Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Ο στρατός συνεχίζει τη βάρβαρη καταστολή

Η ηγεσία της αντιπολίτευσης αποφάσισε να παραδοθεί

Από τις συγκρούσεις με το στρατό στην Μπανγκόκ
Από τις συγκρούσεις με το στρατό στην Μπανγκόκ
ΜΠΑΝΓΚΟΚ._

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ, με την πόλη να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μαζί με ακόμα 22 επαρχίες. Χθες το πρωί ο στρατός της χώρας πραγματοποίησε νέα επιχείρηση εναντίον των διαδηλωτών, ξεκινώντας με προειδοποιητικές βολές και προειδοποιήσεις προς τους συγκεντρωμένους να εγκαταλείψουν τους δρόμους της Ταϊλάνδης, με αποτέλεσμα στα επεισόδια να χάσουν τη ζωή τους ακόμα έξι άνθρωποι, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 40, μεταξύ των οποίων και ένας Ιταλός δημοσιογράφος.

Η ηγεσία των «Κόκκινων Πουκάμισων», αποφάσισε να παραδοθεί, με στόχο «να αποφευχθεί η αιματοχυσία», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός τον οποίο και υποστηρίζει η αντιπολίτευση, Τακσίν Σιναουάτρα εξέφρασε φόβους ότι η βίαιη καταστολή ενδέχεται να οδηγήσει σε ανταρτοπόλεμο.

Τουλάχιστον 20 κτίρια της Μπανγκόκ, μεταξύ των οποίων εμπορικά κέντρα, τράπεζες και τηλεοπτικοί σταθμοί παραδόθηκαν στις φλόγες, λόγω των ταραχών που ακολούθησαν τη βίαιη επέμβαση του στρατού, που πλέον έχει την άδεια να πυροβολεί όποιον θεωρεί ότι προτίθεται να «προχωρήσει σε βανδαλισμούς».

Παρά δε την παράδοση μελών της ηγεσίας της αντιπολίτευσης, που καθοδηγούσε τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση δηλώνει ότι ακόμα δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας όπου παραμένουν διαδηλωτές, τους οποίους ο στρατός θα επιχειρήσει να ελέγξει με την απαγόρευση κυκλοφορίας, χαρακτηρίζοντας τη νύχτα «κρίσιμη».

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Αμπχισίτ Βετζατζίβα, δήλωσε έτοιμος να παρουσιάσει προτάσεις για «εθνική συμφιλίωση», προκειμένου να καταστεί δυνατό σε συνεργασία με την αντιπολίτευση να επανέλθει η τάξη στην χώρα.

Οι διαδηλώσεις των «Κόκκινων Πουκάμισων» ξεκίνησαν δύο μήνες πριν, με στόχο την παραίτηση του πρωθυπουργού, τον οποίο θεωρούν συνεχιστή του πραξικοπήματος, κατηγορώντας τον για επικράτηση με άνομα μέσα και τη διεξαγωγή εκλογών, ζητώντας την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Τ. Σιναουάτρα, που επίσης κατηγορείται για σκάνδαλα διαφθοράς και καταχρήσεων. Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και λόγω της έλλειψης οργανωμένου λαϊκού κινήματος, είναι με τα «Κόκκινα Πουκάμισα», παρόλο που κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι πλευρές του ίδιου νομίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ