Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι αντιθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Διανεμήθηκε, από τις ΗΠΑ, στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμα και μη μόνιμα, το σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει επιβολή ενός νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δύο μόλις 24ωρα μετά την επίτευξη συμφωνίας για ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου μεταξύ των Ιράν - Τουρκίας - Βραζιλίας. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, υποστήριξε ότι το νέο σχέδιο απόφασης δεν υποκαθιστά τις προσπάθειες διαλόγου, αλλά «τις ενισχύει, πιέζοντας την ιρανική ηγεσία να καθίσει πραγματικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συναινέσει σε μια συμφωνία χωρίς σκοτεινά ή αδιευκρίνιστα σημεία».

Τη συμφωνία τους με το σχέδιο απόφασης διατύπωσαν τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, δύο χώρες που αντιτίθενται στην επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά του Ιράν και, μέχρι τούδε, είχαν επιμείνει στην καθαρά διπλωματική οδό. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα στηρίζει το σχέδιο απόφασης, τονίζοντας ότι αφήνει περιθώριο περαιτέρω διαπραγμάτευσης, ενώ η Κινέζα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λι Μπαοντόνγκ, δήλωσε ότι η χώρα της δε θεωρεί πως το σχέδιο απόφασης έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Τεχεράνη από τις Βραζιλία και Τουρκία.

Αντίθετα, την έντονη δυσφορία της δεν έκρυβε η πρέσβειρα της Βραζιλίας, που στην παρούσα χρονική περίοδο είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι μίλησε για «αδιαφορία που επιδεικνύεται απέναντι σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε», συμπληρώνοντας ότι η Βραζιλία δε θα υποστηρίξει το συγκεκριμένο ψήφισμα.

Εξαιρετικά δυσαρεστημένη εμφανίζεται και η Τουρκία, που επίσης είναι, στην παρούσα φάση, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και η οποία με τις αλλεπάλληλες διαμεσολαβήσεις της φέρεται να είναι ο πρωτεργάτης της συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου. Το βέβαιο είναι ότι, ασχέτως των εξελίξεων, με τη συμφωνία αυτή Βραζιλία και Τουρκία αναδεικνύονται ιδιαίτερα αναβαθμισμένες ως προς το διεθνή και περιφερειακό τους ρόλο, και μπαίνουν δυναμικά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Εντονες ιρανικές αντιδράσεις

«Παράνομο» χαρακτήρισε η Τεχεράνη το σχέδιο ψηφίσματος, με τον υπουργό Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί να ισχυρίζεται ότι «δε θα έχει καμία τύχη, εφόσον υπάρχει πια συμφωνία» και να προκαταβάλλει τη μη υιοθέτησή του. Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, συμπλήρωνε ότι «οι κυρώσεις θα υποσκάψουν την όποια αξιοπιστία έχουν όσοι τις υποστηρίζουν» και τόνισε ότι «προφανώς οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να διασώσουν κάτι από το ρόλο τους, τώρα που η συμφωνία απέδειξε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και να επιλύουν προβλήματα, που οι μεγάλες δυνάμεις δεν κατάφεραν ν' αγγίξουν». Ο Σαλεχί ανακοίνωσε επισήμως ότι μέχρι τα τέλη της βδομάδας η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα έχει λάβει επιστολή με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Οπως και να έχει, οι πληροφορίες που διαρρέονται από διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι καταρχήν το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασαν οι ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τις «σκληρές κυρώσεις» που προανήγγειλαν, και αυτό προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση των Ρωσίας - Κίνας. Προβλέπει, όπως λέγεται, ενίσχυση των, ήδη, υπαρχουσών κυρώσεων, δηλαδή των ελέγχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, την απαγόρευση λειτουργίας σε σειρά επιχειρήσεις που ανήκουν στο σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης», την απαγόρευση εισαγωγής του οποιουδήποτε εξαρτήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή όπλων, και τη διενέργεια ελέγχων σε «ύποπτα» ιρανικά θαλάσσια φορτία. Επιπλέον, τόνιζαν δημοσιογραφικές πηγές, στο σχέδιο αφήνεται διάπλατη η «πόρτα» του διαλόγου, ακόμη και η πιθανότητα να μην εφαρμοστούν οι κυρώσεις στην περίπτωση που αρχίσει «ικανοποιητικός διάλογος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ