ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Δίνει το σύνθημα για κλιμάκωση της επίθεσης

«Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να λυθούν τα προβλήματα της αμερικανικής κρουαζιέρας και όχι τα προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοΐας», σημείωσαν οι ακτοπλόοι σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Η χτεσινή πρόκληση πρέπει να πάρει απάντηση σήμερα κιόλας: Να μη λυθεί ούτε ένας κάβος! (φωτ. από τη 48ωρη απεργία του Απρίλη)
Η χτεσινή πρόκληση πρέπει να πάρει απάντηση σήμερα κιόλας: Να μη λυθεί ούτε ένας κάβος! (φωτ. από τη 48ωρη απεργία του Απρίλη)
Αντιμέτωποι με την πιο άγρια επίθεση από το εφοπλιστικό κεφάλαιο βρίσκονται οι ναυτεργάτες, οι οποίοι καλούνται να υπερασπίσουν τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, για να μη μετατραπούν σε «σύγχρονους δούλους». Τα όσα ανέφερε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (πρώην Ακτοπλοΐας) Απ. Βεντούρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δε χωρούν περιθώρια παρερμηνειών. Οι εφοπλιστές «πλέον τα θέλουν όλα».

Τα πανιά της επιθετικότητάς τους φουσκώνει η φιλοεφοπλιστική πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των κομμάτων της ευρωυποταγής, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης που «ράφτηκαν» στα μέτρα της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, όπως ο 3577/92 που απελευθερώνει τις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, αφανίζοντας τους ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα και ήδη η πλήρης εφαρμογή του βρίσκεται σε εξέλιξη στα κρουαζιερόπλοια.

Στον 11λογο των εφοπλιστικών αξιώσεων, που παρέθεσε ο Απ. Βεντούρης, περιλαμβάνονται: Η κατάργηση της υποχρέωσης της «ελληνομάθειας» στα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων, η κατάργηση του ΠΔ 177/74 που αφορά τις οργανικές συνθέσεις, κατάργηση της υποχρεωτικής 10μηνης δρομολόγησης και επάνδρωσης των ακτοπλοϊκών πλοίων και να αντικατασταθεί με την 9μηνη δρομολόγηση για τα συμβατικά πλοία και την 5μηνη δρομολόγηση για τα ταχύπλοα.

Να εφαρμοστεί στα ακτοπλοϊκά πλοία το «Safe Manning», δηλαδή ένας ελάχιστος αριθμός πληρώματος με συγκροτημένα δικαιώματα και οι υπόλοιποι χαμηλόμισθοι και ανασφάλιστοι. Οι πρώτοι βέβαια που θα «θυσιαστούν» είναι τα πληρώματα των υπηρεσιών (θαλαμηπόλοι, μάγειροι κλπ.) οι οποίοι δε θεωρούνται από τους ακτοπλόους ως ναυτεργάτες!

Να εφαρμοστεί επίσης «εταιρικό ναυτολόγιο»! Αυτό σημαίνει όχι πια πλήρωμα ανά πλοίο, αλλά η εταιρεία να διαθέτει έναν αριθμό ναυτεργατών που θα τον περιφέρει στα πλοία, ανάλογα με τις ανάγκες της!

«Τρώγονται» για την πίτα

Ο Απ. Βεντούρης χαρακτήρισε «εξωφρενικό και άδικο» η άρση του καμποτάζ να αφορά μόνο τα κρουαζιερόπλοια, ενώ για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του κλάδου του, ομολόγησε τα εξής: «Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να λυθούν τα προβλήματα της αμερικανικής κρουαζιέρας και όχι τα προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοΐας». «Να σας θυμίσω - συνέχισε - ότι η κρουαζιέρα σύμφωνα με την άρση του καμποτάζ ούτε κρατήσεις υπέρ τρίτων θα έχει, ούτε 10μηνη απασχόληση θα υπάρχει στα κρουαζιερόπλοια, ούτε 200% Ελληνες ναυτικούς θα έχουν - γιατί αυτό συμβαίνει στην ελληνική ακτοπλοΐα δεν έχουν 100% έχουν επί δύο - και όλα αυτά είναι κάθετα ανταγωνιστικά πλοία στις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ελάχιστοι Ελληνες πλοιοκτήτες (σ.σ. της κρουαζιέρας) προφανώς θα σηκώσουν σημαία Μπαχάμες και θα κάνουν ό,τι κάνουν τα ξένα συμφέροντα και θα διώξουν τους Ελληνες που έχουν»!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τα καταστήματα δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων

Ανακοίνωση με αφορμή το κλείσιμο της επιχείρησης «Banquet»

Την ενέργεια της ιδιοκτησίας του εστιατορίου «Banquet» να διακόψει παράνομα τη λειτουργία της επιχείρησης λόγω κινητοποιήσεων, δηλαδή να προχωρήσει σε λοκ - άουτ, που απαγορεύεται ρητά από το νόμο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, καταδικάζει την ενορχηστρωμένη επίθεση που κλιμακώνεται - με αφορμή και αυτή την υπόθεση - από δημοσιογραφικά συγκροτήματα για τη συκοφάντηση των αγώνων.

Η επιχείρηση απασχολούσε ανασφάλιστους και υποαμειβόμενους εργαζόμενους, χωρίς να τηρεί τις συμβάσεις εργασίας, όπως αποδείχθηκε έπειτα από αλλεπάλληλους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ. Μέσα στον Απρίλη απέλυσε εργαζόμενο που διεκδίκησε τα δικαιώματά του. Επειτα από τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων, δεσμεύθηκε να τον επαναπροσλάβει, κάτι που στη συνέχεια αναίρεσε. Τελικά το περασμένο Σάββατο έκλεισε το κατάστημα και πέταξε στην ανεργία όλους τους εργαζόμενους, προφανώς επιχειρώντας να στρέψει εργαζόμενους εναντίον εργαζομένων.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Δεν είναι οι αγώνες των εργαζομένων που κλείνουν τα καταστήματα. Τα καταστήματα κλείνουν από την ανέχεια των λαϊκών στρωμάτων που θα οξυνθεί στο έπακρο το επόμενο διάστημα λόγω των σφαγιαστικών μέτρων της κυβέρνησης που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Οι κινητοποιήσεις είναι αποτέλεσμα της πιο άγριας εκμετάλλευσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία και την κυβέρνησή της». Ειδικά για τη συγκεκριμένη επιχείρηση επισημαίνει:

«Η κίνηση του κλεισίματος δεν είναι μόνο εκβιαστική για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά υπηρετεί και άλλους σκοπούς: Να φέρει σε αντίθεση τους εργαζόμενους μεταξύ τους (υπό την απειλή της απόλυσης). Να αξιοποιηθεί αυτή η στάση της επιχείρησης από την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα κόμματα - βαστάζους της (ΛΑ.Ο.Σ. - ΝΔ) αλλά και από τα στημένα δημοσιεύματα για να συκοφαντηθούν οι ταξικοί αγώνες την ώρα που αναπτύσσονται και βάζουν σε κίνδυνο την κυβερνητική πολιτική.

Η υπόθεση "Banquet" "μυρίζει" από μακριά ότι είναι στημένη γι' αυτούς τους λόγους. Οση λάσπη και να ρίξει το μαύρο μέτωπο εργοδοσίας - κυβέρνησης - συγκροτημάτων της διατεταγμένης δημοσιογραφίας, ας το πάρουν απόφαση: Οι εργαζόμενοι, μπροστά στην αντεργατική θύελλα που αντιμετωπίζουν, δε θα πάρουν την άδεια ούτε από τα αφεντικά τους ούτε από την κυβέρνηση για να αγωνιστούν ενάντια σ' αυτή.

Καλούμε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, να συμπαραταχθούν με το ΠΑΜΕ, να δώσουν ηχηρό μήνυμα στον ταξικό αντίπαλο».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Κρίσιμη η κατάσταση του 24χρονου

Η εργατική τάξη ματώνει καθημερινά στους τόπους δουλειάς, τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας

Σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ο 24χρονος αλλοδαπός εργάτης που προχτές το απόγευμα τραυματίστηκε σοβαρά σε εργατικό «ατύχημα» στις εγκαταστάσεις της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», στη Γιάννουλη. Ο εργάτης, που δούλευε σε εργολαβικό συνεργείο, έπεσε από ύψος 10 μέτρων όταν εκτελούσε εργασίες στην οροφή κτιρίου της επιχείρησης, πάνω σε καλαθοφόρο. Υπενθυμίζουμε ότι το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αντιπροσωπεία του οποίου έσπευσε προχτές στο χώρο του «ατυχήματος», κατήγγειλε την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο εργάτης δεν ήταν καν δεμένος με ιμάντα!

«Τα κέρδη της εργοδοσίας τρέφονται με το αίμα των εργατών», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καταγγέλλοντας την πολιτική που προκαλεί τα εργατικά «ατυχήματα». «Η εργατική τάξη ματώνει καθημερινά από τις συνέπειες της βαρβαρότητας των καπιταλιστών, των εργολάβων, των κατασκευαστικών εταιρειών. Ειδικότερα σήμερα που οξύνεται η ανεργία, η ανέχεια των οικοδόμων και γενικότερα των λαϊκών νοικοκυριών, αποτέλεσμα της γενικευμένης επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, η ανασφάλεια των εργαζομένων πολλαπλασιάζεται, οι εργοδότες την αξιοποιούν για να τους εκβιάζουν, να τους τρομοκρατούν, να τους υποχρεώνουν να εργάζονται ατελείωτα ωράρια, Σάββατα, Κυριακές, χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Αυτή η ασυδοσία και η ατιμωρησία των εργοδοτών, με ευθύνη της κυβέρνησης και των ανύπαρκτων μηχανισμών ελέγχου, ευθύνεται και θρηνούμε κάθε μέρα και νέα θύματα. Οι έλεγχοι των ΚΕΠΕΚ, των Επιθεωρήσεων Εργασίας, είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι και όταν γίνονται είναι τόσο ανώδυνοι και επιδερμικοί για τους εργοδότες που ούτε καν ιδρώνουν». Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι επανειλημμένα έχει ζητήσει συναντήσεις με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, που «όμως με διάφορες δικαιολογίες αποφεύγει».

ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙIΑ «ΔΑΝΟΣ»
«Λουκέτο» με 20 ανέργους

Μετά την ELITE, «λουκέτο» ανακοίνωσε ακόμα μία γνωστή εταιρεία στο χώρο των υποδημάτων, η εταιρεία «ΔΑΝΟΣ», πετώντας στο δρόμο 20 εργαζόμενους.

Η εταιρεία - που διατηρεί εμπορικό τμήμα και κατάστημα σε ένα απ' τα ακριβότερα εμπορικά κέντρα της Αθήνας - ειδοποίησε τους εργαζόμενους από την περασμένη Πέμπτη να πάνε για δουλειά την επόμενη βδομάδα. Την Τρίτη τους ανακοίνωσε πως λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και προχώρησε στις απολύσεις, δίχως να καταβάλει το σύνολο των αποζημιώσεων. Τα υπόλοιπα θα τα δώσει το καλοκαίρι και τα ... Χριστούγεννα. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στο Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, η εργοδοσία πήρε τις μηχανές από το εργοστάσιο, προκαλώντας ερωτήματα, για το ενδεχόμενο νέας επένδυσης σε χώρα με φτηνότερα εργατικά χέρια, διατηρώντας στην Ελλάδα το εμπορικό τμήμα, όπως συμβαίνει κατά κόρον στον κλάδο.

Την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση στο ταξικό συνδικάτο, μαρτυρά και η χτεσινή επίθεση που έγινε στην εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας «FINTEXPORT». Η εργοδοσία προχώρησε χτες σε χυδαία φραστική επίθεση σε βάρος των μελών του ταξικού Συνδικάτου, στη διάρκεια περιοδείας ενόψει της σημερινής απεργίας. Επιχείρησαν, μάλιστα, να αποκόψουν τους εργάτες από οποιαδήποτε επαφή με το Συνδικάτο και προσπάθησαν να τους διώξουν από την πίσω πόρτα του εργοστασίου. Ωστόσο, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προσπάθησαν και ήρθαν σε επαφή με το Συνδικάτο, απαντώντας στην πράξη στην απόπειρα τρομοκράτησης από την εργοδοσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ