Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Τεταμένη η κατάσταση

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 70 τραυματίστηκαν κυρίως από σφαίρες, πέτρες και κτυπήματα από ρόπαλα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν χτες στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του νότιου Κιργιστάν. Περίπου 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν έφοδο σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από Ουζμπέκους και απαίτησαν τη σύλληψη του Καντιρτζάν Μπατίροφ, κατηγορώντας τον για τη δημιουργία ουζμπεκικής κοινότητας αλλά και πως έδωσε εντολή να καούν σπίτια που άνηκαν σε συγγενείς του ανατραπέντα Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ.

Σύμφωνα με την «προσωρινή» κυβέρνηση οι εισβολείς ήταν υποστηρικτές του Μπακίγεφ. Η επικεφαλής της «προσωρινής» κυβέρνησης Ρόζα Οτουμπάγεβα κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Τζαλαλαμπάντ και στις γειτονικές περιοχές.

Αργότερα έγινε γνωστό πως η Οτουμπάγεβα διορίστηκε «προσωρινή» Πρόεδρος της χώρας για μια περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011, ακυρώνοντας ταυτόχρονα τις προαναγγελθείσες προεδρικές εκλογές για τον Οκτώβρη. Ωστόσο, σημειώνεται πως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου, όταν οι κάτοικοι του Κιργιστάν θα κληθούν να ψηφίσουν και για το νέο Σύνταγμα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ