Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Εργατικές και φοιτητικές διαδηλώσεις

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.--

Το Πουέρτο Ρίκο παρέλυσε εκ νέου από τη γενική απεργία, τη δεύτερη από το Νοέμβρη ενάντια στα σχέδια του κυβερνήτη Λουίς Φορτούνιο να προχωρήσει σε δρακόντειες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σε μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, και περικοπές που ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια δολάρια στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ειδικά στα Πανεπιστήμια.

Αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας επίκεντρο των μεγάλων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Σαν Χουάν ήταν το Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο στο Ρίο Πιέδρας που τελεί υπό κατάληψη από τους φοιτητές από την 22η Απρίλη, την επομένη δηλαδή της εξαγγελίας του Φορτούνιο για νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος από 45% σε 12% μέσα στη διετία. Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, επιπλέον 10%, στον προϋπολογισμό του έτους. Οι καταλήψεις των φοιτητών έχουν επεκταθεί και σε άλλα Πανεπιστήμια καθώς η περικοπή 100 εκατομμυρίων από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση σημαίνει την κατάργηση υποτροφιών για φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα.

Η γενική απεργία, όπου εργάτες και φοιτητές συντονίζουν τον αγώνα τους έρχεται ως απάντηση στο σύνολο των μέτρων λιτότητας και αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης Φορτούνιο που έχει συμβάλλει στη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων ενώ ετοιμάζεται νέος κύκλος διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων από το Σάββατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που έχουν εξαγγελθεί τα «μέτρα έκτακτης ανάγκης» το περασμένο φθινόπωρο, τον Οκτώβριο απολύθηκαν 17.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ άλλοι χίλιοι είχαν χάσει τη δουλειά τους λίγο πριν και αναμένεται ότι για να εξοικονομηθούν πόροι, το νούμερο θα εκτιναχθεί σε 60.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ