Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Γραπτές εγγυήσεις ζητά το Ισραήλ από τις ΗΠΑ

Σοβαρές αντιρρήσεις για την αμερικανική προσφορά εντός της ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισμού

Δεν έχει καν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της αμερικανικής πρότασης η Π. Αρχή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Γραπτώς ζήτησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από την Ουάσιγκτον την ..«προσφορά» της που στοχεύει στην ισραηλινή συναίνεση σε ένα νέο «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη για 90 ημέρες. Ο Νετανιάχου προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση καθώς, σύμφωνα με αλλεπάλληλες διαρροές, συναντά ισχυρή αντίδραση στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείται. Οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από τα εποικιστικά, θρησκευτικά ή ακροδεξιά κόμματα, αλλά και από ένα σημαντικό κομμάτι του δικού του κόμματος, του Λικούντ.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Μπένι Μπέγκιν, γιου του πρωθυπουργού Μπέγκιν που το 1979 υπέγραψε τη συνθήκη ειρήνης με την Αίγυπτο. Ο Μπέγκιν χαρακτήρισε «δόλωμα» την πρόταση των ΗΠΑ να δωρίσει ουσιαστικά στο Ισραήλ 20 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F -35 αξίας 3 δισ. δολαρίων υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι «να παγιδευτεί διπλωματικά το Ισραήλ σε εξελίξεις που δεν επιθυμεί». Εκτός από τα μαχητικά, οι ΗΠΑ δεσμεύονται, επίσης, για περαιτέρω αμυντική συνεργασία αλλά και ότι θα μπλοκάρουν κάθε απόφαση ενάντια στο Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Μέχρι χθες βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό αν τελικά η Ουάσιγκτον προτίθεται να ανταποκριθεί στο ισραηλινό αίτημα. Το βέβαιο είναι ότι η παλαιστινιακή πλευρά διάκειται αρνητικά τουλάχιστον προς το παρόν.

Η συνάντηση του Ντέιβιντ Χέιλ, αναπληρωτή του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, τη Δευτέρα το βράδυ, αναβλήθηκε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Χθες, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για την αμερικανική πρόταση και ότι επιμένει στη θέση για «ολικό εποικιστικό πάγωμα» συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Κίνηση εντυπωσιασμού

Σήμερα, πάντως, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει, με πλειοψηφία, την μονομερή ισραηλινή αποχώρηση από το χωριό Γκαζάρ, στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου - Συρίας, το οποίο είχε διχοτομηθεί ανάμεσα στο Λίβανο και στα κατεχόμενα υψώματα Γκολάν, το 2000, από τον ΟΗΕ και «πέρασε» επισήμως υπό ισραηλινό έλεγχο, κατά το ήμισυ, το 2006 κατά την ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η απόφαση για την μονομερή αυτή κίνηση γίνεται προκειμένου «το Ισραήλ να βελτιώσει τη διεθνή του εικόνα χωρίς, ουσιαστικά, κανένα τίμημα». Οι ίδιοι οι κάτοικοι του Γκαζάρ, πάντως, όπως και ο Λίβανος, στον οποίο περνά το σύνολο του χωριού, δεν έχουν καν ρωτηθεί και έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ