Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Τα μέτρα πάρθηκαν για να μείνουν!
  • Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κατά την παρουσίαση των μέτρων
  • Τα μέτρα που αφορούν στις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ικανοποιούν το στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου να έχει φτηνότερη εργατική δύναμη

Σε τρεις ενότητες χώρισε ο υπουργός Οικονομικών τη λυσσαλέα επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αποκλειστικό στόχο να εξασφαλιστεί, για μια ακόμα φορά, η υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου και της οικονομικής ολιγαρχίας συνολικά.

Πρόκειται για τρεις παράλληλες ενότητες παρεμβάσεων, μέσω των οποίων επιχειρείται το συνολικό ξεκαθάρισμα της άρχουσας τάξης με τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι καλούνται να χρυσοπληρώσουν, μέσα από τις λεγόμενες διαρθρωτικές προσαρμογές, για τη σωτηρία του κεφαλαίου, με πολιτικές που προβλέπουν:

  • Τη δραματική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και την τεράστια αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
  • Την πλήρη κατάργηση των ελάχιστων δικαιωμάτων που είχαν απομείνει στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, την ολοκληρωτική ανατροπή του συνταξιοδοτικού συστήματος και την κατάργηση των συντάξεων, όπως τις είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
  • Την πολυετή υποθήκευση μέρους του κοινωνικού πλούτου, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών.

Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την παρουσίαση της συμφωνίας που έκανε η κυβέρνηση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς:

  • Τα μέτρα δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αφού «θα ισχύουν για όλη τη διάρκεια του προγράμματος», που έχει ορίζοντα το 2014.
  • Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στην πορεία θα ακολουθήσουν και νέα, ακόμα πιο επαχθή, αφού «βρισκόμαστε σε ένα πολύ γρήγορα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον, που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις διεθνείς αγορές, που δε μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε τις προσαρμογές που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες».
  • Οι απώλειες που υφίστανται σήμερα οι εργαζόμενοι και οι ανατροπές που γίνονται στις εργασιακές σχέσεις, όπως ομολογήθηκε, θα ισχύσουν για πάντα, αφού ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει διαφορετικά και περιορίστηκε να πει ότι «μετά το τέλος του προγράμματος (...) η κυβέρνηση θα δει τις δυνατότητες που έχει, για να μπορέσει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα». Αλλωστε, τα μέτρα που αφορούν στις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δεν έχουν καμία σχέση σε κανένα επίπεδο με τη μείωση των ελλειμμάτων της οικονομίας αλλά πρόκειται για το στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου να φτηνύνει την εργατική δύναμη.

Εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η κυβερνητική επίθεση κατά του λαϊκού εισοδήματος, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο τη διετία 2010 - 2011, από νέους φόρους και περικοπές δαπανών, προβλέπεται να εξοικονομηθούν 15,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 6,8% του ΑΕΠ! Οσο για το ΦΠΑ, οι οδυνηρές εκπλήξεις δεν περιορίζονται μόνο στις νέες αυξήσεις, οι οποίες σε ετήσια βάση θα αφαιρέσουν από τις τσέπες των εργαζομένων 1 δισ. ευρώ, για να καταλήξουν στα κυβερνητικά ταμεία. Στη σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται και: ΦΠΑ - αλλαγές στις υποκατηγορίες και διεύρυνση της βάσης, οι οποίες κοστολογούνται με άλλο 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη μεταφορά από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (από το 11% στο 23%) χιλιάδων εμπορευμάτων και υπηρεσιών, με συνέπεια την επιπλέον επιβάρυνση των εργαζομένων.

Και όλα αυτά αφορούν μόνο στα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ αν υπολογιστούν οι τερατώδεις συνέπειες από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού εκτρώματος και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τότε το συνολικό κόστος των απωλειών ανέρχεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2010 προσδοκούν να εξοικονομήσουν 5,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες (στο 23% από 21%) και κατά μία μονάδα στο χαμηλό συντελεστή (στο 11% από 10%) προσδοκούν να εισπράξουν 800 εκατ. ευρώ. Από τη δραστική μείωση του 13ου και 14ου μισθού και των επιδομάτων προσδοκούν να εξοικονομήσουν 1,1 δισ. ευρώ, και από την επίσης δραστική περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, άλλα 1,5 δισ. ευρώ.

Για το 2011, οπότε και τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε δωδεκάμηνη βάση, προσδοκούν να εξοικονομήσουν το ποσό των 9,65 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, οι επιπλέον εισπράξεις από ΦΠΑ θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ, ενώ άλλο 1 δισ. ευρώ προσδοκούν να εισπράξουν από τη μεταφορά εμπορευμάτων και υπηρεσιών από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή. Ποσό 1,3 δισ. ευρώ προσδοκούν να εισπράξουν από τη φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων και το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ