ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ηρθε η ώρα της Θεσσαλονίκης

ΠΑΟΚ, Αρης, Ηρακλής από θέση ισχύος στο νέο πρωτάθλημα

Αρκετά ενισχυμένος προβάλλει φέτος ο Ηρακλής που, με «τιμονιέρη» τον Γ. Κυράστα, στοχεύει σε υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της Α΄ Εθνικής
Αρκετά ενισχυμένος προβάλλει φέτος ο Ηρακλής που, με «τιμονιέρη» τον Γ. Κυράστα, στοχεύει σε υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της Α΄ Εθνικής
Για μια ακόμα ποδοσφαιρική περίοδο η Θεσσαλονίκη καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στο πρωτάθλημα που αρχίζει. ΠΑΟΚ, Ηρακλής και Αρης ξεκινούν με τα θετικά αλλά και τις αδυναμίες τους στην καινούρια σεζόν, με στόχο να πετύχουν στις εντός συνόρων υποχρεώσεις τους, αλλά και εκτός αυτών οι δυο πρώτοι.

Ο ΠΑΟΚ με το βαρύ όνομα και τους απαιτητικούς οπαδούς του, θέλει διακρίσεις και τίτλους. Εγγύηση για κάτι καλό η παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Μόνο αυτή όμως δεν αρκεί. Μπροστά στις αθηναϊκές δυνάμεις, ο «Δικέφαλος» της Θεσσαλονίκης χρειάζεται πολύ δουλιά, πρόγραμμα, οργάνωση και αρκετή ακόμα υπομονή.

Ο Ηρακλής έκανε το μεγάλο άλμα προς τα μπρος. Εκανε τη δική του υπέρβαση, διοικητική και αγωνιστική. Με 11 καινούριους παίκτες, ξένοι οι περισσότεροι, ο Γιάννης Κυράστας φιλοδοξεί να δώσει στην ομάδα των «κυανολεύκων» την ώθηση εκείνη, ώστε να ξεφύγει από τη μετριότητα των προηγούμενων χρόνων και να γίνει αξιοσέβαστος από το σύνολο του ποδοσφαιρικού κόσμου της χώρας.

Ο Αρης παραμένει ένα ερωτηματικό. Δεν έκανε ηχηρές μεταγραφές, αλλά αυτό δεν του αποστερεί το δικαίωμα στην ελπίδα και το όνειρο. Ολα θα φανούν στη συνέχεια, με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, σε ένα μήνα. Το ερώτημα όμως είναι αν η Θεσσαλονίκη θα παίξει και πάλι ρόλο ρυθμιστή στο πρωτάθλημα ή θα διεκδικήσει ρόλο πρωταγωνιστικό. Η καταγραφή των δεδομένων θα το δείξει.

ΠΑΟΚ: Τα υπέρ και τα κατά

Πού υπερέχει και πού αδυνατεί η ομάδα της Θεσσαλονίκης στη νέα σεζόν, από άποψη στελέχωσης υλικού; Για τον κόσμο του ΠΑΟΚ το υλικό της ομάδας είναι καλό. Το ίδιο και για τον Μπάγεβιτς. Παίκτες σαν αυτούς που διαθέτει ο «Δικέφαλος» είναι πολύτιμοι για κάθε ομάδα. Πολύ περισσότερο που τώρα η λαοφιλής ομάδα ενισχύθηκε με νέους αξιόλογους παίκτες, όπως ο περίφημος Αργεντινός Πατρίτσιο Καμπς ή οι Κύπριοι διεθνείς Οκκάς και Εγκωμίτης ή παρομοίως ο Νιγηριανός Ιφεάνι Οντένλε.

Οι οιωνοί είναι καλοί.

Ο ΠΑΟΚ έχει μερικά πλεονεκτήματα στο νέο πρωτάθλημα και αυτά είναι τα εξής:

1) Η παρουσία του Μπάγεβιτς. Είναι ο πολυνίκης προπονητής στο ελληνικό πρωτάθλημα και με τα χαρίσματα της οργανωμένης δουλιάς που τον διακρίνουν. Εχει ήδη γνωρίσει την ομάδα από πέρυσι, έκανε τις μεταγραφές που προτιμούσε και τώρα κάνει για πρώτη φορά την αρχική προετοιμασία.

2) Ο κόσμος της ομάδας είναι κοντά στην προσπάθειά της, όπως φάνηκε και από τα δυο πρώτα ματς κυπέλλου με τον Ατρόμητο και τους Αμπελόκηπους στο γήπεδο Καλαμαριάς θα συσπειρώσει και πάλι την ομάδα στους αγώνες της σε Ελλάδα και Ευρώπη.

3) Το έμψυχο υλικό είναι από τα ικανότερα στην Ελλάδα με πλήθος εναλλακτικών λύσεων και δυνατοτήτων. Υπάρχουν παίκτες που φέτος αναμένεται να ξεδιπλώσουν ακόμα περισσότερο τις αγωνιστικές αρετές τους και είναι αναμενόμενο να παίξουν ακόμα καλύτερο ποδόσφαιρο, παίκτες σαν τους Μπορμπόκη, Γεωργιάδη, Φρούσο, ίσως και Σαμοτούλσκι. Φυσικά αναμένεται να φτάσουν σε ψηλά επίπεδα απόδοσης όλοι οι ποδοσφαιριστές, παλιοί και νέοι, αλλά μερικοί θα διεκδικήσουν τον άτυπο τίτλο του παίκτη της χρονιάς. Σε τελική ανάλυση ο ΠΑΟΚ έχει ένα πυρήνα ποδοσφαιριστών που μπορούν να σηκώσουν από μόνοι τους το βάρος των σημαντικών υποχρεώσεων που τους περιμένει. Κάθε χρόνο αναμένεται και συμβαίνουν μερικές εκπλήξεις σε κάθε ομάδα, από άποψη απόδοσης των ποδοσφαιριστών. Από πού μπορεί να περιμένει την έκπληξη ο ΠΑΟΚτσής φέτος; Από πολλές περιπτώσεις και εκδοχές. Κατ' αρχήν από τον τερματοφύλακα Κυριάκο Τοχούρογλου, που αναμένεται να δείξει τη δική του λάμψη που δεν είχε την ευκαιρία να κάνει στον Ολυμπιακό. Από τους δυο Κύπριους Γιαννάκη Οκκά και Γιώτη Εγκωμίτη, που έρχονται με πολλές περγαμηνές, έτοιμοι να δρέψουν δάφνες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από το Νίκο Φρούσο, που είναι αξιόλογος παίκτης με δυνατότητες στο σκοράρισμα και ιδανικός στη συνεργασία με τους συμπαίκτες του.

Στα μειονεκτήματα και τις αρνητικές συγκυρίες μπορεί κανείς από τώρα να βάλει μια κόκκινη γραμμή επικινδυνότητας, ώστε στον ΠΑΟΚ να αποφύγουν λάθη του παρελθόντος και είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο να το πετύχουν.

1) Η ομάδα δεν έχει κορμό σταθερό και τώρα τελευταία τον αποκτά. Μπορεί πέρσι ο Μπάγεβιτς να συγκατατίθονταν στην παραχώρηση του Γεωργάτου στην Ιντερ και φέτος να αρνήθηκε το ίδιο με τον Βενετίδη στην Μπενφίκα, αλλά τότε ο Ολυμπιακός είχε παίκτες βασικούς Α΄ κλάσης και άλλους 5-6 ιδανικούς για τον πάγκο και τις εναλλακτικές λύσεις.

Στον ΠΑΟΚ οι προσθαφαιρέσεις υλικού και παικτών έχουν δημιουργήσει τέτοιο καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας πέρα από 5-6 παίκτες, που ο Μπάγεβιτς έχει στην πρώτη σειρά των προτιμήσεων.

2) Η διοίκηση προσπαθεί, αλλά ακόμα δεν κατάφερε να διατηρήσει, ένα στάνταρ οργάνωσης χωρίς να μπορέσει να τροχιοδρομήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα κρατήσουν την ομάδα και το ποδοσφαιρικό τμήμα μακριά από τις επικίνδυνες καταστάσεις που είναι πιθανό να συμβούν. Επίσης η διοίκηση οφείλει να κατανοήσει ότι ο ΠΑΟΚ είναι της Ελλάδας και όχι απλά της Θεσσαλονίκης, γιατί ακριβώς είναι μεγάλος και σαν τέτοιο πρέπει να τον δει η ίδια η διοικητική ομάδα του ιστορικού συλλόγου.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Νέα εποχή

Τα οράματα και οι φιλοδοξίες δεκάδων οπαδών του Ηρακλή πριν από μερικούς μήνες βρήκαν τον ενσαρκωτή τους στο πρόσωπο του Ευάγγελου Μυτιληναίου. Του ανθρώπου που όλοι περίμεναν σαν το λυτρωτή της ομάδας, αυτόν που θα οδηγούσε τον Ηρακλή στο δρόμο των επιτυχιών. Και ο νέος ηγέτης της ομάδας δε διέψευσε κανέναν. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου δε δίστασε να τονίσει ότι και το δικό του όνειρο είναι εφάμιλλο αυτού που έχουν και οι φίλοι της ομάδας και ότι θα επιδιώξει να το κάνει πραγματικότητα. Και έτσι έγινε. Εξασφαλίστηκε η συνεργασία με τον Γιάννη Κυράστα στο πόστο της τεχνικής ηγεσίας, ενώ κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου αποκτήθηκαν ούτε ένας ούτε δυο αλλά μια ολόκληρη ενδεκάδα παίκτες. Η ομάδα πλέον, μετά και την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου της προετοιμασίας της στη Γερμανία, δίνει τα πρώτα διαπιστευτήριά της εντός του αγωνιστικού χώρου, για τη διοργάνωση του ελληνικού κυπέλλου, εκεί όπου θα μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τις δυνατότητες των «Γαλάζιων» τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Βέβαια, δεν είναι εύκολο το έργο που έχει να επιτελέσει ο προπονητής της ομάδας. Γιατί μπορεί να αποκτήθηκαν πολλοί και έμπειροι παίκτες, να είναι όλοι ικανοποιημένοι από την πορεία της προετοιμασίας, αλλά στην πράξη θα φανεί πόσο καλά μπορούν να «δέσουν» οι παλιοί με τους νέους, ώστε να δημιουργήσουν ένα ομοιογενές σύνολο που θα δώσει τη δυνατότητα στον Ηρακλή να πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι δυνατότητες υπάρχουν, η θέληση και όρεξη για δουλιά - σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων της ομάδας - δεδομένα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο καλός... μαέστρος που θα μπορέσει να συγχρονίσει όλα τα όργανα μαζί και να τα κάνει να δουλεύουν άψογα.

ΑΡΗΣ: Πίστωση χρόνου

Στο καλύτερο δυνατό ελπίζει ο Αρης και οι φίλοι του για την καινούρια περίοδο. Μπορεί ο Αρης με την παρουσία του στο «Trentino Cup» στην Ιταλία να απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια των ιταλικών εφημερίδων, μπορεί ο Μπάμπης Τεννές να δήλωσε ικανοποιημένος από τις εμφανίσεις της ομάδας του κόντρα στη Βερόνα και την Ομπιλιτς, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα για τον προπονητή των «κιτρίνων» παραμένει άλυτο.

Ποιο είναι αυτό; Οχι πάντως η μη απόκτηση ενός επιτελικού μέσου, όπως πολλοί ίσως πιστεύουν. Αυτό το κενό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Τεννές πιστεύει ότι θα βρει τρόπο ώστε να μη φανεί, τουλάχιστον μέχρι το Γενάρη. Το μεγάλο πρόβλημα και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον 47χρονο τεχνικό είναι να καταλήξει στον «κορμό» της νέας ομάδας που «χτίζει» στη διαδικασία των αγώνων κυπέλλου, μετά την αρχική προετοιμασία στο Πίντζολο. Και όπως φαίνεται, δε θα είναι τόσο εύκολο το έργο του...

Οι «κίτρινοι» έχουν δώσει πέντε φιλικά στη γειτονική Ιταλία. Με τη Νεφτοχιμίκ, το Πίντζολο, τη Βερόνα, την Ομπιλιτς και τη Βιτσέντσα.

Σε όλα ο Μπάμπης Τεννές έκανε συνεχώς δοκιμές επί δοκιμών, δείχνοντας ότι ακόμη δεν έχει επιλέξει ούτε τους παίκτες εκείνους που θα αποτελέσουν τη «βάση», έστω, της ενδεκάδας. Οι λόγοι είναι περισσότεροι από ένας. Ο σημαντικότερος όμως, προφανώς, έχει να κάνει με τη νέα φιλοσοφία (ή αν προτιμάτε τα νέα συστήματα) που θέλει να εφαρμόσει από φέτος. Και εξηγούμαστε. Από την πρώτη στιγμή, ο Τεννές έδειξε ότι θέλει να φορέσει «ζώνη» στην άμυνα. Από κει και πέρα, τα συστήματα που εφάρμοζε από φιλικό σε φιλικό διέφεραν στο «Trentino Cup», για παράδειγμα, ο Αρης έπαιξε με 3-3-3-1, ενώ στα προηγούμενα τεστ ο Τεννές δοκίμασε άλλοτε το 3-4-3 και άλλοτε το 3-5-2 (με άμυνα ζώνης σε κάθε περίπτωση). Το ίδιο επανελήφθη και στα πρώτα ως τώρα παιχνίδια κυπέλλου, στην Καλαμάτα και την Καβάλα κατά του Πανσερραϊκού.

Ενας δεύτερος λόγος είναι η παρουσία πληθώρας ισάξιων παικτών σε όλες σχεδόν τις θέσεις και κυρίως στη μεσαία γραμμή, όπου οι επιλογές του Ελληνα τεχνικού είναι αυξημένες συγκριτικά με την άμυνα και την επίθεση. Οι παίκτες έχουν αντιληφθεί από τα πρώτα φιλικά ότι κανείς τους δεν έχει «καπαρωμένη» θέση στην ενδεκάδα, κάτι που τους επισημαίνει, άλλωστε, και ο προπονητής τους στις καθημερινές ομιλίες. «Για μένα δεν υπάρχει βασικός ή αναπληρωματικός παίκτης. Ολοι είστε το ίδιο και ίσοι απέναντί μου και πιστεύω να το έχετε διαπιστώσει ήδη. Οποιος είναι καλύτερος θα παίζει, δε στέκομαι ούτε σε ονόματα, ούτε σε τίποτα άλλο. Ολοι ξεκινάτε από το μηδέν την προσπάθειά σας να κερδίσετε μία θέση στην ενδεκάδα και δε θέλω κανείς να πιστέψει ότι βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι κάποιου άλλου συμπαίκτη του», είναι μεταξύ άλλων, μερικά από τα λόγια που επαναλαμβάνει συχνά πυκνά στους «κίτρινους», ο Τεννές.

Από τους βασικούς λόγους αισιοδοξίας στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, είναι η απόκτηση των ποδοσφαιριστών της Ξάνθης Ισμαήλ Μπα και Θωμά Κυπαρίσση.


Ντίνος ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ