ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάη 2010
Σελ. /32
Γερμανία: «Κρύβουν» δημόσιο χρέος και κόβουν συντάξεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι γερμανικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων μετά τη λεγόμενη «ενοποίηση» ακολούθησαν μια πολιτική συστηματικής μείωσης του «κόστους εργασίας». Επί δέκα συναπτά έτη, με εξαίρεση το 2007, οι μισθοί παραμένουν «παγωμένοι».

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας σε όλες τις εκδοχές τους δημιούργησαν και συντηρούν ένα κοινωνικό κάτεργο στο οποίο έριξαν κατά προτίμηση τους εργαζόμενους της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι 20 χρόνια μετά την «ενοποίηση» οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας υπολογίζονται σε 30% σε βάρος της δεύτερης.

ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, της μονομερούς ενίσχυσης της εξαγωγικής διάστασης της οικονομίας σε βάρος της εσωτερικής ζήτησης, δεν απαλλάσσει τη Γερμανία από το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Βεβαίως, η κυρία Μέρκελ απαιτεί από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της «Ευρωζώνης» να ακολουθήσουν εξοντωτικά (για τους εργαζόμενους) προγράμματα λιτότητας στο όνομα της μείωσης του χρέους. Εισηγείται μάλιστα αυστηρές ποινές για τους «παραβάτες» και απαιτεί από όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας όπου το ανώτατο όριο δημόσιου χρέους ορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας.

ΣΥΜΦΩΝΑ λοιπόν με τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας ανέρχεται στα 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί στο 75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Μπορεί, βεβαίως, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ να βρίσκεται σε χαμηλό (σχετικά) επίπεδο, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το γερμανικό δημόσιο χρέος αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι το χρέος της Γερμανίας αυξάνεται κατά 4.500 ευρώ το δευτερόλεπτο!

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ όμως είναι πολύ χειρότερη και αυτή την πραγματικότητα προσπαθεί να αποκρύψει η γερμανική κυβέρνηση, όπως κάνουν και πολλές ακόμη κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Μπερντ Ραφελίσεν, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό της «Ντόιτσε Βέλε», αποκαλύπτει ένα μέρος αυτής της πραγματικότητας. Σημειώνει λοιπόν ότι αν προστεθούν και οι απαιτήσεις έναντι του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης στο ήδη υπάρχον δημόσιο χρέος, τότε το συνολικό χρέος της Γερμανίας φθάνει τα 8 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 314%!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ λοιπόν ότι η γερμανική κυβέρνηση στρέφεται στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών από τον προϋπολογισμό. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών αφορά στις συντάξεις και τη δραστική μείωσή τους στο μέλλον. Ετσι συμπληρώνεται το καθεστώς του κάτεργου, όπου «εξέχουσα» θέση θα κατέχουν πλέον και οι συνταξιούχοι. Ετσι θα μειωθεί το δημόσιο χρέος, αφού προέχει η περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών με μερικά ακόμη τρισεκατομμύρια ευρώ.


Κείμενα:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

«Ανάπτυξη» και ανεργία

Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την οικονομική ανάπτυξη των κρατών - μελών του. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι 31 χώρες - μέλη του θα σημειώσουν ανάπτυξη 2,7% φέτος και 2,8% το 2011 έναντι 1,9% και 2,5% που εκτιμούσε τον περασμένο Νοέμβρη. Αποδίδει τις υψηλότερες εκτιμήσεις του στη βελτίωση του διεθνούς εμπορίου, στην ισχυρή ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που προσφέρουν στις ανεπτυγμένες οικονομίες τα κρατικά πακέτα στήριξης.

Δηλαδή, ο ΟΟΣΑ αποδίδει την ανάπτυξη στην εφαρμογή των αντεργατικών προγραμμάτων λιτότητας και στην αντίστοιχη ενίσχυση των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Στην έκθεση του Οργανισμού προβλέπεται υψηλότερη ανάπτυξη και στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του αναπτυγμένου κόσμου. Εκτιμά ότι φέτος και το 2011 οι ΗΠΑ θα εμφανίσουν ανάπτυξη 3,2% έναντι 2,5% και 2,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του. Ομοίως βλέπει για την ευρωζώνη ανάπτυξη 1,2% και 1,8% από 0,9% και 1,5% που προέβλεπε το Νοέμβρη, ενώ για την Ιαπωνία 3% και 2% αντίστοιχα από 1,8%.

Οι παραπάνω ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς που εκτιμάται ότι θα επιτύχουν οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες. Και πιο συγκεκριμένα η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία που προβλέπεται να εμφανίσουν φέτος ανάπτυξη 11%, 8,3% και 6,5% αντίστοιχα.

Ομως, ο ΟΟΣΑ υποβαθμίζει και αποσιωπά το τίμημα με το οποίο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την ανάπτυξη των επιχειρηματικών κερδών. Τι κι αν ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 16 εκατομμύρια στην τελευταία διετία στις 31 χώρες, τι κι αν το μέσο ποσοστό ανεργίας θα φτάσει φέτος το 8,5% και στο 8,2% το 2011.

ΗΠΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Με χαμηλότερο ρυθμό, 3%, αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2010, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων από το υπουργείο Εμπορίου. Οι αρχικές εκτιμήσεις έθεταν την ανάπτυξη στο 3,2%. Η καθοδική αναθεώρηση εξέπληξε τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν ανάπτυξη της τάξης του 3,3%. Το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ προέκυψε λόγω των υψηλότερων εισαγωγών και των χαμηλότερων καταναλωτικών δαπανών. Το τέταρτο τρίμηνο του 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αρκετά ισχυρότερος, στο 5,6%.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ Εντυπωσιακά, κατά 40,4%, αυξήθηκαν οι ιαπωνικές εξαγωγές τον περασμένο Απρίλη. Η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 5,9 τρισ. γιεν (45 δισ. δολάρια). Η αύξηση αποδίδεται στη βελτίωση της παγκόσμιας ζήτησης για αυτοκίνητα και ημιαγωγούς. Στις υπόλοιπες αγορές της Ασίας, που απορροφούν άνω του 50% των ιαπωνικών εξαγωγών, η αύξηση ανήλθε στο 45,3%. Οι εξαγωγές προς την ΕΕ βελτιώθηκαν κατά 19,8% σε ετήσια βάση, ενώ προς τις ΗΠΑ οι ιαπωνικές εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 34,5%.

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΜΕΙΩΣΗ Μείωση κατά 2,4% σημειώθηκε στις διεθνείς πτήσεις τον Απρίλη. Η μείωση αποδίδεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) στο νέφος της τέφρας από το ισλανδικό ηφαίστειο. «Η μείωση της εναέριας κυκλοφορίας αποτέλεσε εμπόδιο στην ανάκαμψη του τομέα μετά την οικονομική κρίση», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΙΑΤΑ. Ωστόσο, οι πτήσεις μεταφοράς φορτίων επλήγησαν λιγότερο από την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ