ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΑΜ
Αγωνιστικό «προσκύνημα» στο σωζόμενο μνημείο

Σήμερα, στις 7 μ.μ., η εκδήλωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, στην Καλλιθέα

Αποψη της κατακόμβης, όπως ήταν μετά την αποκάλυψη του τυπογραφείου. Διακρίνονται η τυπογραφική μηχανή, δοχεία μελανιών και άλλα αντικείμενα
Αποψη της κατακόμβης, όπως ήταν μετά την αποκάλυψη του τυπογραφείου. Διακρίνονται η τυπογραφική μηχανή, δοχεία μελανιών και άλλα αντικείμενα
Εκδήλωση στο σωζόμενο παράνομο τυπογραφείο της ΚΕ του ΕΑΜ, στην οδό Σκρα 31, της Καλλιθέας, όπου μια μικρή ομάδα μελών του ΚΚΕ - αγωνιστών του ΕΑΜ, αποφασισμένοι για κάθε θυσία και για την ίδια τη ζωή τους, υπηρέτησαν την προπαγάνδιση του απελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., η Αχτίδα Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ, η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με ομιλήτρια την Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μια εκδήλωση τιμής και ταυτόχρονα διαμαρτυρίας για τον 26χρονο εμπαιγμό των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο αίτημα των ΕΑΜικών οργανώσεων να σωθεί και να γίνει Μουσείο του Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης αυτό το μοναδικό στο είδος του - σε όλη την Ευρώπη - ιστορικό μνημείο.

Πέρασαν 65 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Πέρασαν 66 χρόνια από την απελευθέρωση του λαού μας από το ΕΑΜ και τις ένοπλες οργανώσεις του. Την επομένη της απελευθέρωσης της Αθήνας, το παράνομο τυπογραφείο - όπου από το Μάρτη του 1941 μέχρι και την ημέρα της απελευθέρωσης (12 Οκτωβρίου 1944) τυπωνόταν η εφημερίδα «Ελεύθερη Ελλάδα», όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ, στη συνέχεια και η εφημερίδα του ΕΛΑΣ «Απελευθερωτής», καθώς και διάφορα άλλα έντυπα του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, της ΚΟΑ του ΚΚΕ, και μερικά φύλλα του παράνομου «Ριζοσπάστη» - με απόφαση των Κεντρικών Επιτροπών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, σφραγίσθηκε.

Η αποκάλυψη του μνημείου

Από τον Οκτώβρη του 1944 η ύπαρξη του τυπογραφείου έμεινε μυστική, μέχρι το 1984, οπότε η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε να φέρει στο «φως» την ύπαρξη και διάσωσή του, με ανοιχτή, πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας και να ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να αιτηθεί την άμεση κήρυξή του από το υπουργείο Πολιτισμού, ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, στη συνέχεια τη διάσωσή του και την παραχώρησή του στο Δήμο Καλλιθέας. Με απόλυτη ομοφωνία το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε την πρόταση του ΚΚΕ και πέτυχε την άμεση κήρυξη του μνημείου.

Εκτοτε πέρασαν 26 χρόνια αγώνα του ΚΚΕ και των οργανώσεων της ΕΑΜικής Αντίστασης για την απαλλοτρίωση, την παραχώρηση στο Δήμο, τη συντήρηση όλου του κτίσματος. Προπάντων της κατακόμβης, όπου βρισκόταν η τυπογραφική μηχανή (μάρκα «Victoria»), στοιχειοθετημένες πλάκες, κάσες με τα τυπογραφικά στοιχεία, δοχεία με μελάνια, το γραμμένο σε έναν τοίχο σύνθημα «Λευτεριά ή θάνατος», υπόλοιπα εντύπων και άλλα κινητά αντικείμενα. Πάγιο παρέμενε το αίτημα για τη δημιουργία του Μουσείου του Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Από τότε χρειάστηκαν αλλεπάλληλες Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, παρεμβάσεις και επισκέψεις του στους εκάστοτε υπουργούς Πολιτισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά της προσπάθειας αποχαρακτηρισμού του μνημείου (επί ΝΔ), για την αγορά από το ΥΠΠΟ του σπιτιού, για την παραχώρησή του στο Δήμο Καλλιθέας. Με κονδύλια του ΥΠΠΟ (επί υπουργίας Θάνου Μικρούτσικου) το σπίτι αγοράστηκε από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Χρειάστηκε και άλλος, δίχρονος, αγώνας για να παραχωρήσει η ΚΕΔ το κτίριο στο δήμο.

Ο δήμος το απέκτησε μεν, αλλά για να συνεχίσει η πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) την τακτική κωλυσιεργίας και εμπαιγμού των αγωνιστών. Επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, διοργάνωσε εν κρυπτώ, σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, με στόχο να διατηρήσει - σε κατάχωση ουσιαστικά - μόνο την κατακόμβη και να εξαφανίσει το κηρυγμένο κτίσμα, υψώνοντας τρεις ορόφους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποχρωματισμένο Μουσείο του Τύπου της Αντίστασης, και όχι της ΕΑΜικής Αντίστασης και να πραγματοποιεί σ' αυτό διάφορες εκδηλώσεις.

Ερωτηματικά για τα αντικείμενα

Το ΚΚΕ και οι ΕΑΜικές οργανώσεις ματαίωσαν αυτό το σχέδιο. Ο δήμαρχος, Κώστας Ασκούνης, για μια ακόμη φορά υποσχέθηκε μεν την υλοποίηση του αιτήματος των ΕΑΜικών οργανώσεων, αφήνοντας δε το φθοροποιό χρόνο να τον απαλλάξει από την υπόσχεσή του, αφήνοντας όμως να αιωρείται και ένα μεγάλο ερωτηματικό:

Σύμφωνα με δήλωση, στις 28/10/2008, του αρμοδίου αντιδημάρχου Θόδωρου Ψαλιδόπουλου, «όλα τα αντικείμενα» (μηχανή, στοιχειοθετημένες πλάκες, κάσες, κλπ.) «που βρίσκονταν στην κατακόμβη, μετά τη σφράγισή της από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, μεταφέρθηκαν στην Υπηρεσία Συντήρησης» του υπουργείου. Η Υπηρεσία Συντήρησης, όμως, βεβαιώνει ότι ουδέποτε πήρε ή της μετέφεραν για συντήρηση τα μοναδικά αυτά κειμήλια του τυπογραφείου. Πού βρίσκονται τα αντικείμενα και γιατί ο δήμος δεν ανοίγει την κατακόμβη να δουν οι καλά γνωρίζοντες το χώρο αν υπάρχουν ή όχι εκεί τα αντικείμενα;

Κηδεύτηκε ο σ. Κυριάκος Πολυχρονίδης

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης έγινε την περασμένη Πέμπτη η πολιτική κηδεία του σ. Κυριάκου Πολυχρονίδη στο Βερολίνο, με την παρουσία της οικογένειάς του, δεκάδων συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων, εκπροσώπων τοπικών οργανώσεων Κομμουνιστικών Κομμάτων, αντιστασιακών οργανώσεων και μελών της ελληνικής κοινότητας του Βερολίνου.

Στην κηδεία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Γερμανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Πέτρο Μεντή. Μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ στάθηκαν τιμητική φρουρά στη σκεπασμένη με τη σημαία του ΚΚΕ σορό του σ. Κυριάκου. Αποχαιρετώντας τον, ο Δημήτρης Αμπατιέλος αναφέρθηκε στην αγωνιστική πορεία του ως μαχητή του ΔΣΕ και στελέχους του ΚΚΕ. Μια πορεία ταυτισμένη με την πάλη του Κόμματος της εργατικής τάξης, πάντα συνεπής στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

Σκιαγράφησε τα χαρακτηριστικά του κομμουνιστή, την κομματικότητα και την αυταπάρνηση, με τις οποίες έφερε σε πέρας πολλές υπεύθυνες αποστολές. Διαβεβαίωσε ότι το παράδειγμά του θα συντελέσει ώστε νέοι μαχητές να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ιδιαίτερη συγκίνηση στην πολιτική κηδεία προκάλεσε το άκουσμα ενός ποντιακού μοιρολογιού, ενώ η λιτή τελετή ολοκληρώθηκε με τη «Διεθνή».

  • Στη μνήμη του συντρόφου Κυριάκου Πολυχρονίδη, προσφέρουν στο ΚΚΕ ο Στέφανος Λουκάς 50 ευρώ και ο Χρήστος Κολοβός 50 ευρώ.
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ
Αρνείται κάθε εμπλοκή ο Ρουσόπουλος

Αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο, παραπέμποντας στους τότε υπουργούς που υπέγραψαν τις σχετικές αποφάσεις (Δούκας, Μπασιάκος, Κοντός, Κιλτίδης). Για τις σχέσεις του με τους επικεφαλής της Μονής Εφραίμ και Αρσένιο είπε ότι ήταν πνευματική και ανάφερε ότι συχνά πήγαινε στο Αγιο Ορος για να εξομολογηθεί.

Ισχυρίστηκε ότι τη μοναδική φορά που οι δύο μοναχοί τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του, ο ίδιος τους παρέπεμψε στον τότε υπουργό Γεωργίας Ε. Μπασιάκο. Παραδέχθηκε ότι ο Εφραίμ πήγε δύο φορές στο σπίτι του για κοινωνικούς λόγους και στο Μέγαρο Μαξίμου για να του δώσει κάποιες προσκλήσεις για εκδηλώσεις της Μονής. Εθεσε δε στη διάθεση της Εξεταστικής όλα τα οικονομικά στοιχεία τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του Μ. Ζαχαρέα και είπε ότι είναι πρόθυμος να διερευνηθεί το «Πόθεν Εσχες» του από το 1981.

Στην Εξεταστική κατέθεσε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την ανάκληση της απόφασης συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου, που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του της ΝΔ, Γ. Παπαθανασίου. Είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε να λυθούν οι διαφορές σχετικά με τα ακίνητα που Δημοσίου που δόθηκαν στη Μονή ως ανταλλαγή για την κυριότητα της λίμνης Βιστονίδας στα δικαστήρια, επειδή στον «δήθεν» - όπως τον χαρακτήρισε - συμβιβασμό που υπέγραψε η ΝΔ, υπήρχε επιφύλαξη εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου η οποία μελλοντικά θα μπορούσε να διεκδικήσει δικαιώματα πάνω στα δημόσια ακίνητα που είχαν ανταλλαγεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ