ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ
Φουντώνει η αποπροσανατολιστική συζήτηση

Η αποπομπή Μπακογιάννη και το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος αξιοποιείται για να καλλιεργηθούν αυταπάτες στο λαό

Σε φάση αναταράξεων έχει εισέλθει η ΝΔ μετά τη διαγραφή της Ντ. Μπακογιάννη, ενώ το εσωκομματικό τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από το τακτικό συνέδριο στα τέλη του επόμενου μήνα. Παράλληλα, η διαγραφή Μπακογιάννη πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση για την ανάγκη να αναμορφωθεί το αστικό πολιτικό σύστημα, προκειμένου να διασωθεί και να ενσωματώσει τις κλιμακούμενες αντιδράσεις, καθώς πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος μετά τη διαγραφή Μπακογιάννη.

Η ίδια, σε συνεντεύξεις που έδωσε χτες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής, όπως ζητά η Ρηγίλλης, ενώ υπερασπίστηκε την επιλογή της να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Εξαπέλυσε μάλιστα βολές κατά του Αντ. Σαμαρά γιατί δε συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα πριν πάρει τις αποφάσεις του, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι αν είχε συγκληθεί η ΚΟ, θα είχε καταφέρει να πείσει τους βουλευτές της ΝΔ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, απάντησε πως είναι πρόωρο να μιλήσει για τις επόμενες κινήσεις της χωρίς όμως να αποκλείσει μια τέτοια εξέλιξη. «Δεν ξέρω τι θα κάνω. Είναι πολύ πρόωρο. Τα κόμματα δημιουργούνται όταν οι συνθήκες είναι ώριμες. Θα δούμε τι θα φέρει ο χρόνος. Τώρα σημασία έχει η χώρα», δήλωσε. Επιβεβαίωσε επίσης ότι απέτρεψε βουλευτές της ΝΔ που ήθελαν να υπερψηφίσουν το μνημόνιο στη Βουλή, γιατί όπως είπε, δεν ήθελε να υπάρξει εσωκομματικό θέμα.

Είναι φανερό ότι η Ντ. Μπακογιάννη επιλέγει ρόλο «χρυσής εφεδρείας» για το αστικό πολιτικό σύστημα, αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της, αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος και γενικότερα τηρεί στάση αναμονής ενόψει ανακατατάξεων και ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό. Ανεξάρτητα από το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων, η πρώην υπουργός, με καθημερινές παρεμβάσεις, θα στηρίζει μαχητικά τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, όπως ακριβώς πράττει και η ηγεσία της ΝΔ.

Αντίθετος με τη διαγραφή της ΝΔ εμφανίστηκε ο βουλευτής Θ. Γιαννόπουλος, που θεωρείται ότι βρίσκεται στον κύκλο των στενών συνεργατών της Ντ. Μπακογιάννη, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα ψήφιζε το μνημόνιο αν επιλεγόταν η διαδικασία του άρθρου 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος και απαιτούνταν η ψήφος 180 βουλευτών. Την ικανοποίησή του για την ψήφιση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «είναι ευτύχημα που ψηφίστηκαν τα μέτρα και η Ελλάδα έχει βάσιμη ελπίδα να αποφύγει την πτώχευση».

Πιέσεις για να παραδώσουν και την κοινοβουλευτική τους έδρα ασκεί και το Μέγαρο Μαξίμου στους τρεις διαγραμμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Σακοράφα, Γ. Δημαρά και Β. Οικονόμου που ψήφισαν «παρών» στο νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα.

Προχτές αργά το βράδυ ο Σ. Ξυνίδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην Ιπποκράτους με τη συμμετοχή των γραμματέων των νομαρχιακών και περιφερειακών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καθοριστεί η τακτική που θα ακολουθήσει ο κομματικός μηχανισμός για να χειραγωγήσει τις λαϊκές αντιδράσεις μπροστά στην επιβολή των βάρβαρων μέτρων.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το ΛΑΟΣ έκανες λόγο για ανάγκη «οικουμενικής κυβέρνησης», σερβίροντας την πρόταση με περιτύλιγμα, την πάγια αξίωσή του για συναίνεση στην εφαρμογή της αντιδραστικής αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στήνουν δικαστήρια για τη βάση στις Γούρνες

Τη Δευτέρα κάθονται στο εδώλιο 3 αγωνιστές, ανάμεσά τους και το στέλεχος του ΚΚΕ Δ. Βρύσαλης

Σε δίκη σέρνονται αγωνιστές - μέλη της «Επιτροπής Αγώνα για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών», μεταξύ των οποίων και το μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ Δημήτρης Βρύσαλης, για κινητοποίηση που έγινε πριν από 3 χρόνια (9/12/2007) έξω από τη βάση, με αίτημα να μη δοθούν εκτάσεις σε ιδιώτες. Η δίκη έχει προγραμματιστεί να γίνει τη Δευτέρα 10 Μάη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών».

Κατηγορούμενοι είναι ακόμα δύο αγωνιστές ο Δημήτρη Σουλιωτάκης, κάτοικος της περιοχής και επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα και η Βασιλική Αλεξάκη, κάτοικος της περιοχής και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, επίσης. Ολοι τους, μαζί με δεκάδες ακόμα αγωνιστές, συμμετείχαν σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έξω από το χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της τότε κυβέρνησης της ΝΔ να εφαρμόσει την απόφαση (Μνημόνιο) της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία η τεράστια αυτή δημόσια περιουσία αντί να αξιοποιηθεί για τις πολύ μεγάλες λαϊκές ανάγκες, θα δινόταν βορά στο μεγάλο κεφάλαιο.

Συμπαράσταση στους αγωνιστές έχει δηλώσει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου, καλώντας τη Δευτέρα στις 9 το πρωί, μέρα της δίκης, τους μαζικούς φορείς, τους αγωνιστές της Ειρήνης, να συγκεντρωθούν έξω από το δικαστήριο. Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν ακόμα το σωματείο εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, η ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ, η Γραμματεία Ηρακλείου της Πανελλαδικής Αντιιμπεριαλιστικής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ηρακλείου, οι Αγωνιστικές Δημοτικές Κινήσεις Ηρακλείου, Αλικαρνασσού, Ν. Καζαντζάκη και Αρχανών, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και ο σύλλογος Γυναικών Αρχανών.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αυταπάτες και λαθροχειρίες

Αξιοσημείωτη ευφορία προκάλεσε στον ΣΥΝ η διαφοροποίηση των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία της Πέμπτης, τις οποίες αποδίδει σε «κρίση συνείδησης». Στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης δήλωσε ότι «αντιστοιχίζονται με τις διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του λαού μας», παρά το γεγονός ότι κανένας από τους τρεις βουλευτές δεν εξέφρασε στρατηγική διαφωνία με την πολιτική της κυβέρνησης.

Μιλώντας χτες στη ΝΕΤ, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε αισχρή λαθροχειρία σε βάρος του ΠΑΜΕ, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει και μια προσπάθεια αυτοοργάνωσης και αυτοπεριφρούρησης των αγώνων μας, δεν είναι εύκολο διότι όταν έχεις να κάνεις με μεμονωμένους προβοκάτορες, είναι εύκολο να παρεισφρήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια παράδοση αδυναμίας, το παραδέχομαι, γιατί δεν έχει έναν κόσμο σε λογική στρατού και δεν θέλουμε να μπούμε σε μια λογική στρατού. Αλλά και το ΠΑΜΕ ή το ΚΚΕ που έχει κόσμο σε λογική στρατού, κατάφερε προχθές να τον περιφρουρήσει; Δεν κατάφερε γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο, ξεπερνάει τα όρια».

Η πραγματικότητα βέβαια διαψεύδει τον επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αφού η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ ήταν αυτή που απέτρεψε την προβοκάτσια και τα όποια επεισόδια εκδηλώθηκαν μετά την αποχώρησή της από το χώρο του Συντάγματος.

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης επανέλαβε ότι στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν «την Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μέσα στη ζώνη του ευρώ». Ο ίδιος, καταλόγισε στο ΚΚΕ «πολιτικές και προγραμματικές προτάσεις που κοιτάνε πολύ στο παρελθόν», επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική του ΚΚΕ είναι καρφί στο μάτι τους. Χτες, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, γνωστοποίησε ότι δε θα συμμετάσχει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

ΚΚΕ
Η λαϊκή πάλη θα καθορίσει τις εξελίξεις

Σε σχόλιο για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών και οι όποιες φημολογούμενες αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτές θα τις καθορίσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα, η λαϊκή πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ