ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με εθελοντές θέλει να καλύψει τα κενά της Πυροσβεστικής

Associated Press

Την ώρα που ο δασικός πλούτος της χώρας απειλείται, ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων παραδίνονται στο δαυλό των εμπρηστών και στις μπουλντόζες καταπατητών και εργολάβων και γενικά την εμπορευματοποίηση, η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει τα μεγάλα οργανικά κενά του Πυροσβεστικού Σώματος με εθελοντές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν για την Πυροσβεστική από τον προϋπολογισμό είναι μειωμένα κατά 30 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρσι, ενώ και ο προϋπολογισμός του 2009 ήταν μειωμένος κατά 69 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2008.

Χτες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σ. Βούγιας, ανακοίνωσε μέτρα για την ...ενεργοποίηση του εθελοντικού δυναμικού της χώρας. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός «θυμήθηκε» χτες ότι το 15% της δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος αποτελείται από εθελοντές που είναι ενταγμένοι στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πάνω από 3.500 κενές οργανικές θέσεις. Οπως υπογράμμισε δε «ενόψει της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας» θα κληθούν οι εθελοντές, πιο οργανωμένα πλέον, να καλύψουν τις «συνεχώς διογκούμενες ανάγκες». Ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου το οποίο θα ...ενισχύει το θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη.

Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου προβλέπονται η ίδρυση μητρώου πιστοποιημένων εθελοντών, καθώς και κατηγορία εθελοντών - φίλων της Πυροσβεστικής, η παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης (σ.σ. 120 ώρες) και πιστοποίησης. Το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καλύπτει, ανάμεσα στα άλλα, τους τομείς της δασοπυρόσβεσης, των αστικών πυρκαγιών, των διασώσεων. Θα παρέχεται υγειονομική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εθελοντές σε περίπτωση τραυματισμού, η χορήγηση στολών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, αλλά και κίνητρα προσέλκυσης πολιτών ως εθελοντών πυροσβεστών όπως η κάλυψη ποσοστού κενών οργανικών θέσεων της Πυροσβεστικής.

Επίσης, το σχέδιο νόμου θα «οργανώνει» τους εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς και τα κλιμάκια, αφού «εθελοντικές υπηρεσίες θα μπορούν να δημιουργηθούν σε επίπεδο ΟΤΑ και σε Ιερές Μονές, δίνοντας, μάλιστα, συγκεκριμένα κίνητρα προς την κατεύθυνση αυτή». Τα εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια θα μπορούν να λειτουργούν σε ετήσια ή εποχική βάση προκειμένου «να καλύπτουν τις ανάγκες πυρασφάλειας και διάσωσης σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν επαγγελματικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, όπως σε ορισμένα από τα νησιά μας, καθώς και σε ακριτικές περιοχές της χώρας». Την ίδια στιγμή 128 περιοχές της χώρας έχουν μεγαλύτερη έλλειψη πυρασφάλειας από την υποβάθμιση των κλιμακίων αφού αποφασίστηκε η μείωση του προσωπικού τους από 17 σε 12 άτομα.

Οσον αφορά τον τομέα των εθελοντικών οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας επικαιροποιήθηκε το σχετικό μητρώο, ενώ 140 εθελοντικές οργανώσεις δήλωσαν την επιθυμία τους για συμμετοχή σε εκπαίδευση δασοπυρόσβεσης. Η κάθε μία από αυτές θα διαθέσει 25-30 εθελοντές. Εξάλλου ΓΓ Δημόσιας Τάξης και ΓΓ Νέας Γενιάς υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο συνεργασίας για κατάρτιση προγραμμάτων προσέλκυσης νέων εθελοντών. Ο Σπ. Βούγιας ανακοίνωσε πως 750 πυροσβέστες με δίκυκλα θα περιπολούν στα δάση (σ.σ. σε 135 τομείς), ενώ τόνισε ότι μειώθηκε το ποσό ενοικίασης των 12 ελικοπτέρων «Ερικσον» από 4.450.000 ευρώ το ένα σε 3.200.000 ευρώ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ημερίδα του ΕΣΥΝ

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ουσιοεξαρτήσεις και υποκατάσταση: Θεραπεία ή συντήρηση;» διοργανώνει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΘνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) την Παρασκευή 28 του Μάη. Η ημερίδα θα γίνει στο κέντρο πολιτισμού «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1). Θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα.

Θα μιλήσουν οι: Κ. Γαζγαλίδης, νευρολόγος - ψυχίατρος, συντονιστής ΟΚΑΝΑ Β. Ελλάδας, Ν. Μπουντούρογλου, ιατρός, αντιπρόεδρος ΕΣΥΝ, Η. Μιχαλαρέας, δρ. ψυχολογίας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Ι. Γρηγορίου, ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος «ΜΕΘΕΞΙΣ» ΨΝΘ, Γ. Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Α. Παπαγιάννη, ιατρός, γγ ΕΣΥΝ, Π. Τριανταφύλλου, κοινωνιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Πρόληψης Αχαρνών «Διέξοδος», Η. Κονδύλης, δρ. πολιτικής υγείας, πρόεδρος ΕΣΥΝ Θεσσαλονίκης, Γ. Γκρανόπουλος, κοινωνιολόγος στο Συμβουλευτικό Σταθμό Εξαρτημένων ΨΝΘ, γραμματέας ΕΣΥΝ Θεσσαλονίκης, Α. Γεωργίου, ψυχολόγος στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας ΑΠΘ, Α. Μπαλάσης, ειδικός θεραπευτής ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ», Γ. Παπαναστασάκος, κοινωνιολόγος, υπεύθυνος έρευνας ΚΕΘΕΑ, Π. Γεωργάκας, ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» του ΨΝΘ, Φ. Καλοτεράκης, δρ. ψυχολογίας, ειδικός βοηθός διευθυντής ΚΕΘΕΑ, Σ. Λαϊνάς, ψυχολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας ΑΠΘ, Ι. Καραγιάννης, δικηγόρος, μέλος ΔΕ ΕΣΥΝ Θεσσαλονίκης, Α. Κατσάς, δικηγόρος, μέλος ΔΕ ΕΣΥΝ Καλαμάτας, Μ. Καρπώνη, δικηγόρος, Τμήμα Νομικής Προστασίας «ΙΘΑΚΗ», Χρ. Τέγος, πρ. δήμαρχος Καρδίτσας, Γ. Ζιώγας, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, Σ. Ζαριανόπουλος, γραμματέας ΕΚΘ, στέλεχος του ΠΑΜΕ, Θ. Γουργιώτης, πρόεδρος ΕΣΥΝ Βοιωτίας, Ν. Πέρρος. γυμναστής, ομοσπονδιακός προπονητής, πρόεδρος ΕΣΥΝ Κέρκυρας.

Επίσης, θα γίνουν παρεμβάσεις από Συλλόγους Γονέων Θεραπευτικών Προγραμμάτων.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ τέθηκαν - με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. - δύο ειδικοί φρουροί, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για ελευθέρωση κρατουμένου από αμέλεια. Οι αστυνομικοί κατηγορούνται ότι χτες, κατά τη διάρκεια έκδοσης εξιτηρίου κρατουμένου από το νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ», δεν τον πρόσεχαν και εκείνος κατάφερε να διαφύγει.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ κρίθηκε χτες, μετά την απολογία του στον 3ο ειδικό ανακριτή, ο 46χρονος Παναγιώτης Σαξώνης, υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος ΝΠΔΔ.

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ: Προχωρούν κανονικά οι εργασίες για την κατασκευή του Ποδηλατοδρόμιου στο Ψυχικό, καθώς το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής που κατέθεσε ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι οι ποδηλατόδρομοι δε δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, όπως η ειδική ράμπα και διαγράμμιση που να προειδοποιεί ποδηλάτες και οδηγούς αυτοκινήτων, ειδική σήμανση, η κατασκευή νέων φρεατίων υδροσυλλογής ομβρίων, η κατασκευή ειδικής ράμπας στις εισόδους χώρων στάθμευσης των κατοικιών κλπ.

ΜΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στις φυλακές Κορυδαλλού στις 13 Μάη και τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης στις 14 Μάη. Ενέργειες προβοκατόρικες που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους για να πάρουν ακόμα σκληρότερα μέτρα με στόχο να χτυπηθεί το εργατικό λαϊκό Κίνημα.

Γενική Συνέλευση «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», λόγω μη απαρτίας (σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού) της Γενικής Συνέλευσης στις 19 Μάη 2010, θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 26η Μάη 2010, ώρα 6 μ.μ., τη συνέλευσή του με τα ίδια θέματα, στην αίθουσα του Συλλόγου Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν, την Κυριακή 23 Μάη 2010, στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, που θα γίνει, ώρα 12 το μεσημέρι, στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ» (Δουκίσσης Πλακεντίας 3).

-- Το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει, την Κυριακή 30 Μάη 2010 και ώρα 11 το πρωί, το καθιερωμένο πολιτικό μνημόσυνο για τον αρχηγό του ΕΛΑΣ στρατηγό Στέφανο Σαράφη, που θα γίνει στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο στο σημείο όπου δολοφονήθηκε.

- Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί τη Δευτέρα 31 Μάη 2010 η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Για την υποβολή υποψηφιοτήτων στα γραφεία της Ενωσης (Πειραιώς 6, 5ος όροφος, γραφείο 1) ή στα τηλέφωνα: 2106211300 (Μυρτώ Σταματάτου) και 2102750444 (Ελένη Μωραΐτου).

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου θα πραγματοποιήσει, την Κυριακή 30 Μάη, στην Μακρόνησο, την καθιερωμένη επίσκεψη - εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Μακρονησιώτες αγωνιστές.

Η μετάβαση των προσκυνητών θα γίνει με το πλοίο ΜΑΡΜΑΡΙ ΕΞΠΡΕΣ, που θα αναχωρήσει από το λιμάνι Λαυρίου στις 9 το πρωί. Η αναχώρηση του πλοίου από την Μακρόνησο, για την επιστροφή θα είναι στις 12.15 το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα γίνει στο χώρο του «ΔΕΣΜΩΤΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ», περιλαμβάνει ομιλία από τον αντιπρόεδρο της ΠΕΚΑΜ Γρ. Ριζόπουλο, χαιρετισμό του προέδρου του ΕΚ Λαυρίου Βαλσάμου Συρίγου,χαιρετισμό από εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, προσκλητήριο νεκρών Αγωνιστών, κατάθεση στεφάνων κλπ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση στο Α' ΕΤΟ.

Για συμμετοχή στο τηλ. 2103247820 (πρωινές ώρες, Τετάρτη και Παρασκευή και το απόγευμα 5-8).

Το πούλμαν της ΠΕΚΑΜ για Λαύριο, θα αναχωρήσει το πρωί, ώρα 7.30 πμ, από πλατεία Κάνιγγος.

Εκδήλωση στο Μουσείο Μακρονήσου

* Επίσης, η ΠΕΚΑΜ, σε συνεργασία με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και την Πανελλήνια Ενωση συνταξιούχων ΝΑΤ διοργανώνουν, το Σάββατο 5 Ιούνη, ώρα 8 μμ στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο), εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές των ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ(ΣΦΑ) και στον ήρωα Ναυτεργάτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΤΑΚΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ