Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ - ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Τα μέτρα αποτελούν βάση για κλιμάκωση της επίθεσης

Δεδομένα θεωρούν και επόμενα αντιλαϊκά πακέτα οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης της Ελλάδας χαιρέτισαν τόσο οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, όσο και ο διεθνής Τύπος και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων. Παράλληλα, με ένα στόμα επιβεβαιώνουν ότι τα σκληρά μέτρα ήρθαν για να μείνουν στο πλαίσιο ενός «πολυετούς προγράμματος» και ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ανατροπών στην κατεύθυνση υλοποίησης του προγράμματος κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.

Απαιτείται «εθνική δέσμευση η οποία θα υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων» προκειμένου να πετύχει το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τονίζουν μεταξύ άλλων σε κοινή δήλωσή τους ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν και ο επίτροπος Ολι Ρεν.

Ακόμα, υπογραμμίζουν: «Αναγνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα απαιτεί τεράστιες θυσίες από τον ελληνικό λαό και δεδομένης της σοβαρής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε να αντιστραφεί η οικονομική κατάσταση σε μια νύχτα. Μια σταθερή πολυετής προσπάθεια είναι απαραίτητη για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα».

Νέα σύνοδος στις 7 Μάη

«Επεισα τους Ευρωπαίους ότι αυτή η τεράστια προσπάθεια ήταν απαραίτητη ώστε η Ελλάδα να μη χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές για τους επόμενους 18 μήνες», δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος - Καν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και υπογράμμισε: «Το ΔΝΤ θα δανείσει στην Ελλάδα 32 φορές το ποσό με το οποίο η χώρα συμμετέχει στο ΔΝΤ, ένα πρωτοφανές μέχρι στιγμής ποσοστό».

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Το ΔΣ θεωρεί επίσης κρίσιμο οι ελληνικές δημόσιες αρχές να είναι έτοιμες να λάβουν κάθε πρόσθετο μέτρο που θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επισημαίνει ότι «αυτό το συγκροτημένο και φιλόδοξο πρόγραμμα θα επιτρέψει την ανάκαμψη της Ελλάδας από τη σημερινή οικονομική και χρηματοπιστωτική της κατάσταση καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της» και ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης το βράδυ της 7ης Μαΐου προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε στον Γιώργο Παπανδρέου την ικανοποίησή του για το «φιλόδοξο» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τη σημασία που έχει η άμεση εφαρμογή του, ενώ ο Μπ. Ομπάμα δήλωσε ικανοποιημένος για τη «σημαντική στήριξη» προς την Ελλάδα στην οποία συμφώνησαν το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Διεργασίες στις χώρες της ευρωζώνης

Χτες το υπουργικό συμβούλιο της γερμανικής κυβέρνησης ενέκρινε το ύψους 22,4 δισ. ευρώ μερίδιο της Γερμανίας στις πιστώσεις προς την Ελλάδα, με προοπτική να περάσει το νόμο από το κοινοβούλιο μέσα στην βδομάδα. Την ίδια στιγμή, ο Γιόακιμ Πος, αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, SPD, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει το πακέτο αν η κυβέρνηση προωθήσει το θέμα επιβολής ευρωπαϊκού φόρου στις συναλλαγές και περιορίσει την επιρροή των κερδοσκόπων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, επισήμανε την ανάγκη προσηλωμένης τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας καθώς και αυστηρότερου πλαισίου έναντι των κερδοσκόπων. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει «μια βασική κατανόηση» των οικονομικών μηχανισμών και ο οποίος θα είναι περισσότερο προσανατολισμένος προς το «διηνεκές» της οικονομίας και λιγότερο προς το «βραχυπρόθεσμο».

Το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και στην ευρωζώνη επαναφέρει και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Monde».

Η «Morgan Stanley», σε έκθεσή της σημειώνει ότι το πρόγραμμα είναι πολύ σκληρότερο των αρχικών εκτιμήσεων και τονίζει ότι αν και το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απομακρύνεται, ωστόσο η αναδιάρθρωση δεν παύει να είναι υπαρκτό ενδεχόμενο ακόμη και εντός της τριετούς περιόδου του μηχανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ