα το αστικό πολιτικό σύστημα και να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού. Πληροφορίες από το κυβερνητικό περιβάλλον αναφέρουν ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι στο νέο εκλογικό νόμο να υπάρχει ρύθμιση για τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200.

Αυτούς τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς ήρθε να υπηρετήσει και η χτεσινή συνάντηση του Κάρ. Παπούλια με τον Γ. Παπανδρέου. «Η όλη κατάσταση είναι και ευκαιρία μιας νέας αρχής ώστε με την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων να κάνουμε τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια και τώρα είναι η ευκαιρία», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναμεταδότες της ίδιας προπαγάνδας

Νερό στο μύλο της ίδιας αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας περί αυτοκάθαρσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υπηρέτηση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, έριξε και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ζήτησε «εθνικό διάλογο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» για τη δημιουργία υπερκομματικής κυβέρνησης και αξίωσε απ' όλα τα κόμματα «να οδηγηθούν στην αυτοδιάλυσή τους και στην αναζήτηση νέων σχεδιασμών», περιβάλλοντας την αξίωσή του αυτή με ευφυολογήματα περί ενός πολιτικού συστήματος «που θα έδινε εμπιστοσύνη στον κόσμο».

«Εχει αποτύχει και ολόκληρη η αντιπολίτευση (...) Χρειάζεται αναδιάρθρωση του κομματικού, πολιτικού και θεσμικού συστήματος (...) Τα υπάρχοντα κόμματα ανήκουν στο παρελθόν που ανατρέπεται», είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «μόνο ένας πολιτικά αναλφάβητος θα ευχόταν την αποτυχία της κυβέρνησης», αποκαλύπτοντας για λογαριασμό ποιανού «δουλεύει».

Ομοίως, ο Στ. Τζουμάκας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του στο «tvxs.gr» δήλωσε ότι αναλαμβάνει την «πρωτοβουλία προοδευτικής διακυβέρνησης», προαναγγέλλοντας τη διοργάνωση μιας πρώτης σχετικής εκδήλωσης «μαζί με άλλες κινήσεις από τον προοδευτικό χώρο», στις 9 του Μάη, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον ίδιο πολιτικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος αναφέρει ότι η κυβέρνηση «έπρεπε να στραφεί σε άλλες αγορές» και βλέπει μέσα στο κόμμα του «σοσιαλφιλελεύθερους που μιλούν για ακόμη χειρότερα μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ