ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΧΤΕΣΙΝΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
Τρόμαξε η πλουτοκρατία από τη δύναμη του εργαζόμενου λαού

Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε ολόκληρη τη χώρα! Κλιμακώνουμε ενάντια στη βάρβαρη πολιτική χωρίς αναμονή, όλοι στους δρόμους!

«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!

Τράνταξαν, πλημμύρισαν, χτες, οι δρόμοι κι οι πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας, από τη μυριόστομη απάντηση που έδωσαν χιλιάδες και χιλιάδες εργάτες κι εργάτριες στην πρωτόγνωρη επίθεση του κεφαλαίου. Εργάτες κι εργάτριες που μαζί με τις οικογένειές τους διαδήλωσαν μαχητικά, συγκροτημένα. Με το βλέμμα τους στραμμένο όχι μόνο στην επόμενη μέρα και την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας. Αλλά πολύ πιο πέρα. Μακριά, εκεί που ο λαός μπορεί και πρέπει να φτάσει με μπροστάρη την εργατική τάξη: Στην κοινωνία όπου σκοπός της παραγωγής θα είναι η ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Εκεί που θα μπει τέρμα στην αρπαγή του μόχθου των εργατών, εκεί που μόνο τότε θα μπει τέρμα στη βία που βουλιάζει εκατομμύρια λαού στη φτώχεια, τον πόλεμο, την ανεργία, την εξαθλίωση, τις αρρώστιες.

«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!

Βροντερά αντήχησε το σύνθημά τους! «Βροντερός» ήταν και ο όγκος και ο παλμός των συλλαλητηρίων όπου, σε 68 πόλεις ολόκληρης της χώρας, χτες, εργατοϋπάλληλοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, μετανάστες, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες λαϊκών στρωμάτων καταδίκασαν όχι μόνο τα νέα βάρβαρα μέτρα, αλλά συνολικά την αντεργατική πολιτική ΕΕ - ΔΝΤ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. «Βροντερή» ήταν κι η επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που παρέλυσε ολόκληρες βιομηχανικές περιοχές, «πάγωσε» εργοστάσια, πολυκαταστήματα, γραφεία και κάθε λογής επιχειρήσεις από Θράκη μέχρι Κρήτη και από Ηπειρο μέχρι Λέσβο.

«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!

Κι ήταν τέτοια η αποφασιστικότητα των εργαζομένων που αχρήστευσε τους μηχανισμούς και τα σχέδια τα οποία όχι μόνο χτες, αλλά εδώ και μέρες επιστράτευσαν η μεγαλοεργοδοσία κι οι υπηρέτες της. Απέδειξαν ξανά ότι όταν ο λαός θέλει μπορεί. Υψωσαν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη της ευθύνης και της απαιτητικότητας. Και το κάλεσμα που άρχισε - αμέσως μετά τις συγκεντρώσεις και πριν ξεκινήσουν οι πορείες - να μοιράζεται από στόμα σε στόμα, από τηλέφωνο σε τηλέφωνο, για τα νέα παλλαϊκά συλλαλητήρια που θα γίνουν ΣΗΜΕΡΑ σε ολόκληρη τη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα, έδινε καθαρό στίγμα σε όλους: Να 'μαστε πιο πολλοί! Σήμερα. Στα συλλαλητήρια. Στα συνδικάτα. Στις συνελεύσεις. Στους τόπους δουλειάς. Στις εργατογειτονιές. Στην αποκάλυψη του ρόλου του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στο στοιχειοθετημένο σφυροκόπημα της ηττοπάθειας, της μοιρολατρίας, της συναίνεσης. Στην προβολή της πραγματικής διεξόδου που έχει η εργατιά. Παντού εκεί όπου απαιτεί η όξυνση της ταξικής πάλης.


ΑΘΗΝΑ
«Μίλησαν» ταξικά, συνειδητά, πολιτικά

Απεργοί εργάτες παρέλυσαν μεγάλα εργοστάσια κι επιχειρήσεις, «έπνιξαν» όλο το κέντρο της Αθήνας

Ανεβαίνουν προς το Σύνταγμα
Ανεβαίνουν προς το Σύνταγμα
Ο εργαζόμενος λαός της Αθήνας «μίλησε» χτες σε μια μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που ξεκινούσε από την Ομόνοια και κατέληγε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός: Καμία θυσία για την πλουτοκρατία! ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ληστεύουν το λαό για την πλουτοκρατία!

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 π.μ. με το μεγαλύτερο όγκο των απεργών διαδηλωτών να μην μπορεί καν να πλησιάσει την πλατεία Ομονοίας λόγω της μαζικής συμμετοχής δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, νέων, ανέργων, σπουδαστών, μαθητών. Οι προσυγκεντρώσεις - με μπλοκ μαζικά όσο καμία άλλη φορά και πολιτική οργή να ξεχειλίζει - κατευθύνθηκαν προς τους δρόμους γύρω από την Ομόνοια οργανωμένα, συντεταγμένα και φωνάζοντας συνθήματα για τις ανάγκες της τάξεις τους που είναι ώριμες να ικανοποιηθούν σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι «ουρές» της διαδήλωσης έφταναν στην Πατησίων μέχρι την οδό Χαλκοκονδύλη, στη Σταδίου μέχρι την οδό Πεσμαζόγλου και στη Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι την οδό Μενάνδρου.

«Ολοι στο δρόμο, ξεσηκωμός! Να μην πτωχεύσει ο λαός» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά» βροντοφώναξαν χιλιάδες. Εργαζόμενοι και νέοι που από τις 17 Δεκέμβρη και όλους αυτούς τους μήνες βρίσκονται στους δρόμους, αψηφώντας τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Στο πλευρό τους αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και διαδήλωσαν με την ΠΑΣΕΒΕ, φοιτητές και σπουδαστές με το ΜΑΣ, μαθητές με το ΣΑΣΑ, γυναίκες με την ΟΓΕ κτλ.

Από την Ομόνοια

*

Από την Ομόνοια
Διαδήλωσαν τη δύναμή τους. Επιταχύνοντας το βηματισμό της οργάνωσης για την αντεπίθεση. Εχοντας σημειώσει και σχεδιάζοντας διαρκώς τη συνέχεια και ένταση της δουλειάς για την οργάνωση. Με νέα βήματα, σε κλάδους και περιοχές. Οπως το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής του οποίου το μπλοκ χτες, σε μία από τις πρώτες του εμφανίσεις, ήταν ιδιαίτερα μαζικό. Οπως η Γραμματεία Κερατέας του ΠΑΜΕ, μία από τις τοπικές Γραμματείες που προσπαθούν να ενισχύσουν τη δράση τους.

Η πορεία ξεκινά γύρω στις 12 το μεσημέρι. Είναι από τις μαζικότερες των τελευταίων δεκαετιών. Το κυριότερο: Είναι συνειδητή, οργανωμένη, περιφρουρημένη, η αγανάκτηση συναντά το ταξικό συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων. Μόλις οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι περνούν έξω από τη Βουλή, τα συνθήματα «φουντώνουν»: «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», φωνάζουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Παρά τις προσπάθειες η μεγαλειώδης πορεία να συκοφαντηθεί, να χάσει το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της, οι ταξικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις δρουν ψύχραιμα, περιφρουρούν την πορεία από προβοκάτσιες, ευτράπελα και ανέξοδη εκτόνωση.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και επίσης μίλησε ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ. Επίσης, παραβρέθηκαν: Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.

Στα Μέγαρα

Η Σταδίου πλημμύρισε ασφυκτικά

*

Η Σταδίου πλημμύρισε ασφυκτικά
Δυναμική και αποφασιστική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση εργαζομένων, νέων, συνταξιούχων κ.ά. που έγινε στα Μέγαρα από τις ταξικές δυνάμεις της περιοχής, ενώ και η απεργία κυμάνθηκε με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής όπως στην οικοδομή, στο δήμο και στη δημοτική επιχείρηση, στις υπηρεσίες του δημοσίου, σε σχολεία κ.ά.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά

Καμιά προβοκάτσια δε θα μας σταματήσει. Συγκέντρωση σήμερα στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια

Τους εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς εργάτες διαδηλωτές χαιρετίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και τους καλεί ακόμα πιο αποφασιστικά να συνεχίσουν τους αγώνες τους, περιφρουρώντας τους από κάθε προβοκάτσια. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς εργάτες, εργάτριες, νέους, νέες, ανέργους που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σε όλη την Ελλάδα. Συμμετείχαν ξεπερνώντας την τρομοκρατία της εργοδοσίας, τις απειλές, τους εκβιασμούς. Ξεπερνώντας τα τρομοκρατικά διλήμματα περί πτώχευσης. Ξεπερνώντας την ανοιχτή απεργοσπασία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Τα ψέματα και τις συκοφαντίες ενάντια στο ΠΑΜΕ.

Δόθηκε μια μαζική μεγαλειώδης απάντηση στην αντεργατική πολιτική. Η Εργατική Τάξη και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα απορρίπτουν τα μέτρα και την αισχρή προπαγάνδα που τα συνοδεύει. Χαιρετίζουμε όλους όσοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Η εργατική τάξη μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία και τις γυναίκες καταδίκασαν και καταψήφισαν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα. Η κυβέρνηση πρέπει να τα πάρει πίσω. Δε νομιμοποιούνται στη συνείδηση του λαού.

Το ΠΑΜΕ διαδήλωσε συντεταγμένα και περιφρουρημένα και απέκρουσε σχέδια προβοκάτσιας. Καταγγέλλει την προσπάθεια υπονόμευσης και προβοκαρίσματος των αγώνων της Εργατικής Τάξης από τους κρυφούς και φανερούς μηχανισμούς που θύματά τους είναι και οι τρεις νεκροί.

Καλεί τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους από κάθε προβοκάτσια και να δώσουν βροντερή απάντηση με τη μαζική συμμετοχή τους αύριο (σ.σ. σήμερα) στη συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6.00 μ.μ.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά και καμιά προβοκάτσια δε θα μας αποθαρρύνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ