ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να σταματήσει η δίωξη σε βάρος πυρόπληκτων της Ηλείας

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος, με αφορμή την κλήση πυρόπληκτων σε αστυνομικά τμήματα επειδή δεν έχουν επιστρέψει την αποζημίωση του τριχίλιαρου!

Καταστράφηκαν από την πυρκαγιά το 2007. Τώρα, τρία χρόνια μετά, τους ζητούν να επιστρέψουν το επίδομα του τριχίλιαρου και τους απειλούν ότι αν δεν το κάνουν, θα δικαστούν

ICON

Καταστράφηκαν από την πυρκαγιά το 2007. Τώρα, τρία χρόνια μετά, τους ζητούν να επιστρέψουν το επίδομα του τριχίλιαρου και τους απειλούν ότι αν δεν το κάνουν, θα δικαστούν
Να σταματήσει κάθε διαδικασία ποινικής δίωξης των πυρόπληκτων αγροτών στην Ηλεία, και ειδικά για όσους οι οικογένειές τους πήραν την αποζημίωση των 3.000 ευρώ περισσότερο από μια φορά, μετά από απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση:

«Η κυβέρνηση μέσω της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Eλέγχου του Υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει στο στόχαστρο τους πυρόπληκτους της Ηλείας, με το πρόσχημα ότι υπάρχουν οικογένειες που έχουν εισπράξει πάνω από μια φορά τα ψίχουλα της αποζημίωσης των 3.000 ευρώ, που τους αναλογούσαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο νομό. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία να καλούνται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για απολογία όσοι δεν "πειθάρχησαν" και δεν το επέστρεψαν. Δηλαδή, είναι πολύ πιθανόν να δικαστούν αφού παρέβησαν το νόμο!!!

Αυτά συμβαίνουν όταν η κατάσταση των φτωχομεσαίων αγροτών στο νομό είναι τραγική. Η απώλεια του εισοδήματός τους, η ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών, του εξοπλισμού, των στάβλων τους, των μηχανημάτων τους, τους έχει εξαναγκάσει ακόμα και να πουλάνε τα κοπάδια και τα χωράφια τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Την ίδια ώρα οι καπιταλιστές αγρότες, το κεφάλαιο, που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό στήνουν επιχειρήσεις πάνω στα καμένα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής αγροτικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσο και της προηγούμενης της ΝΔ. Εφαρμόζουν την καταστροφική ΚΑΠ της ΕΕ και έχουν εγκαταλείψει τους φτωχομεσαίους αγρότες μετά τις πυρκαγιές. Η πολιτική τους έχει στόχο το πλήρες ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτών, τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και της γης στους νέους καπιταλιστές αγρότες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:

«Για να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία ποινικής δίωξης των αγροτών; Για να αποκατασταθούν πλήρως οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές της Ηλείας».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το ΔΣΕ στο Γηροκομείο

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 9η Μάη, μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών, πραγματοποιεί την Κυριακή 9 Μάη, στις 10 το πρωί, στον τόπο εκτελέσεων στο Γηροκομείο εκδήλωση τιμής στους αλύγιστους κομμουνιστές και κομμουνίστριες, στους μαχητές του ΔΣΕ που εκτελέστηκαν στο χώρο του Γηροκομείου την περίοδο 1946-1949 από τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και τις αστικές κυβερνήσεις της εποχής. Εκτελέστηκαν γιατί έμειναν πιστοί στον αγώνα, στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την πλουτοκρατία, για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.

Σύλληψη επικηρυγμένου για ληστεία

Τη σύλληψη ενός από τους δράστες της αιματηρής ληστείας της «Εθνικής» που έγινε το 2006, εντόπισε η Αστυνομία, μετά την αιματηρή ληστεία που πραγματοποιήθηκε σε πολυκατάστημα στον Ταύρο, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Ομως, οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει εάν ο ίδιος, ο οποίος νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο «Ιπποκράτειο», και ένα ακόμη άτομο που συνελήφθη κατά τις έρευνες, συμμετείχαν στη συγκεκριμένη ληστεία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων μετά τη ληστεία στο πολυκατάστημα του «Πράκτικερ». Κατά τη διάρκειά της τραυματίστηκε υπάλληλος του καταστήματος στο θώρακα.

Σύμφωνα με χτεσινό σχετικό Δελτίο Τύπου: «Κατά τη σύλληψή τους, ο πρώτος εξ αυτών δήλωσε ψευδή στοιχεία ταυτότητας (...) Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τον Σεϊσίδη Συμεών, ο οποίος έχει επικηρυχθεί με χρηματική αμοιβή (...).»

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρώτος έφερε πάνω του χειροβομβίδα και πιστόλι «Glock» με φυσίγγιο στη θαλάμη και τρεις γεμιστήρες με 74 φυσίγγια. Ο δεύτερος έφερε πιστόλι «Zastava» με φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα των 14 φυσιγγίων. Τα όπλα εξετάστηκαν και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποιο αδίκημα. Σε βάρος του πρώτου που είναι 34 χρόνων, εκκρεμεί εκτέλεση ποινών κάθειρξης και ενταλμάτων σύλληψης για αξιόποινες πράξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Αναστέλλεται η ποινή του Κ. Κατσάνου

Tην αναστολή των ποινών του Κωνσταντίνου Κατσάνου, του αποφοίτου του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» αποφάσισε το ΣΤ' Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος βρέθηκε στη φυλακή μετά από τυχαίο έλεγχο εξακρίβωσης στοιχείων. «Η απόφαση του Εφετείου δικαιώνει την προσπάθεια που άρχισε ο Κωνσταντίνος, με την υποστήριξη της οικογένειάς του και τη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ πριν από 4 χρόνια, για μια "καθαρή" ζωή, μακριά από τη χρήση και την παραβατικότητα. Ελεύθερος στην κοινωνία, ο Κωνσταντίνος θα αναμένει πλέον την 4η Ιουνίου, οπότε και θα εκδικαστούν οι εφέσεις που έχει στο μεταξύ υποβάλει για τις 2 υποθέσεις με την ελπίδα της οριστικής απαλλαγής του», σημειώνει το ΚΕΘΕΑ σε ανακοίνωσή του.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), στις 9 Μαΐου 2010, τιμά τους διακόσιους ήρωες κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την 1η Μάη 1944, με κατάθεση στεφάνων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Καλεί όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες, τους απογόνους και φίλους της, να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση με τα λάβαρά τους. Προσυγκέντρωση στο Παλιό Δημαρχείο Καισαριανής, ώρα 9.30 π.μ.

-- Την Κυριακή στις 9 Μάη συμπληρώνονται 65 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, τότε που η κόκκινη σημαία της Σοβιετικής Ενωσης υψώθηκε στο Ράιχσταγκ και σήμανε τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Συμπληρώνονται όμως και 68 χρόνια από τότε που, στην Καλύβα του Στεφανή, άναψε η φλόγα της αντίστασης του ελληνικού λαού μέσα από τον ΕΛΑΣ, αφού εκεί, το 1942, δημιουργήθηκε η πρώτη ένοπλη αντάρτικη ομάδα του με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη. Με αφορμή αυτές τις σημαντικές επετείους σας καλούμε στην εκδήλωση που πραγματοποιούμε την Κυριακή 9 Μάη στην Καλύβα Στεφανή στην Σπερχειάδα στις 11 π.μ.

Εκλογοαπολογιστική της ΠΕΑΦΕ

Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί την Δευτέρα 31 Μάη 2010 η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), ώρα 6 μμ στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Για την υποβολή υποψηφιοτήτων στα γραφεία της Ενωσης (Πειραιώς 6, 5ος όροφος, γραφείο 1) ή στα τηλέφωνα: 210.6211.300 (Μυρτώ Σταματάτου) και 210.2750.444( Ελένη Μωραΐτου).

ΗΣΑΠ «ΦΑΛΗΡΟ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ»
Νέα παράταση των έργων

Σε νέα παράταση των εργασιών ανακαίνισης προχώρησαν οι υπεύθυνοι του έργου «Φάληρο - Καλλιθέα» του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΗΣΑΠ ΑΕ, η διεκπεραίωση των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Υπενθυμίζουμε ότι ενώ το έργο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας, αναμενόταν να ολοκληρωθεί την 1η Απριλη 2010, είχε πάρει παράταση μέχρι και το τέλος Απρίλη.

Στο μεταξύ, τα προβλήματα των μετακινήσεων δυσχεραίνονται ακόμα περισσότερο, καθώς οι συρμοί δεν πραγματοποιούν στάσεις στις καθόδους των σταθμών της Νέας Ιωνίας, του Αγίου Νικολάου και των Κάτων Πατησίων (προς Πειραιά). Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι συρμοί χρησιμοποιούνται ξανά και στην άνοδο (προς Κηφισιά), λόγω της αμφιδρόμησης των γραμμών στα συγκεκριμένα τμήματα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εισήγηση κατά των έργων στο στρατόπεδο «Σακέτα»

«Φραγμό» στην ανέγερση των δύο συγκροτημάτων 18 διώροφων κατοικιών μέσα στο στρατόπεδο «Σακέτα» βάζει η εισήγηση της Συμβούλου Επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου στην αυριανή συνεδρίαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ. Υπενθυμίζεται ότι προσωρινά είχαν σταματήσει οι εργασίες με απόφαση αναστολής από το ΣτΕ. Η εισηγήτρια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποστηρίξει ότι το στρατόπεδο «Σακέτα» βρίσκεται εντός της Β' ζώνης προστασίας του Υμηττού που απαγορεύει την ανέγερση κατοικιών.

Η εισήγηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς του δημοσίου πως δήθεν οι κατοικίες «πέραν της στέγασης των αξιωματικών, εξυπηρετούνται και επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας». Επ' αυτού, η εισηγήτρια θα αναφέρει ότι ακόμη και τα στρατιωτικά έργα δεν εξαιρούνται του υποχρεωτικού κανόνα της έκδοσης οικοδομικής άδειας και της έγκρισης αρχιτεκτονικών μελετών. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι οικοδομικές άδειες για τα έργα εντός του στρατοπέδου δεν εκδίδονται από τις πολεοδομικές υπηρεσίες, αλλά για λόγους ασφαλείας από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ δε συντρέχει λόγος σε καμιά περίπτωση να υποχωρούν οι συνταγματικές αρχές του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, και πως τα στρατιωτικά έργα δεν εξαιρούνται από το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής που κατασκευάζονται.

Οι κατοικίες «Σακέτα» στην περιοχή Καρέα προορίζονται για τη στέγαση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας για άγαμους και έγγαμους αξιωματικούς με ολιγομελείς οικογένειες, ενώ προβλέπονται άλλες 10 κατοικίες και βρεφονηπιακός σταθμός. Στο ΣτΕ προσέφυγαν κάτοικοι της περιοχής και οργανώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ