ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Τη θέλουν ξέφραγο αμπέλι για τους εφοπλιστές

Αντικίνητρα στην επιχειρηματική δράση χαρακτηρίζει η υπουργός Ανταγωνιστικότητας τα εναπομείναντα δικαιώματα των ναυτεργατών

Ολοταχώς για την πλήρη απελευθέρωση (ολοκληρωτική άρση του καμποτάζ) των θαλάσσιων μεταφορών, όπως προβλέπει ο κανονισμός - έκτρωμα 3577/29 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην ακτοπλοΐα, προχωράει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και της «άρσης όλων των αντικινήτρων για την είσοδο επιχειρήσεων στις αγορές και τη διεύρυνση των θέσεων εργασίας»! Η δήλωση ειπώθηκε χτες, στη διάρκεια άτυπης συνάντησης με τους ναυτιλιακούς συντάκτες από την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη. Η υπουργός, αποκαλύπτοντας τα όσα ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και προκαλώντας ανοιχτά τους ναυτεργάτες, παραμονή πανελλαδικής απεργίας, ευθέως και χωρίς περιστροφές χαρακτήρισε «αντικίνητρα» την «υποχρεωτική 7μηνη για τα ταχύπλοα και 10μηνη για τα συμβατικά ακτοπλοϊκά πλοία επάνδρωση» και την «υποχρεωτική δρομολόγηση των 10 μηνών» των ακτοπλοϊκών πλοίων!

Οι δηλώσεις της αυτές ήρθαν μετά τις απανωτές συναντήσεις που είχε χτες από το πρωί μέχρι το μεσημέρι με εκπροσώπους ακτοπλοϊκών εταιρειών. Ενώ ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων ήταν και το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε χτες το απόγευμα ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (πρώην Ακτοπλοΐας) Απ. Βεντούρης με την Ειδική Επιτροπή για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, στην οποία προεδρεύει ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΕΝ αναφέρεται στο «κλίμα κατανόησης» το οποίο επικράτησε στη συνάντηση και προτείνει στην κυβέρνηση να «υπάρξει ενιαία νομοθετική αντιμετώπιση (σ.σ. για την άρση του καμποτάζ) για ολόκληρη την επιβατηγό ναυτιλία», κρουαζιέρα και ακτοπλοΐα, ώστε «το υποτιθέμενο πολιτικό κόστος να ληφθεί από την κυβέρνηση μία μόνο φορά»...

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ταγμένη στα συμφέροντα του εφοπλιστικού, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το «έργο» που αυτή άρχισε, όταν το 2001 ψήφισε το νόμο 2932, ο οποίος σήμανε την έναρξη της σταδιακής εφαρμογής του κανονισμού 3577 στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Η επιδίωξή της είναι να εφαρμόσει τώρα πλήρως τον κοινοτικό κανονισμό, μετατρέποντας πλέον την ακτοπλοΐα σε ξέφραγο αμπέλι για το εφοπλιστικό, πολυεθνικό κεφάλαιο.

Πολύπλευρες και οδυνηρές συνέπειες

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ακόμα χειρότερα βάσανα από αυτά που ήδη έχουν βιώσει μέχρι τώρα ναυτεργάτες, εργαζόμενοι, νησιώτες. Θα επιβληθεί και στα ακτοπλοϊκά πλοία το καθεστώς γαλέρας των ανασφάλιστων και χαμηλόμισθων ναυτεργατών, θύματα δουλεμπορικών γραφείων και κυκλωμάτων που ήδη επιχειρείται να εφαρμοστεί και στην κατηγορία των κρουαζιερόπλοιων.

Επιπλέον, οι εφοπλιστές θα δρομολογούν τα πλοία τους, όποτε και όπου αυτοί θέλουν, καταδικάζοντας νησιά στην απομόνωση, θα γίνουν ακόμα επιθετικότεροι σε ό,τι αφορά τις τιμές των ήδη πανάκριβων και απαγορευτικών για την εργατική λαϊκή οικογένεια των εισιτηρίων και ναύλων των οχημάτων.

Με δεδομένο ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι ενταγμένες στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας, η απελευθέρωση θα έχει συνέπειες και σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, με ό,τι αυτό σημαίνει ιδιαίτερα για τον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου, όπου ήδη άρχισαν να προωθούνται οι γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ!

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ξεκινά μεθαύριο Παρασκευή

Σε αποδυνάμωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού καλεί η ΔΑΣ

Σε συνθήκες σφοδρής αντεργατικής επίθεσης ξεκινά μεθαύριο Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή το 27ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν καθαρά το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, σε όλα τα επίπεδα, που έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες υπονόμευσης των αγώνων των εργαζομένων και στήριξης των αντεργατικών πολιτικών που προωθεί το κεφάλαιο και οι πολιτικές δυνάμεις που το στηρίζουν. Ταυτόχρονα, και αυτό το Συνέδριο σημαδεύεται από διαδικασίες νόθευσης της θέλησης των εργαζομένων.

Στη διακήρυξη των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), επισημαίνεται ότι «ακόμα και αυτή την περίοδο αντί για αγωνιστικές πρωτοβουλίες, αντί να συστρατευτεί η διοίκηση του ΕΚΑ με τις εκατοντάδες άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις που αντιστέκονται στα αντεργατικά μέτρα, εξωραΐζουν τα κυβερνητικά μέτρα, στηρίζουν και ταυτίζονται με τον άθλιο ρόλο της ΓΣΕΕ. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες και ιστορικές. Γιατί όχι μόνο δεν προετοίμασαν και αφόπλισαν την εργατική τάξη για την αντεργατική καταιγίδα των τελευταίων δεκαετιών, αλλά έβαλαν πλάτες για να υλοποιηθούν οι αντεργατικές επιλογές των κυβερνήσεων, των εργοδοτών και της ΕΕ».

Στην αντίπερα όχθη στέκονται οι ταξικές δυνάμεις που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι «βασικός στόχος και η αποστολή του ΠΑΜΕ είναι να ενώσει, να συσπειρώσει την εργατική τάξη σε ταξική βάση. Να αποτελέσει το ίδιο το ΠΑΜΕ ένα από τα πιο βασικά φύτρα του εργατικού, του λαϊκού μετώπου. Ενός μετώπου που μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και τους βιοτέχνες, τη φτωχή και τη μεσαία αγροτιά, τη νεολαία θα αντιταχθεί στο ενιαίο μέτωπο των καπιταλιστών, των αστικών κομμάτων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα διεκδικήσει την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ορος απαραίτητος για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα λαϊκής οικονομίας, ώστε οι δυνατότητες της χώρας μας να αξιοποιούνται προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού μας και να μη γίνει κέρδος στα θησαυροφυλάκια μιας χούφτας χρυσοκανθάρων».

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σημειωθεί, ότι ακόμα και σήμερα οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο του ΕΚΑ που γίνεται μόλις λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε ψήφος προς στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι ψήφος «νομιμοποίησης» και στήριξης της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Απαιτείται η καταδίκη τους και η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων.

Σωρεία από νοθείες

Τέλος, και αυτό το Συνέδριο έχει σημαδευτεί από νόθες διαδικασίες ανάδειξης αντιπροσώπων με ευθύνη των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οι ταξικές δυνάμεις έχουν καταγγείλει σωρεία περιπτώσεων επιστολικής ψήφου σε πολλά σωματεία, η οποία απαγορεύεται από το καταστατικό. Ακόμα, ότι στο Συνέδριο συμμετέχουν αντιπρόσωποι από σωματεία που δεν έχουν εκλογές για διάστημα μέχρι πέντε ετών και επομένως πρόκειται για σωματεία σφραγίδες. Οπως συμβαίνει και με σωματεία που κυριολεκτικά κατασκευάζονται τελευταία στιγμή, μόνο και μόνο για να στείλουν αντιπροσώπους στο Συνέδριο, χωρίς να έχουν άλλη δράση. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 540 σωματεία - μέλη του ΕΚΑ μόνο τα 351 έχουν στείλει αντιπροσώπους.

«ΕΒΓΑ»
Η τρομοκρατία θα πέσει στο κενό

Την απεργοσπαστική προσπάθεια της εργοδοσίας, αλλά «και ενός τμήματος χρυσοπληρωμένων αντιπροσώπων ιδιοκτητών φορτηγών, που συντονίζονται το διάστημα αυτό από κοινού με τον όμιλο Φιλίππου, ενάντια στους εργαζόμενους και τις κινητοποιήσεις τους, τις απεργίες, καταγγέλλουν στους εργαζόμενους της ΕΒΓΑ η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο της Αθήνας Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, με χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους.

Ενα τμήμα των αντιπροσώπων, λειτουργώντας σαν εντολοδόχοι της εργοδοσίας, κατέθεσαν ...εξώδικο - προειδοποίηση, κατά του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, διότι, στην ουσία, περιφρουρούσαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. «Είναι πρόσχημα πως οι κινητοποιήσεις μας δημιουργούν εμπόδια στην προμήθεια και διακίνηση των προϊόντων της ΕΒΓΑ και ιδιαίτερα τη μέρα της απεργίας μας. Τον πρώτο λόγο για το αν θα λειτουργήσει το εργοστάσιο, αν θα διακινηθούν τα προϊόντα, έχουν οι εργάτες και όχι τα αφεντικά και τα παράσιτά τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Και τονίζει: «Οι προσπάθειες αυτές θα πέσουν στο κενό»!

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Τρίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι μέχρι 3 μ.μ.) θα κάνουν την Πέμπτη, 6 Μάη 2010, οι νοσοκομειακοί γιατροί για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης. Στην Αθήνα στις 12.30 το μεσημέρι της 6 Μάη 2010 η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Υγείας, ενώ σε ανάλογες δραστηριότητες θα προχωρήσουν οι κατά τόπους Ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Στην καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Πρωτομαγιά καλεί τα μέλη και τους φίλους της ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο, 8 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.

ΕΔΟΕΑΠ
Μεθοδεύονται νέες περικοπές

Σε «λαγό» των προωθούμενων απ' την κυβέρνηση επώδυνων παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας μετατρέπεται η διοίκηση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις που παίρνει ή που πήρε παλιότερα και τις δημοσιοποιεί τμηματικά προς τα μέλη του.

Προχτές, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ήρθε να δημοσιοποιήσει μια απόφαση που πάρθηκε στις 9.11.2009 για «μέτρα ελέγχου των νοσοκομειακών δαπανών στον ΕΔΟΕΑΠ». Π.χ. εφεξής η έγκριση έκδοσης εισιτηρίων για προγραμματισμένες επεμβάσεις θα πραγματοποιείται από ειδική επιτροπή αποτελούμενη από τον αρχίατρο ή τους αναπληρωτές του και γιατρούς του Οργανισμού αντίστοιχης - με το νόσημα ή την αιτία εισόδου - ειδικότητας. Για περιστατικά που αφορούν μείζονες επεμβάσεις (καρδιάς, θώρακα, αγγείων, τοποθέτηση βηματοδότη, stents κλπ.) οι ασφαλισμένοι ή τα νοσηλευτήρια οφείλουν να προσκομίζουν στον ΕΔΟΕΑΠ τις σχετικές αναλυτικές ιατρικές γνωματεύσεις του θεράποντος γιατρού της επιλογής τους και τυχόν επιπρόσθετα ιατρικά στοιχεία (π.χ. εξετάσεις ή έγγραφα που θα αποδεικνύουν το νόσημα), που θα ζητηθούν από το γιατρό του Ταμείου. Το εισιτήριο θα εκδίδεται από τον αρχίατρο μόνο μετά από έλεγχο που θα πραγματοποιεί ο καρδιοχειρουργός - θωρακοχειρουργός Φώτης Παναγόπουλος.

Για τις προγραμματισμένες επεμβάσεις οι οποίες συνεπάγονται μεγάλο κόστος (λόγω χρήσης ειδικών υλικών) ο αρχίατρος θα συγκροτεί άμεσα στο εξής επιτροπή και θα διενεργεί έλεγχο. Στη συνέχεια θα εκδίδεται εισιτήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ