ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΣΜΙΡ
Σε λεπτό στρώμα «πάγου»

Η βομβιστική επίθεση της περασμένης Πέμπτης κόστισε 13 ζωές

Associated Press

Η βομβιστική επίθεση της περασμένης Πέμπτης κόστισε 13 ζωές
Αντί για τους κανονικούς εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, στο Κασμίρ την 15η Αυγούστου θα επικρατεί καθεστώς επιφυλακής: η βομβιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο Σριναγκάρ (12 αστυνομικοί κι ένας φωτορεπόρτερ άφησαν εκεί τις επιθανάτιες αναπνοές τους) έχει δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και μίσους. Αφού η «εκεχειρία» που είχε αρχίσει την 24η Ιούλη και έληξε την 8η Αυγούστου τελείωσε εκρηκτικά - κατά κυριολεξία.

Η συνέχιση μιας «ειρηνευτικής διαδικασίας» (που υποστήριζε σθεναρά ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος την 4η Αυγούστου είχε στείλει σχετική επιστολή στον Πακιστανό δικτάτορα Περβέζ Μουσαράφ) μοιάζει πλέον απίθανη. Η Ινδική κυβέρνηση, διά στόματος του πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, αποδίδει την επίθεση της οργάνωσης Χιζμπ-ουλ Μουτζαχεντίν απευθείας στο Πακιστάν, το οποίο «συνεχίζει την εκστρατεία διασυνοριακής τρομοκρατίας». Οι οργανώσεις των μουσουλμάνων αντίθετα απαντούν ότι φταίει η ινδική κυβέρνηση - η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει το Πακιστάν σε μια τριμερή διαπραγμάτευση για το μέλλον του Κασμίρ. Κι έτσι το πράγμα μοιάζει να κατευθύνεται σε ανανέωση της αιματοχυσίας, που διαρκεί 11 συναπτά έτη.

Από την άλλη, το Πακιστάν αντιμετωπίζει ένα δίλημμα στρατηγικής. Δημιουργώντας πυρηνικό οπλοστάσιο, επιδίωκε δύο πράγματα: α) την «αποτροπή» της συμβατικής απειλής που εκφράζουν οι ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ινδίας, β) τη δημιουργία μιας «ομπρέλας» υπό την οποία θα μπορούσε να προχωρήσει ο αυτονομιστικός πόλεμος στο Κασμίρ. Πέτυχε στο πρώτο. Αλλά οι πυρηνικές κούρσες κατά κανόνα παγιώνουν τις ισχύουσες συνθήκες, δεν επιτρέπουν την αλλαγή των εδαφικών ισορροπιών. Το δίλημμα έτσι είναι αν το Ισλαμαμπάντ θα αρκεστεί στην αποτροπή (άμυνα) ή θα διακινδυνεύσει ένα πόλεμο (επίθεση). Το πώς ο στρατηγός Μουσαράφ και οι συν αυτώ θα διαλέξουν να επιλύσουν το δίλημμα, θα κρίνει τα πάντα.

Μια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που «διέρρευσε» και βρήκε το δρόμο της ως τις σελίδες των «New York Times» την περασμένη εβδομάδα αναφέρει ότι οι πιθανότητες πολέμου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν είναι 50-50. Το πρόβλημα είναι, ακριβώς, ότι ο πόλεμος αυτός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πυρηνικό ολοκαύτωμα...


Μπ. Γ.

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Να πουλήσουμε ελικόπτερα, ή να μην τα πουλήσουμε;»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενδεικτικό μιας συζήτησης επί της... τήρησης των τύπων μπορεί να χαρακτηριστεί κείμενο που δημοσιεύει το περιοδικό TIME, στο τελευταίο του ευρωπαϊκό τεύχος: «Να τους τα πουλήσουμε ή να μην τους τα πουλήσουμε, ή μπορούμε άραγε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Τουρκία;», είναι ο ενδελεχής τίτλος δημοσιεύματος που αναφέρεται στο συζητούμενο συμβόλαιο πώλησης 145 επιθετικών ελικοπτέρων King Cobra.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για παρασκηνιακό πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ «λόμπι», ομάδων πίεσης δηλαδή, των Τούρκων, των Αρμενίων, των Κούρδων και - φυσικά - των Ελλήνων. Ποια η διακύβευση και προς τι η σχετική ίντριγκα; Μα φυσικά για «μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες πώλησης εξοπλισμών στο εξωτερικό της τελευταίας δεκαετίας, την οποία διαπραγματεύεται η αμερικανική εταιρία Bell Helicopter Textron με την Τουρκία, για την πώληση 145 ελικοπτέρων King Cobra». Το, αξίας 4 δισ. δολαρίων, συμβόλαιο πρέπει να επικυρωθεί από την κυβέρνηση Κλίντον και το Κογκρέσο.

Το περιοδικό γράφει ότι «οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ελληνες και Αρμένιοι, έχουν κινητοποιηθεί για την ακύρωσή του» . Παρόλο όμως που ακόμη και Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί σημειώνουν τη «μηδενική» βελτίωση της Τουρκίας στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αμερικανική διπλωματία και το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα ενδέχεται να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις ανθρωπιστικές «ανησυχίες» που διατυπώνονται και τους όρους που είχαν παλιότερα θέσει.

Εξάλλου, όπως συμπληρώνει το καλό περιοδικό, η εταιρία Textron, που έχει για θυγατρική της την Bell Inc, «έχει καταθέσει στα ταμεία των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών για τη φετινή προεκλογική καμπάνια 117.800 δολάρια».

Συμπληρώνεται πως «ο Κλίντον φαίνεται διατεθειμένος να δώσει το οκέι για την εξαγωγή εξοπλισμών σε μια σύμμαχο του ΝΑΤΟ», μόνο που πριν δυο χρόνια η κυβέρνησή του υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση, αν δε σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» σε επτά τομείς που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η βαθμολογία της Τουρκίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε αυτούς τους τομείς υπήρξε έκτοτε μηδενική. Οι σύμβουλοι της κυβέρνησης Κλίντον αναζητούν τώρα τρόπους παράκαμψης αυτής της υπόσχεσης, αλλά «δεν πρόκειται να τους τη χαρίσουμε», τονίζει εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Βέβαια, το ζήτημα είναι τι είδους πίεση μπορεί ή προτίθεται να ασκήσει πράγματι μια οργάνωση όπως η Διεθνής Αμνηστία και κατά πόσον εισακούονται τέτοιες «ευγενείς ευαισθησίες» στον κυνικό κόσμο της γεωπολιτικής. Αλλωστε η πώληση ελικοπτέρων, εκτός από το να γεμίσουν τα ταμεία της Bell, εξυπηρετεί και πραγματικές γεωστρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ - την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», δηλαδή, που συνήθως στην περίπτωση της Τουρκίας σημαίνει επιθέσεις κατά γυναικόπαιδων ή (παράνομες κατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη Διεθνή Αμνηστία, ας πούμε) εξακολουθητικές εισβολές σε μια κυρίαρχη χώρα, το Ιράκ...

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ CIA
Νέος γύρος στην κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ «προβλέπει» ότι η Κίνα θα αυξήσει κατά 10 φορές το πυρηνικό της οπλοστάσιο, εάν η αμερικανική κυβέρνηση προχωρήσει το σχέδιό της για δημιουργία αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος - που είναι γνωστό ως το «παιδί του πολέμου των άστρων».

Η ίδια έκθεση αναφέρει πως Ινδία και Πακιστάν είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν την ίδια τακτική, ενώ και η Ρωσία ενδέχεται να συνεχίζει να τοποθετεί πολλαπλές κεφαλές σε πυραύλους, μια τακτική που έχει απαγορευτεί από τη συνθήκη START II.

Ακόμη, η έκθεση «προειδοποιεί» ότι οι ΗΠΑ πιθανώς θα βρεθούν εντός ακτίνας βολής πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας, του Ιράν ή του Ιράκ έως το 2015 - με «επικρατέστερη» την περίπτωση της Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας.

Η συγκεκριμένη «έκθεση» μάλλον αποτελεί ένα μέσο πίεσης της «κοινότητας των πληροφοριών» προς τον Αμερικανό πρόεδρο Κλίντον, ο οποίος σύντομα θα κληθεί να αποφασίσει για το κατά πόσον θα εγκρίνει τη συνέχιση του συστήματος Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας (NMD).

Η έρευνα, η οποία κατευθύνεται στο Κογκρέσο, «διέρρευσε» από τη CIA και σε αυτή δεν περιέχονται υποδείξεις σχετικά με το πρακτέο για το σύστημα NMD, ωστόσο υποδεικνύεται ότι η συνέχισή του θα πυροδοτήσει μια νέα φάση της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών.

Η Κίνα σήμερα έχει «περίπου» 20 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά ο αριθμός τους θα φθάσει τους 200 αν η «ασπίδα» του NMD κτιστεί, αναφέρει η CIA στην έκθεση που πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκε στον Κλίντον.

Μια ξεχωριστή, δεύτερη έκθεση της CIA κατηγορεί την Κίνα ότι «κλιμακώνει» τη βοήθεια που παρέχει στο Πακιστάν, όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ αναφέρει επίσης πως βοηθά και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, το Ιράν και τη Λιβύη στα αντίστοιχα προγράμματά τους.

ΕΣΘΟΝΙΑ
Κυβερνητικό σχέδιο για δημιουργία εθνικής τράπεζας γενετικών δεδομένων

ΤΑΛΙΝ.-

Μετά την, προ δύο ετών, απόφαση της ισλανδικής κυβέρνησης να καταχωρήσει και να παραδώσει σε πολυεθνική ερευνητική φαρμακευτική εταιρία το γενετικό υλικό του πληθυσμού της χώρας (270.000 άτομα), χτες, άλλη μία χώρα, η Εσθονία προέβη σε μία παρόμοια κίνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η κυβέρνηση της Εσθονίας ενέκρινε σχέδιο για τη δημιουργία μίας «εθνικής γενετικής βάσης δεδομένων», όπου σχεδιάζεται να αποθηκευτεί, να καταχωρηθεί και να μελετηθεί το γενετικό υλικό των δύο τρίτων του πληθυσμού που ανέρχεται σε 1.400.000 άτομα. Η «τράπεζα γενετικών δεδομένων» του εσθονικού λαού σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε προαιρετική βάση, να αρχίσει το επόμενο έτος και να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία, με προβλεπόμενο κόστος άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το σχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στο εσθονικό Κοινοβούλιο το προσεχές διάστημα, προκαλώντας ήδη διάσταση απόψεων και θυελλώδεις αντιδράσεις τόσο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, όσο και μεταξύ των πολιτών. Οι πρώτες αντιδράσεις εστιάστηκαν στο γεγονός πως το τεράστιο, για τα δεδομένα της εσθονικής οικονομίας, κονδύλι των 200 εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να δοθεί για την αποκατάσταση του καταρρακωμένου εθνικού συστήματος υγείας. Αλλοι, επικριτές της απόφασης εστίασαν τις ανησυχίες τους στους κινδύνους από την κακή χρήση του γενετικού υλικού του εσθονικού λαού από φαρμακευτικές, ασφαλιστικές εταιρίες, ακόμη και από την εργοδοσία. Αντίθετα, η κυβέρνηση υποστήριξε την απόφασή της λέγοντας πως μία γενετική βάση δεδομένων ανάλογη μ' αυτή της Ισλανδίας θα έχει μελλοντικά πολλαπλά οφέλη για τον πληθυσμό της χώρας, όπως γονιδιακές θεραπείες και φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες των πολιτών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ