Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ - ΔΝΤ
«Μαγειρεύουν» την προώθηση και άλλων μέτρων...
  • Χωρίς τέλος η αντιδραστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, ομολογεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ
  • Στα σκαριά και επιχειρηματικά «πακέτα στήριξης» από γερμανικά μονοπώλια («Ντόιτσμπανκ», «Ζήμενς» κ.ά.)

Για την κρίση δε δίνουμε δεκάρα τσακιστή, βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι
Για την κρίση δε δίνουμε δεκάρα τσακιστή, βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι
Το πράσινο φως για τη διοχέτευση και νέων δανείων στο ελληνικό κράτος ύψους πάνω από 110 δισ. ευρώ έδωσαν προχτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το σύνολο του ποσού θα πάει κατευθείαν στα θησαυροφυλάκια του τραπεζικού κεφαλαίου. Συγκεκριμένα περί τα 100 δισ. ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, ενώ πάνω από 10 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης και εγγυήσεων στις ντόπιες τράπεζες σε συνέχεια των ενισχύσεων που πήραν από το «εθνικό» πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ.

Είναι απόλυτα φανερό πως πρόκειται για πρόκληση και απροκάλυπτο εμπαιγμό απέναντι στο λαό. Το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) σε επίσημη δήλωση σημειώνει ότι η σταδιακή εκταμίευση των ποσών θα γίνει κάτω από αυστηρούς όρους και στη βάση της πιστής εφαρμογής της συμφωνίας με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Με κοινή δήλωσή τους οι επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ολι Ρεν και του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, τονίζουν τη «σθεναρή υποστήριξη» στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χωρίς να αναφέρουν τίποτα απολύτως για τη χρονική διάρκειά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, λόγος γίνεται για τη «σταθερή πολυετή προσπάθεια που θα απαιτηθεί για τη μείωση του χρέους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι είναι «ζήτημα ζωτικής σημασίας οι ελληνικές αρχές να είναι σε ετοιμότητα να πάρουν και τα νέα μέτρα που ενδέχεται να χρειαστούν».

Στη βάση της συμφωνίας, τα κράτη της ευρωζώνης θα χορηγήσουν σε τριετή ορίζοντα δάνεια ύψους 80 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ 30 δισ. ευρώ με επιτόκια που θα συνεχίσουν να παραμένουν πολύ πάνω από τα ισχύοντα στην ευρωζώνη. Καθένα από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα έρχεται να διασφαλίσει τα συμφέροντα των τραπεζών και μερίδων της πλουτοκρατίας που έχει βάλει κάτω από τη δική του ομπρέλα προστασίας. Διευκολύνσεις στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που εφαρμόζει, αλλά και στις ελληνικών συμφερόντων τράπεζες έδωσε από την πλευρά της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά και το πρόσφατο, και χωρίς προηγούμενο, σαρωτικό πακέτο μέτρων, προχώρησαν σε αναθεώρηση προηγούμενης κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης, αποφασίζοντας ότι στο εξής δε θα παίρνουν υπόψη το βαθμό αξιολόγησης που δίνουν οι διάφοροι «οίκοι», πάνω στο οποίο μέχρι και χτες «έστηναν το παιχνίδι»... Η νέα ρύθμιση έρχεται να διευκολύνει και τις ντόπιες τράπεζες που ανακτούν τις δυνατότητες για φτηνή, σχεδόν, τζάμπα χρηματοδότηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε «ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα θωρακισμένο, μετά τις αποφάσεις για το ταμείο στήριξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας και της αναστολής της εφαρμογής του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα»....

Συμφύσεις με τα μονοπώλια

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στις γερμανικές τράπεζες, καλώντας να στηρίξουν την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στο επιχειρηματικό «εθελοντικό πακέτο στήριξης», την πρωτοκαθεδρία έχει η Deutsche Bank, με τη συμμετοχή της γνωστής για τις μίζες Siemens, όπως επίσης και των Allianz και Munich Re (του ασφαλιστικού κλάδου), Daimler (αυτοκινητοβιομηχανία) κ.ά. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι παραπάνω παίρνουν το προβάδισμα στην απόσπαση ζωτικού χώρου και μεριδίων αγοράς, σε ιδιωτικοποιήσεις και άλλα που τους προσφέρει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ