Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέος γύρος έμμεσων επαφών με τον Μίτσελ

Παρά τις διαβουλεύσεις, το Ισραήλ επεκτείνει τους εποικισμούς
Παρά τις διαβουλεύσεις, το Ισραήλ επεκτείνει τους εποικισμούς
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ζητήματα που άπτονται του τελικού καθεστώτος στο οποίο θα μπορούσε να καταλήξει μια ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία συζήτησαν, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Οπως υποστήριξε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, οι Μίτσελ και Αμπάς, στη χθεσινή πρώτη, από μια σειρά άλλες που θα έχουν εντός των ημερών, συνάντησή τους, ασχολήθηκαν με τα ενδεχόμενα τελικά σύνορα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ερακάτ επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει να συζητηθούν τα κομβικά ζητήματα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης (καθεστώς της Ιερουσαλήμ, σύνορα, εδαφική συνέχεια, δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων) και να μην παραπεμφθούν στο απώτερο μέλλον, συμπληρώνοντας ότι για τους Παλαιστίνιους τα σύνορα δεν μπορεί παρά να είναι στα όρια του 1967. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι η επίτευξη μιας, τέτοιου περιεχομένου, συμφωνίας δεν αποκλείεται εντός των τεσσάρων μηνών που έχουν τεθεί ως χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη προόδου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, τόνιζε ότι είναι «έτοιμος για δύσκολες αποφάσεις», χωρίς, όμως, να διευκρινίζει τίποτε συγκεκριμένο και χωρίς, φυσικά, να έχει αλλάξει κάτι στις ισραηλινές θέσεις περί συνέχισης του εποικισμού, έστω και αν στην Ιερουσαλήμ παρατηρείται «πάγωμα» τουλάχιστον προς ώρας. Υπενθυμίζεται, δε, ότι το Τελ Αβίβ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συζητήσει για κανένα βασικό ζήτημα, αν οι συνομιλίες δε γίνουν άμεσα μεταξύ των δύο πλευρών. Το αίτημα αυτό, μέχρι στιγμής, απορρίπτεται από την παλαιστινιακή πλευρά, που ανταπαντά ότι οι συνομιλίες θα είναι έμμεσες, διά του Μίτσελ, όσο συνεχίζεται η εποικιστική δραστηριότητα.

  • Σημαντική διάκριση πέτυχαν τρία 14χρονα κορίτσια από προσφυγικό καταυλισμό έξω από την Νάμπλους, οι οποίες κέρδισαν βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Επιστήμης και Μηχανικής του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, για την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού ραβδιού για τυφλούς που στέλνει σήματα στον κάτοχό του για τα εμπόδια που πρόκειται να συναντήσει και για τα δεδομένα του δρόμου μπροστά του. Τα κορίτσια συμμετείχαν στο διαγωνισμό διά μέσου του ΟΗΕ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γραπτές εγγυήσεις ζητά το Ισραήλ από τις ΗΠΑ (2010-11-17 00:00:00.0)
Πιέζουν οι ΗΠΑ για άμεσες συνομιλίες (2010-07-20 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις (2010-03-09 00:00:00.0)
Βράζει η οργή στα παλαιστινιακά εδάφη (2006-03-16 00:00:00.0)
Νέο γύρο συναντήσεων αποφάσισαν Ζίνι - Αραφάτ (2002-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ