ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενοχλεί τους αστούς η κόκκινη σημαία

Αστυνομικές δυνάμεις «κράτησαν», επί δύο ώρες, 125 Ελληνες αγωνιστές και φίλους της Αντίστασης, γιατί διέσχιζαν την Κόκκινη Πλατεία με τα λάβαρα της Αντίστασης και κόκκινες σημαίες

Το καπιταλιστικό καθεστώς της Ρωσίας δεν ανέχεται τις κόκκινες κομμουνιστικές σημαίες και τα λάβαρα της Αντίστασης κατά της φασιστικής πανούκλας του ναζισμού. Ετσι, χτες, αστυνομικές δυνάμεις του καθεστώτος εμπόδισαν τους 125 Ελληνες αντιστασιακούς και φίλους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ που πραγματοποιούν εκδρομή - προσκύνημα, να περάσουν με τα λάβαρα της Αντίστασης και κόκκινες σημαίες από την Κόκκινη Πλατεία. Τους υποχρέωσαν να παραμένουν καθηλωμένοι επί δύο, περίπου, ώρες στην πλατεία, μέχρι να τους αφήσουν να φύγουν μετά από παρεμβάσεις και συνεννοήσεις με τις Αρχές, ενώ τους αντιμετώπισαν με απαράδεκτο τρόπο και απειλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελληνες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι φίλοι της, που επισκέπτονται στη Ρωσία περιοχές και μνημεία - σύμβολα του πατριωτικού πολέμου, του αντιφασιστικού αγώνα και του σοσιαλισμού, είναι προσκαλεσμένοι του ΚΚΡΟ...

Πάντως, λίγο πριν «καθηλωθούν» από τις δυνάμεις της τάξης στην Κόκκινη Πλατεία, οι προσκυνητές Ελληνες αντιστασιακοί κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο της Αντιφασιστικής Νίκης, υπό τη στενή παρακολούθηση των αστυνομικών. Ενώ εκεί τους υποδέχτηκαν θερμά Ρώσοι βετεράνοι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Η κίνηση αυτή της αστικής κυβέρνησης της Ρωσίας έρχεται και ως συνέχεια των πρόσφατων εκδηλώσεων από τις επίσημες αρχές για την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπου για πρώτη φορά στην Κόκκινη Πλατεία παρέλασαν και ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ενώ το Μαυσωλείο του Λένιν κρύφτηκε πίσω από μια ξύλινη κατασκευή με τη σημερινή «τρικολόρ» σημαία της Ρωσίας.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες στο δρόμο κατά των μέτρων λιτότητας

Απο την χθεσινή διαδήλωση στο Βουκουρέστι
Απο την χθεσινή διαδήλωση στο Βουκουρέστι
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ._

Δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, του Βουκουρεστίου, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν μια μείωση κατά 25% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση κατά 15% στις συντάξεις και στα επιδόματα εργασίας, 70.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Ηδη από τον Οκτώβρη του 2009 έχουν περικοπεί οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15%.

Προειδοποίησαν πως θα προχωρήσουν σε μια γενική απεργία από τις 31 Μάη αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους ή αν δεν παραιτηθεί. Απεργία έχουν ήδη κηρύξει και οι εκπαιδευτικοί για την ίδια μέρα.

Μαζικά, οι πάνω από 50.000 εργαζόμενοι μαζί με τις οικογένειές τους, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Νίκης μετά το κάλεσμα αρκετών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Με σφυρίχτρες, πανό και συνθήματα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έφθασαν από όλη τη χώρα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ αρκετοί διαδηλωτές προειδοποίησαν πως θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα μέτρα όπως, αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος.

Με αποδοκιμασίες «υποδέχθηκαν» οι διαδηλωτές τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, Μαρσέλ Χοάρα που θέλησε να πάρει μέρος σε τηλεοπτική συζήτηση μέσα από τη διαδήλωση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί τη ...βοήθεια αστυνομικών δυνάμεων που τον απομάκρυναν από την συγκέντρωση.

Και ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ, παρά την μαζική συμμετοχή των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων έξω από το κτίριο που βρισκόταν, αρκέστηκε κυνικά να δηλώσει πως θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη νέα δέσμη μέτρων, χαρακτηρίζοντάς τα ως «τη μόνη βιώσιμη λύση για το μέλλον της χώρας».

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα του κεφαλαίου και στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης ...απευθύνθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έλαβε δάνειο 20 δισ. ευρώ.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Προσπάθειες εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας

Ολοκληρώθηκε η τετραήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ, κατά την οποία προωθήθηκαν σειρά πρωτοβουλιών συνεργασίας Ρωσίας - ΗΠΑ στους τομείς κοινής εξερεύνησης του Διαστήματος, της κατασκευής μεγάλων μεταγωγικών αεροσκαφών, των νέων τεχνολογιών. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποσχέθηκε καλυτέρευση του επενδυτικού κλίματος στη Ρωσία για τους Αμερικανούς επενδυτές.

Ο Σ. Ιβανόφ κάλεσε τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες να ενώσουν το τεχνολογικό κι οικονομικό δυναμικό τους με αυτό της Ρωσίας για την υλοποίηση κοινών σχεδίων για την εξερεύνηση της Σελήνης, του Αρη και των άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος.

Οπως υπογράμμισε ο Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος, πολύ σύντομα η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να λύσουν το ζήτημα για το κοινό σχέδιο κατασκευής νέων κινητήρων για τα διαστημόπλοια που θα λειτουργούν με πυρηνικό καύσιμο. Η απόφαση αυτού του ζητήματος μπορεί να παρθεί τον Ιούνη στην προσεχή επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντ. Μεντβέντεφ στις ΗΠΑ.

Ο Σ. Ιβανόφ διατύπωσε το ζήτημα επανεκκίνησης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων στη σημερινή φάση. Σύμφωνα με τα λόγια του, παρά τη σπουδαιότητα των ζητημάτων ασφάλειας «που ενώνουν και θα ενώνουν» τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, «μέχρι ότου το επίπεδο της εμπορικής συνεργασίας κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, θα είναι δύσκολο να βασιστούμε στην αλληλοδιείσδυση των τεχνολογιών, των αγορών». «Εάν οι πραγματικές επιχειρηματικές αξίες μας ενώσουν, τότε και τα ζητήματα της ασφάλειας θα εξετάζονται εντελώς διαφορετικά», σημείωσε ο Ιβανόφ.

Εκτός από τα διαστημικά σχέδια, ο Σ. Ιβανόφ πρότεινε στην αμερικανική πλευρά να ξεκινήσουν κοινές εργασίες για την κατασκευή βαρέων μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου AN-124 «Ρουσλάν». Κατά τη γνώμη του, το αεροπλάνο αυτό θα μπορούσαν να το αγοράζουν και ρωσικές και αμερικανικές εταιρείες.

Ο Σ. Ιβανόφ υπογράμμισε πως για την προσέλκυση αμερικάνικων επενδύσεων η Μόσχα σκοπεύει να εξαλείψει τα εμπόδια για τον ερχομό των σημαντικότερων εταιρειών των ΗΠΑ στη ρωσική αγορά και κάλεσε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες πιο τολμηρά να κατευθύνονται προς τη Ρωσία. Ζήτησε, ταυτόχρονα, να ακυρώσουν οι ΗΠΑ κάθε νομοθετικό εμπόδιο στη διείσδυση του ρωσικού κεφαλαίου στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, Ρωσία και ΗΠΑ θα αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας και θα επιτρέψουν στους φορείς των δύο χωρών να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογίες κατασκευής αντιδραστήρων και σε τεχνολογίες πυρηνικού καυσίμου, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του πυρηνικού επιστημονικού κέντρο «Κουρτσάτοφ», Αντρέι Γκαγκαρίνσκι. Ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία και για τις δύο πλευρές.


Ι. Π.

ΙΝΔΙΑ
Αστυνομική καταστολή προς όφελος του κεφαλαίου

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Αντιμέτωποι με 40 διμοιρίες πάνοπλων αστυνομικών ήρθαν 4.000 κάτοικοι στην περιοχή Τζαγκατζινγκπούρ, στο ινδικό κρατίδιο Ορίσσα, που πραγματοποιούσαν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία, ενάντια στην κατασκευή μεταλλευτικού εργοστασίου από τη Νοτιοκορεάτικη πολυεθνική POSCO, στην περιοχή. Οι αστυνομικές δυνάμεις και οι τοπικές αρχές τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της πολυεθνικής, οι δυνάμεις της οποίας έφτασαν στην περιοχή συνοδευόμενες από την αστυνομία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές και να ξεκινήσουν την κατασκευή του εργοστασίου, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση της POSCO στο εξωτερικό.

Το ΚΚ Ινδίας καταδικάζει απερίφραστα τη στάση των ινδικών αρχών, που στέκονται στο πλευρό του κεφαλαίου, τονίζοντας ότι και μία βδομάδα πριν, το ίδιο έκαναν στην περιοχή Καλινγκαγκάρ, όπου δε δίστασαν να ανοίξουν και πυρ κατά των διαδηλωτών, με ένα νεκρό, προκειμένου να διαλύσουν κινητοποίηση που έκλεινε το δρόμο στην αυτοκινητοβιομηχανία ΤΑΤΑ. Το ΚΚ Ινδίας καταγγέλλει τόσο τις τοπικές όσο και την κεντρική κυβέρνηση για την αιματοχυσία των διαδηλωτών που αγωνίζονται διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες ζωής.

ΙΤΑΛΙΑ
Εν αναμονή νέων αντιλαϊκών μέτρων

ΡΩΜΗ.--

Νέα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του Μάη και στην Ιταλία, όπου οι περικοπές εικάζεται πως θα φτάσουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2011-2012, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο λόγος της χτεσινής συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

Οπως δήλωσε ο Τρεμόντι μετά τη λήξη της συνεδρίασης του «Ecofin», «τα μέτρα που ετοιμάζεται να εγκρίνει η Ιταλία δεν πρέπει να αποτελέσουν μόνο μια διορθωτική παρέμβαση επί των εξόδων του Δημοσίου. Θα αφορούν, γενικότερα, ολόκληρο το σύστημα», πράγμα που παραπέμπει σε συνολικές αλλαγές που θα πλήξουν τα λαϊκά στρώματα.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, πιθανά να αποφασιστούν περικοπές στη δημόσια υγεία, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιη η μη ανανέωση για όλο το 2010 των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των δημόσιων υπαλλήλων που έληξαν το Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ