Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες στο δρόμο κατά των μέτρων λιτότητας

Απο την χθεσινή διαδήλωση στο Βουκουρέστι
Απο την χθεσινή διαδήλωση στο Βουκουρέστι
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ._

Δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, του Βουκουρεστίου, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν μια μείωση κατά 25% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση κατά 15% στις συντάξεις και στα επιδόματα εργασίας, 70.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Ηδη από τον Οκτώβρη του 2009 έχουν περικοπεί οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15%.

Προειδοποίησαν πως θα προχωρήσουν σε μια γενική απεργία από τις 31 Μάη αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους ή αν δεν παραιτηθεί. Απεργία έχουν ήδη κηρύξει και οι εκπαιδευτικοί για την ίδια μέρα.

Μαζικά, οι πάνω από 50.000 εργαζόμενοι μαζί με τις οικογένειές τους, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Νίκης μετά το κάλεσμα αρκετών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Με σφυρίχτρες, πανό και συνθήματα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έφθασαν από όλη τη χώρα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ αρκετοί διαδηλωτές προειδοποίησαν πως θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα μέτρα όπως, αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος.

Με αποδοκιμασίες «υποδέχθηκαν» οι διαδηλωτές τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, Μαρσέλ Χοάρα που θέλησε να πάρει μέρος σε τηλεοπτική συζήτηση μέσα από τη διαδήλωση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί τη ...βοήθεια αστυνομικών δυνάμεων που τον απομάκρυναν από την συγκέντρωση.

Και ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ, παρά την μαζική συμμετοχή των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων έξω από το κτίριο που βρισκόταν, αρκέστηκε κυνικά να δηλώσει πως θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη νέα δέσμη μέτρων, χαρακτηρίζοντάς τα ως «τη μόνη βιώσιμη λύση για το μέλλον της χώρας».

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα του κεφαλαίου και στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης ...απευθύνθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έλαβε δάνειο 20 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ