ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2010
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Μήνυμα ανυπακοής στην πρώτη κάλπη μετά τα μέτρα

Ανακοίνωση του ΜΑΣ, για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, στις 19 Μάη, μετά την ανακοίνωση των νέων βάρβαρων μέτρων

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές να πάρουν θέση στην πρώτη κάλπη, μετά την ανακοίνωση των μέτρων, τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Τους καλεί, στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, στις 19 Μάη, να στείλουν μήνυμα ανυπακοής και αντεπίθεσης, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

Σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν προαποφασισμένα και υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου για κερδοφορία. Δεν είναι προσωρινά, είναι μέτρα για να μείνουν και μετά την κρίση. Σκέψου, από τα 120 δισ. ευρώ αυτό που θα πάρει ο λαός και η νεολαία θα είναι το χρέος και οι τόκοι. Αλλοι κερδίζουν απ' αυτήν την υπόθεση, είναι οι ίδιοι που κέρδιζαν και όταν υπήρχε ανάπτυξη. Κερδισμένο θα είναι το κεφάλαιο, που πιστά υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι ηγεσίες των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στις σχολές».

Το ΜΑΣ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η αποχή βολεύει την κυρίαρχη πολιτική, συμφέρει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να μην πάρεις θέση στην πρώτη κάλπη που θα στηθεί μετά την ανακοίνωση των μέτρων. Θυμήσου ότι μετά την αποχή στις ευρωεκλογές δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο η αντιλαϊκή πολιτική, θυμήσου ότι τότε οι καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι, που σήμερα λένε ότι τα μέτρα είναι αναγκαία, σε έστελναν στην παραλία. Θυμήσου ότι η περσινή αποχή στις φοιτητικές έδωσε φτερά στο ΠΑΣΟΚ, παρόλο που η ΠΑΣΠ πανελλαδικά δεν ανέβηκε διακριτά σε ψήφους. Η αποχή έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει σαν τρόπος αντίδρασης. Σήμερα δεν είναι καιρός για πολλά λόγια, είναι καιρός για δράση. Σήμερα πρέπει να καταγραφεί η συμμετοχή σου στην πάλη.

Ακόμα και αν δε συμφωνείς σε όλα μαζί μας, ξέρεις ότι δεν σου έχουμε πει ψέματα, ότι μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης χωρίς να λογαριάζουμε θυσίες. Ξέρεις ότι μπορείς να μας εμπιστευτείς, ότι η ψήφος σου δε θα πάει χαμένη. Στείλε μήνυμα ότι δε νομιμοποιείς τα μέτρα που παίρνουν σε βάρος δικό σου και της οικογένειάς σου. Μην τους δώσεις άλλοθι για τα επόμενα μέτρα που έχουν στο συρτάρι για το αμέσως επόμενο διάστημα», καλεί το ΜΑΣ κάθε φοιτητή και σπουδαστή.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Οι ουρές του ΠΑΣΟΚ (ΣΥΡΙΖΑ, ΕΑΑΚ)

Σταθερά στο πλευρό του ΠΑΣΟΚ στέκονται οι δυνάμεις του οπορτουνισμού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αυτό επιβεβαιώνεται και τη φετινή χρονιά.

  • Συνέδριο της ΕΦΕΕ δεν έγινε τον Οκτώβρη, αφού τα ΕΑΑΚ έπαιξαν το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και σα σύγχρονοι ΕΚΟΦίτες διέλυσαν τη σχετική διαδικασία.
  • ΕΑΑΚ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τα πάντα για να γίνουν οι φοιτητικές εκλογές πριν ανακοινωθεί και το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων (προφανώς εξυπηρετώντας το ΠΑΣΟΚ).
  • Οταν ανακοινώθηκε το πρώτο αντιλαϊκό πακέτο και οι δυνάμεις του ΜΑΣ καλούσαν σε γενικές συνελεύσεις και σε καταλήψεις, σε πολλές σχολές στελέχη του οπορτουνισμού έλεγαν ότι οι συνελεύσεις είναι παράνομες ή ψήφιζαν κόντρα στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
  • ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ δεν έχουν αφήσει κανέναν συμβιβασμένο και ξεπουλημένο εργατοπατέρα των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ χωρίς κοινό από κάτω.
  • Στη 48ωρη απεργία υπήρξαν απεργοσπάστες, έλεγαν στις Γενικές Συνελεύσεις ότι ο κόσμος δε θέλει 48ωρη (Φυσικό, ΣΕΜΦΕ κ.ά.) «Τρομάζουν» την εργοδοσία με στάσεις εργασίας σε ώρες που δε δουλεύουν οι επιχειρήσεις (π.χ. ΣΕΦΚ), καταψηφίζοντας απεργίες όπως σε δεκάδες ΕΛΜΕ.
  • Κινούνται σε γραμμή Μητσοτάκη, τόσο οι του ΣΥΡΙΖΑ (εξαλλοσύνες χαρακτήρισε τις απεργιακές φρουρές στο λιμάνι ο Τσίπρας), όσο και οι άλλοι (δεν μπορεί το 5% να καλεί σε 48ωρη είπε ο ομιλητής των ΕΑΑΚ στη συνέλευση των Μηχανολόγων του ΕΜΠ).
  • Η γραμμή τους είναι να παλέψουμε για ένα καλύτερο επιτόκιο δανεισμού, γι' αυτό και λένε να προτιμήσουμε την ΕΕ και να πούμε όχι στην «κατοχή» του ΔΝΤ. Είναι μαξιμαλισμός λένε - και ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ - οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν. Λέει κάτι άλλο το ΠΑΣΟΚ;

Παραδείγματα που να επιβεβαιώνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ είναι στηρίγματα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν εκατοντάδες. Οι φοιτητές που έχουν διάθεση να συγκρουστούν με την κυρίαρχη πολιτική να βγάλουν συμπεράσματα, ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα να στείλουν μήνυμα ανυπακοής ψηφίζοντας Πανσπουδαστική ΚΣ.

ΠΑΣΠ
Αναπαράγει τον χυδαίο αντικομμουνισμό

Σε σημείωμα, που έχουν και αναπαράγουν μέλη της ΠΑΣΠ στη ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά, αναπαράγεται η αντικομμουνιστική λάσπη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Χυδαία ψέματα, λάσπη και ασυναρτησίες, εναντίον του ΚΚΕ, επιστρατεύει η ΠΑΣΠ για να αντιπαρατεθεί, μπροστά στις φοιτητικές εκλογές και σπουδαστικές εκλογές, στις 19 Μάη. Αναπαράγει όλη τη βρωμιά που έχει χρησιμοποιηθεί - ανεπιτυχώς - για να σπιλωθεί το ΚΚΕ, στη συνείδηση του λαού. Με τα αποδεδειγμένα ψέματα του Πάγκαλου και του Καρατζαφέρη, τα οποία έχουν απαντηθεί δεκάδες φορές απ' το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη», με αντικομμουνισμό παλιάς κοπής για την ...κατήχηση σε μέλη της ΚΝΕ, η ΠΑΣΠ προσπαθεί να κρύψει το ρόλο της στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Παρακάτω δημοσιεύουμε απόσπασμα σημειώματος - οδηγία που έχουν στα χέρια τους μέλη της ΠΑΣΠ στη ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά και που αναπαράγουν πιστά στις συζητήσεις που γίνονται στη σχολή (διατηρούμε τη διάλεκτο και ορθογραφία του συντάκτη του κειμένου):

«Τι να μας πει η ΠΚΣ; Η παράταξη της οποίας τα μέλη λαμβάνουν τις κομματικές γραμμές του Περισσού και οι οποίες εάν δεν εισακουστούν, επακολουθεί η διαγραφή τους από το ΚΚΕ. Είναι όπως υπερήφανοι που το κόμμα τους αποτελεί Επιχειρηματικό Δαιμόνιο διαθέτοντας Ανώνυμες Εταιρίες π.χ. (ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΗ), που διαθέτει μετοχές σε εταιρίες οι οποίες μετά πουλούνται στην 3πλάσια τιμή από την κανονική τους Αξία (σκάνδαλο Cosmote - Γερμανός). Είναι περήφανοι που το κόμμα τους δεν δέχεται έλενχο στα οικονομικά του και κατηγορεί μετά τους άλλους σαν Κλέφτες και Απατεώνες. Πόσο τίμιο και πόσο έντιμο είναι να είσαι πολιτικό κόμμα και να αρνείσαι να δώσεις τα οικονομικά σου στη δημοσιότητα; Μήπως γιατί δε θες να αποκαλυφθούν τα έσοδα της Τυποεκδοτικής και οι φημολογούμενες σχέσεις σου με την εταιρεία Γερμανός; Η Μήπως όμως το ΚΚΕ δεν θέλει να μαθευτεί και το ακριβές ποσό που πήρε από τη Μόσχα ως βοήθεια πριν την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού;

Είναι υπερήφανοι που το μεγάλο Σχολείο του Περισσού ανοίγει τις πόρτες του για μαθήματα Προβοκάτσιας, Κομμουνιστικής Επιμόρφωσης (μέσα από συγκεκριμένα βιβλία, με έτοιμα συμπεράσματα από αυτά) και Λασπολογίας. Αισθάνονται την αγκαλιά του ΚΚΕ όταν αυτό τους "τρέχει" να κάνουν Αφισοκόλληση στην Πειραιώς, στην Π. Ράλλη και σε όλη την Ελλάδα βρε αδερφέ αν χρειαστεί. Τι έχουν να πούνε οι Ψευτο -Σωματοφύλακες της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας όταν ΓΓ του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα στέλνει το παιδί της στο πανάκριβο Deree για τις σπουδές του; Τι έχουν να πούνε όταν το κόμμα τους συκοφαντεί ασύστολα όλα τα άλλα κόμματα; Τι λένε όλοι αυτή για την απόπειρα του ΚΚΕ να διασπάσει το Εργατικό Κίνημα μέσω του ΠΑΜΕ;».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Περιοδεία του ΚΚΕ

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά θα περιοδεύσει σήμερα Τρίτη στις 12 το μεσημέρι ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανάγκη η κλιμάκωση του αγώνα

Εκδήλωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη

Η ανάγκη, οι εκπαιδευτικοί να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, συντονισμένα με το υπόλοιπο εργατικό λαϊκό κίνημα, ενάντια στην βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και συσπειρωμένοι με το ταξικό κίνημα, αναδείχθηκε από την εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, το πρωί της Κυριακής, στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, για τις εξελίξεις στην παιδεία και το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Δελής, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και ο Φάνης Καρκατζούνης από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης.

Οπως σημειώθηκε, η κυβέρνηση με νομοσχέδια «κατά ριπάς» κάνει νόμο του κράτους κάθε απαίτηση και επιθυμία του κεφαλαίου, θεσπίζει νέα προνόμια και παροχές για το μεγάλο κεφάλαιο, αφαιρεί κάθε εργατικό δικαίωμα, κάθε κατάκτηση. Με το νομοσχέδιο για την «αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού», δηλαδή το νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών, υπογραμμίστηκε ότι αποσυνδέεται πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα, ενώ τονίστηκε το αίτημα ότι το πτυχίο πρέπει να είναι μοναδική προϋπόθεση διορισμού.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το «νέο σχολείο» σημειώθηκε ότι προωθείται το αποκεντρωμένο και ταξικά διαφοροποιημένο σχολείο. Ενώ για το εργαλείο της «αξιολόγησης» που εισάγει η κυβέρνηση και για το σχολείο, τονίστηκε ότι δεν έχει σαν στόχο την αναβάθμισή του ή την ελάφρυνση της λαϊκής οικογένειας από το κόστος της εκπαίδευσης. Ισα-ίσα το αντίθετο, επιβάλλει την ανταποδοτική λειτουργία, φορτώνει το κόστος της μόρφωσης στις τσέπες των γονιών, έχει στόχο την πιο στενή προσαρμογή του στις ανάγκες και στον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ