ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
1964: Αποκαλύπτεται το «σχέδιο Ατσεσον» για την Κύπρο

Αντιαμερικανική διαδήλωση για το Κυπριακό στην Αθήνα
Αντιαμερικανική διαδήλωση για το Κυπριακό στην Αθήνα
Το 1964 ήταν μια χρονιά έντονης κινητικότητας στο Κυπριακό. Οι «μεγάλες δυνάμεις» των ΗΠΑ και της Βρετανίας μετά τη συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου έβαλαν μπροστά το σχέδιό τους για τη διχοτόμηση της Κύπρου, τη «διπλή ένωση» και τελικά τη ΝΑΤΟποίησή της. Μετά την αποτυχημένη συνάντηση του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόνσον στις 24 Ιούνη, αναλαμβάνει (με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης) ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Ατσεσον να εκπονήσει σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Ατσεσον πηγαίνει στις 5 Ιούλη στη Γενεύη (την οποία χρησιμοποιεί ως «στρατηγείο») έχοντας διαμορφώσει δυο εναλλακτικά διχοτομικά σχέδια και άρχισε τις μυστικές επαφές με τους ενδιαφερόμενους. Το πρώτο εκχωρεί τη χερσόνησο της Καρπασίας στους Τούρκους για να γίνει μια αχανής τουρκική στρατιωτική βάση με δυνάμεις στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, ενώ επιπρόσθετα εκχωρεί και αυτόνομα τουρκικά καντόνια στον ελληνικό τομέα του νησιού. Ο ελληνοκυπριακός τομέας, σε αντάλλαγμα, θα ενωθεί με την Ελλάδα. Στη δεύτερη εκδοχή του το σχέδιο Ατσεσον αναφέρει για «εκμίσθωση» της Καρπασίας στην Τουρκία για 50 χρόνια και μειώνει κάπως την έκταση του τουρκικού τομέα.

Η Τουρκία απορρίπτει το δεύτερο σχέδιο και αποδέχεται το πρώτο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το πρώτο και αντιμετωπίζει πολύ ευνοϊκά την αποδοχή του δεύτερου. «Μας προσφέρουν μια πολυκατοικία έναντι αντιπαροχής ενός διαμερίσματος», συνήθιζε να λέει για το σχέδιο αυτό ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Ο Μακάριος, ανήσυχος για τα τεκταινόμενα στη Γενεύη, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, έρχεται στις 27 Ιούλη στην Αθήνα. Συναντάται με τον Παπανδρέου και στις 30 Ιούλη δηλώνει: «Αυτόκλητοι μεσολαβηταί ανέπτυξαν προσφάτως εις τα παρασκήνια της Γενεύης έντονον δραστηριότητα προς εκτροχιασμόν του Κυπριακού εκ της ακολουθητέας γραμμής... Οι αυτόκλητοι αυτοί μεσολαβηταί ως καλώς γνωρίζω επεξεργάσθησαν απαράδεκτα σχέδια λύσεως του Κυπριακού...».

Οι λαοί της Κύπρου και της Ελλάδας συνέχιζαν να παραμένουν στο σκοτάδι, όσον αφορά στα συγκεκριμένα σχέδια. Στις 15 Αυγούστου 1964 διαρρέει στον Τύπο το «σχέδιο Ατσεσον». Η αποκάλυψη του σχεδίου προκαλεί την έντονη αγανάκτηση του ελληνικού λαού και μπροστά στη λαϊκή οργή η κυβέρνηση Παπανδρέου υποχρεώνεται να αναδιπλωθεί.

1940: Ο τορπιλισμός της ΕΛΛΗΣ στην Τήνο

Το καταδρομικό ΕΛΛΗ κατα τη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων
Το καταδρομικό ΕΛΛΗ κατα τη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων
Στις 15 Αυγούστου 1940 και ενώ το καταδρομικό ΕΛΛΗ βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετέχοντας με μεγάλο σημαιοστολισμό στο γιορτασμό της Παναγίας, τορπιλίστηκε από ιταλικό υποβρύχιο, 3 ολόκληρους μήνες πριν την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Ο τορπιλισμός της ΕΛΛΗΣ υπήρξε το αποκορύφωμα μιας σειράς προκλήσεων του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας.

Η εγκληματική αυτή ενέργεια προκάλεσε την αγανάκτηση του ελληνικού λαού, παράλληλα, όμως του εξύψωσε το ηθικό και τον προετοίμασε ψυχολογικά να αντιμετωπίσει την ιταλική πολεμική επίθεση που εκδηλώθηκε μετά από 73 μέρες.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το φασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου και ο ίδιος ο Μεταξάς γνώριζαν τους υπαίτιους εντούτοις έδωσαν αυστηρές οδηγίες στο Τύπο να μην κάνει την παραμικρή νύξη. Και παρά το γεγονός ότι ο τορπιλισμός της ΕΛΛΗΣ δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολιών για τις προθέσεις και τα σχέδια της φασιστικής Ιταλίας, ο Μεταξάς επέμενε να επιδιώκει τη μεσολάβηση της ναζιστικής Γερμανίας, ώστε να αποτραπεί η ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ της επικαιρότητας βρέθηκε για άλλη μια φορά αυτή τη βδομάδα το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με αφορμή το άρθρο του Τούρκου ΥΠΕΞ, Ι. Τζεμ, και τις δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας, όπου με ωμό τρόπο εγείρουν παλιές και νέες διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας. (Σελίδα 3).

ΤΑ ΚΡΥΦΑ ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας του Λ. Ζαμόισκι συνεχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες ο «Ριζοσπάστης», που παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε στις αρχές του '80 εξακολουθεί να είναι άκρως επίκαιρο. Σήμερα διαβάστε το 6ο μέρος. (Σελίδα 8).

ΑΡΘΡΟ του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χ. Χουρμουζιάδη για τον λεγόμενο «Μεσαίο χώρο», για τον οποίο τόση συζήτηση έχει γίνει μετεκλογικά, κυρίως μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού αυτού του χώρου. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική... (Σελίδα 9).

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ έληξε η ισραηλο-παλαιστινιακή Σύνοδος Κορυφής, παρά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις, ενώ τον ισραηλινό πρωθυπουργό τον περίμενε θύελλα αντιδράσεων κατά την επιστροφή του στο Ισραήλ μετά την άκαρπη πολυήμερη σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ. (Σελίδα 10)

ΑΝΤΙ ΓΙΑ τους κανονικούς εορτασμούς της μέρας της Ανεξαρτησίας, στο Κασμίρ την 15η Αυγούστου θα επικρατήσει καθεστώς επιφυλακής. Η βομβιστική επίθεση της περασμένης βδομάδας στο Σριναγκάρ όπου 12 αστυνομικοί κι ένας φωτορεπόρτερ άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.(Σελίδα 11).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αμέσως μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι τράπεζες άρχισαν να ντύνονται με το ρούχο του «καλού Σαμαρείτη», προσφέροντας... δάνεια στους μισθωτούς, διαφημίζοντας την «ελεημοσύνη» τους και τις «καλές τους προθέσεις», για να γδέρνουν τους εργαζόμενους. (Σελίδα 14).

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ποδοσφαιρική περίοδο η Θεσσαλονίκη καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στο πρωτάθλημα που αρχίζει. ΠΑΟΚ, Ηρακλής και Αρης ξεκινούν με σημαντικούς στόχους τη νέα περίοδο... (Σελίδα 23)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1909: Κίνημα στο Γουδί.

1926 Η σοβιετική κυβέρνηση προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει την ίδρυση από μέρους της στον Πειραιά μεγάλων αποθηκών ακάθαρτου και καθαρού πετρελαίου και βενζίνης, για την εισαγωγή στην Ελλάδα με χαμηλές τιμές. Το αίτημα απορρίπτεται.

1931 Ογκώδη αγροτικά συλλαλητήρια γίνονται στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα.

1943 Σφαγή στο Κομμένο της Αρτας. Οι Γερμανοί σκοτώνουν 388 πατριώτες.

1945 Ο Σοβιετικός Στρατός απελευθερώνει την Κορέα από τους Ιάπωνες επιδρομείς.

1947 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ινδίας.

1960 Ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

1960 Οι πρώτοι μαύροι εγγράφονται στα σχολεία των λευκών στη Βιρτζίνια.

1971 Για να περιορίσει την εκροή αμερικανικού συναλλάγματος στο εξωτερικό ο Πρόεδρος Νίξον αναστέλλει τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, βάζοντας νάρκη στα θεμέλια του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.

1982 Δολοφονείται ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μπασίρ Τζεμαγιέλ σε βομβιστική επίθεση στο στρατηγείο των φαλαγγιτών στην Ανατολική Βηρυτό. Ταυτόχρονα, οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στο δυτικό τομέα της πόλης, ενώ οι χριστιανικές πολιτοφυλακές εισέρχονται στα παλαιστινιακά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα και επιδίδονται σε άγριες σφαγές με χιλιάδες νεκρούς.

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ