Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΣΑΧΑΡΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Αμεσο τερματισμό της κατοχής ζητά το «Πολισάριο»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΠΑΤ.--

Να αναλάβει τις ευθύνες του και να καταλήξει σε μια συμφωνία οριστικού τερματισμού της μαροκινής κατοχής επί του μισού και πέραν εδάφους της Δ. Σαχάρας εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί καλεί, με επιστολή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο εκπρόσωπος του «Μετώπου Πολισάριο». Ο Αχμαντ Μπουκχάρι ζητά, επίσης, να υπάρξει καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου για την αιματηρή εισβολή των μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας, την περασμένη εβδομάδα, σε καταυλισμό Σαχράουι, έξω από την κατεχόμενη πρωτεύουσά τους Λααγιούν, ο οποίος είχε στηθεί ως διαμαρτυρία κατά της συνεχιζόμενης μαροκινής κατοχής.

Ο Μπουκχάρι υποστηρίζει στην επιστολή του ότι κατά την επιχείρηση ανεξάρτητοι παρατηρητές κατέγραψαν 36 νεκρούς, 700 τραυματίες και 163 συλληφθέντες, καταλήγοντας ότι «αποτελεί απόδειξη των δεκαετιών αδικίας που εξαντλούν την υπομονή των Σαχράουι». Η επιστολή καταλήγει με την προειδοποίηση ότι αν δεν υπάρξει άμεσα επίλυση του χρόνιου αυτού ζητήματος διά του ΟΗΕ, τότε «και το Μέτωπο Πολισάριο θα επανεξετάσει τη θέση του στο πλαίσιο των συνομιλιών καθώς αναγκαστικά θα πρέπει να λάβει μέτρα για να υπερασπίσει το λαό των Σαχράουι».

Η επιστολή αυτή κατατέθηκε στο Συμβούλιο λίγο πριν τις δύο προγραμματισμένες ενημερώσεις, αργά χτες, για τα τεκταινόμενα στον καταυλισμό των Σαχράουι πριν μία εβδομάδα από εκπρόσωπο της εκεί δύναμης του ΟΗΕ και από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για το ζήτημα, Κρίστοφερ Ρος, ο οποίος οργάνωσε τη συνάντηση, την ώρα των επεισοδίων, μεταξύ Μαρόκου και «Πολισάριο», που ναυάγησε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, η μαροκινή ηγεσία, από την πλευρά της, προχωρούσε σε νέες προκλήσεις, αποδίδοντας την ευθύνη του μακελειού στον καταυλισμό στους Σαχράουι «που επιτέθηκαν κτηνωδώς στις εντελώς ειρηνικές μαροκινές δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ