ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» - ΑΠΑΤΗ
ΟΧΙ στα αντεργατικά μέτρα!

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ αρχίζει δυναμικά, ενώ κυβέρνηση και πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ «μαγειρεύουν» την εξέλιξη του δήθεν διαλόγου

Αγωνιστικά θα υποδεχτούν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης που αρχίζει αύριο, με τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις που κάλεσε το ΠΑΜΕ για να υψωθεί φωνή αντίστασης στις προωθούμενες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και η ηγεσία της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ προσπαθεί να δικαιολογήσει με κάθε τρόπο τη συμμετοχή της στην κατάπτυστη διαδικασία, για να περιορίσει τις επιπτώσεις σε βάρος της από την αντίδραση των εργαζομένων.

Χτες, αναβλήθηκε ξανά η συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΣΕΕ, καθώς ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χ. Πολυζωγόπουλος επέστρεψε στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ «κείμενο εργασίας» των ερευνητών του, όταν - σύμφωνα με πληροφορίες - είδε ότι απορρίφθηκε συνολικά η κυβερνητική «πλατφόρμα» για τον «κοινωνικό διάλογο»! Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παράγγειλε ένα άλλο κείμενο και σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της, λίγο πριν ανακοινώσει θέσεις και αποφάσεις σε συνέντευξη Τύπου.

Η πρώτη μέρα του «κοινωνικού διαλόγου» αναμένεται να ξεκινήσει με συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τη ΓΣΕΕ στις 10 το πρωί και με το ΣΕΒ στις 4 το απόγευμα. Επίσημα δεν είχε ανακοινωθεί ο τόπος της συνάντησης, αλλά διαδιδόταν ότι θα γίνει στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στους Τράχωνες.

Χτες επίσης, ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης είχε γεύμα εργασίας με την Κοινοτική Επίτροπο κοινωνικών υποθέσεων Α. Διαμαντοπούλου. Το είδος της συνάντησης απέκλεισε τα μέσα ενημέρωσης και δεν εκδόθηκε κάποια σχετική ανακοίνωση για το τι συζητήθηκε. Γνωστό ήταν μόνο ότι θα γίνει συζήτηση εφ' όλης της ύλης.

Ο Μ. Βορτελίνος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε στον «Ρ» σχετικά με τις αγωνιστικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ:

«Την Πέμπτη 24 Αυγούστου, αρχίζει ο υποτιθέμενος "κοινωνικός διάλογος" από τον οποίο κινδυνεύουν θεμελιακά δικαιώματα των εργαζομένων που οι προηγούμενες γενιές κατέκτησαν με πολύχρονους αγώνες. Η πρώτη απάντηση σε αυτή τη λαίλαπα θα δοθεί την ίδια μέρα με μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Προωθείται ένας βάρβαρος εργασιακός μεσαίωνας που θα σημαδέψει τη ζωή των εργατών τα επόμενα χρόνια. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την απόσυρση των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε η κυβερνητική επιτροπή και να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ από κάθε είδους στημένους "διαλόγους". Να μετατρέψουν τους τόπους δουλιάς σε απροσπέλαστα οχυρά υπεράσπισης και διεύρυνσης των εργατικών κατακτήσεων, να οργανώσουν επιτροπές αγώνα και να αναπτύξουν πολλές μορφές πάλης στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των ταξικών αγώνων».

ΠΑΜΕ
Αγωνιστικές «βολές» πανελλαδικά

Πολλαπλασιάζονται οι αποφάσεις για συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης και την αντεργατική κυβερνητική πολιτική

Συνεχίζουν με αμείωτο βαθμό τα ταξικά σωματεία, Εργατικά Κέντρα, συνδικαλιστικοί φορείς και εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, παίρνοντας αποφάσεις για αγωνιστικές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 24 Αυγούστου, μέρα έναρξης του «κοινωνικού διαλόγου» -απάτη, αλλά και άλλες μέρες.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα την Πέμπτη 24 Αυγούστου στις 4μ.μ., απευθύνει στους εργάτες, τη νεολαία και τους συνταξιούχους του Πειραιά, η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών Σωματείων Πειραιά και καλεί τα σωματεία της περιοχής να συσπειρωθούν και να αντισταθούν, συντονίζοντας τη δράση τους τοπικά και πανελλαδικά.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα η συντονιστική, αναφέρει ότι «στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της ΟΝΕ και πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα, που χύνει η κυβέρνηση δήθεν για τους άνεργους, μάταια προσπαθούν να κρύψουν την ουσία των αλλαγών και της πολιτικής που προωθούν, έχοντας από τα πριν εξασφαλίσει τη συνενοχή της πλειοψηφίας της διοίκησης στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αυτά τα αντεργατικά μέτρα έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα, που ξεκίνησε η ΝΔ, με το νόμο 1892/90 για τις εργασιακές σχέσεις και με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της περιόδου 1990 - 1993»

Κέρκυρα

Παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας στις 28 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα (στο κτίριο του ΕΚ) και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος, τονίζοντας ότι «ο μόνος τρόπος για να μην περάσουν όλα αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα».

Στη σχετική ανακοίνωση το ΕΚ Κέρκυρας ζητάει να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ από τον «κοινωνικό διάλογο» και να προκηρύξει αγωνιστικές κινητοποιήσεις. «Θεωρούμε τη ΓΣΕΕ υπεύθυνη, αφού με τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα ουσιαστικά έχει παραδώσει τα εργασιακά μας δικαιώματα στην κυβερνητική πολιτική και στις ορέξεις των βιομηχάνων», τονίζει.

Κάλεσμα απευθύνει και η Τοπική Επιτροπή ΕΣΑΚ Κέρκυρας,τονίζοντας: «Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε, γιατί μας ανήκουν πολλά. Να τους στείλουμε το μήνυμα, ότι δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας. Αντίθετα, θα διεκδικήσουμε αγωνιστικά πολύ περισσότερα, όσα μας ανήκουν αλλά μας στερούν».

Χίος

Να απομονώσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ καλεί η Τοπική Επιτροπή ΕΣΑΚ Χίου και καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να δώσουν αγωνιστικό «παρών» την Πέμπτη 24 Αυγούστου στις 11 το πρωί στο συλλαλητήριο - πικετοφορία που διοργανώνει στο Εργατικό Κέντρο.

Στην ανακοίνωση η ΕΣΑΚ καταγγέλλει τον αντιδημοκρατικό και αντισυνδικαλιστικό τρόπο του οργανωτικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Στ. Κωλέτση και του προέδρου του ΕΚ Χίου, οι οποίοι σε σύσκεψη σωματείων για τις νέες εργασιακές σχέσεις, επιχείρησαν με αχαρακτήριστο τρόπο να φιμώσουν συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ που ζήτησαν το λόγο. Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να απαγορεύσουν το δικαίωμα λόγου σε μέλος της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ και του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου, με αστείες δικαιολογίες.

Ιωάννινα

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση, που διοργανώνει την Πέμπτη 24 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων «Γιόσεφ Ελιγιά».

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση «οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη που πρέπει, για να συγκρουστούν αποφασιστικά με τη γραμμή της "κοινωνικής συναίνεσης", με τις δυνάμεις της υποταγής στο συνδικαλιστικό κίνημα και με την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ».

Τρίπολη

Συγκέντρωση αντίστασης στην επερχόμενη λαίλαπα αντεργατικών μέτρων διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Γορτυνίας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΔΕΗ Τρίπολης της Πέμπτη 24 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης.

Σε κοινή ανακοίνωση οι δύο οργανώσεις καλούν μισθωτούς, άνεργους, συνταξιούχους και νέους να κλιμακώσουν την αντίστασή τους και τονίζει ότι «Σωματεία και Συνδικαλιστές είναι πια καιρός να πάρουν ξεκάθαρη θέση, με ποιους τελικά είναι, με τους εργαζόμενους ή με την εργοδοσία».

Συνταξιούχοι

Κάλεσμα προς όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στους αγώνες, που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στη συγκέντρωση την Πέμπτη 24 Αυγούστου στο Σύνταγμα και στη συγκέντρωση στις 2 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ, απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Ελσίνκι και τη Λισαβόνα για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. «Πάει το 8ωρο, καθιερώνεται η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο. Απαλλάσσει η κυβέρνηση την εργοδοσία από το 25% στις ασφαλιστικές εισφορές απελευθερώνει το ποσοστό των απολύσεων, μέχρι που δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να δανείζει τους εργάτες σε άλλη επιχείρηση», καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΒΕΕ», καθώς και «η ΝΔ και ο ΣΥΝ που στηρίζουν αυτά τα αντεργατικά μέτρα».

Καταλήγοντας, καλούν «στο μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων - ΟΝΕ να αντιτάξουμε το δικό μας ταξικό, αγωνιστικό μέτωπο».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ταξικό ενωτικό «παρών»

Περιοδείες και εξορμήσεις στελεχών του ΠΑΜΕ για τις συγκεντρώσεις στις 24 Αυγούστου και 2 Σεπτέμβρη

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις δίνουν αύριο, με το πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 7 το απόγευμα, τη δική τους περήφανη, αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τον εργασιακό μεσαίωνα.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του αυριανού πανεργατικού συλλαλητηρίου, κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ από το χώρο του Δέρματος, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σωματείου Δέρματος, Γιώργο Τσατσούλη, πραγματοποίησε χτες και προχτές περιοδείες στα τσαγκαράδικα και στις βιοτεχνίες δέρματος στις περιοχές Σταυρούπολης, Συκεών, Τριανδρίας, Ωραιοκάστρου και Πολίχνης.

Χτες εξάλλου κλιμάκιο του ΠΑΜΕ με τους Θεόδωρο Κυριακίδη και Βασίλη Ρέβα, γραμματέα της ΕΣΑΚ στη Θεσσαλονίκη, περιόδευσε τα εργοστάσια ΕΛΛΑΣ ΚΑΝ, Χημική Βιομηχανία Ευθυμιάδη και ΕΛΛΕΝΙΤ, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους εργαζόμενους, που εξέφρασαν με διάφορους τρόπους την εμπιστοσύνη και συμπαράστασή τους στο ΠΑΜΕ.

Ο Θ. Κυριακίδης, στην ομιλία του στους εργαζόμενους, τους κάλεσε να είναι σε ετοιμότητα και πέρα από τη συμμετοχή τους στο αυριανό συλλαλητήριο να αγρυπνούν και να κινητοποιούνται για τη ματαίωση των αντιλαϊκών κυβερνητικών σχεδίων. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στις βιομηχανίες αυτές είναι το γεγονός της γενικής καταδίκης των μέτρων από τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι εξάλλου προσβλέπουν στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ σαν τη μόνη διέξοδο από το σημερινό τέλμα και στη δραστηριότητα του ΠΑΜΕ εναποθέτουν τις ελπίδες τους για μια αγωνιστική αντιμετώπιση της επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοτών.

Σημαντικό στοιχείο όλων αυτών των επαφών του ΠΑΜΕ με τους εργαζόμενους είναι το γεγονός ότι συμφωνήθηκε από όλους ότι ο αγώνας θα δοθεί στους χώρους δουλιάς, για να ματαιωθεί στην πράξη η εφαρμογή των μέτρων και να κουρελιαστούν τα αντιδραστικά νομοσχέδια.

Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Β. Ελλάδας

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Β. Ελλάδας με ανακοίνωσή του καλεί τη ΓΣΕΕ «να μη διαπραγματευτεί τίποτα από τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων». Οι δηλώσεις των υπουργών Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας, τονίζει η ανακοίνωση του ΣΣΒΕ, «προσπαθούν να επιβάλουν σχήματα που οδηγούν σε ευρεία απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και της αγοράς εργασίας».

«Οι Σιδηροδρομικοί», καταλήγει η ανακοίνωση, «που υφίστανται εδώ και δύο χρόνια το κόστος από την αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, που επιχειρεί ο Ν. 2671/98, θα αντιδράσουν και πάλι δυναμικά και μαζικά, στις όποιες προσπάθειες απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων».

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης πραγματοποιείται αύριο στις 7.30 μ.μ. και στις Σέρρες. Τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Σερρών συγκαλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που καλεί τους εργαζόμενους και συνταξιούχους «ανεξάρτητα από ιδεολογικές και παραταξιακές προτιμήσεις να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα μέτρα».

Συγκεντρώσεις και πορείες γίνονται αύριο και στις πόλεις Κοζάνη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Επιβάλλεται η αντίσταση

Περιοδεία του  ΠΑΜΕ στην ΥΠΑ και κάλεσμα αντίστασης στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική

Από την περιοδεία των στελεχών του ΠΑΜΕ
Από την περιοδεία των στελεχών του ΠΑΜΕ
Την ανάγκη οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) να αντισταθούν στην πορεία ιδιωτικοποίησης όπου οδηγεί την υπηρεσία η κυβέρνηση και να ακολουθήσουν το δρόμο του αγώνα, υπογράμμισαν ο Νίκος Ζώτος, η Σούλα Ακζώτη και ο Γιάννης Λομβέρδος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στις εγκαταστάσεις της ΥΠΑ, στη Γλυφάδα, με αφορμή τις αγωνιστικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας εκφράστηκε από τους εργαζόμενους ο προβληματισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ, που προωθείται από την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τη στιγμή που θα αρχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο των Σπάτων και θα κλείσει ο Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών, καθώς ουσιαστικά θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο. Την ίδια ώρα οι εκάστοτε διοικήσεις της ΥΠΑ έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι επιβάλλεται να αλλάξει το νομικό καθεστώς της υπηρεσίας και να δημιουργηθεί μια «ευέλικτη», «αναβαθμισμένη» υπηρεσία, που ο ρόλος της θα είναι «ρυθμιστικός» και «εποπτικός» και που θα διαχωρίζεται από την ΥΠΑ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, η Σούλα Ακζώτη κατήγγειλε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ΥΠΑ αλλά και τη στάση που έχει κρατήσει η Ομοσπονδία του χώρου, η ΟΣΥΠΑ. Η Σ. Ακζώτη τόνισε ότι η Ομοσπονδία και τα Σωματεία σε όλα τα συνέδρια έχουν αποφασίσει για μια ΥΠΑ ενιαία και δημόσια, αποκλειστικά αρμόδια και υπεύθυνη για την ίδρυση και λειτουργία και εκμετάλλευση όλων των αεροδρομίων της χώρας, ουσιαστικά όμως χωρίς να κάνουν αγώνες για να διατηρηθεί αυτός ο χαρακτήρας.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ζώτος, μιλώντας στους εργαζόμενους για τις αλλαγές που έρχονται, τόνισε ότι όλες οι αναδιαρθρώσεις που θέλει η κυβέρνηση να γίνουν στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, περνούν μέσα από τη συνενοχή και τη συναποδοχή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οπως υπογράμμισε, «ο προηγούμενος "κοινωνικός διάλογος" είχε αποτέλεσμα να ψηφιστεί ο 2639/98, που καταργούσε το 8ωρο, τώρα με το νέο "κοινωνικό διάλογο" θέλουν να εισαγάγουν τη νέα μορφή εργαζομένου, που θα είναι μερικώς εργαζόμενος, απασχολήσιμος, μερικώς ασφαλισμένος».

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο Ν. Ζώτος κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση της Πέμπτης στο πλευρό του ΠΑΜΕ, γιατί όπως τόνισε: «Αν για ορισμένους πριν ένα χρόνο η ίδρυση του ΠΑΜΕ ήταν αναγκαία, με τις αλλαγές που προωθούνται σήμερα είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν ηγεσίες πολιτικά εξαγορασμένες. Γι' αυτό και όλοι εμείς οφείλουμε μαζί με το ΠΑΜΕ, απέναντι στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου που επιχειρείται, να γίνει, να σταθεί η παγκοσμιοποίηση των εργαζομένων».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μέρα αγώνα και στους τέσσερις νομούς

Συγκεντρώσεις για τις εργασιακές σχέσεις σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα

Μέρα αρχής ενός συνεχούς κι αταλάντευτου ταξικού αγωνιστικού ξεσηκωμού κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης του μεγάλου κεφαλαίου και της ΟΝΕ, είναι η αυριανή για τους εργαζόμενους της Θεσσαλίας. Με πρωτοβουλία των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων οργανώνονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς.

Στη Λάρισα, οι συνδικαλιστές της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου που διοργανώνει τη συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, πραγματοποιούν καθημερινά περιοδείες σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλιάς, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο.

Στο Βόλο, η συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών θα γίνει στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και οι εργαζόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά, για να δείξουν την αποφασιστικότητα και τη δύναμη της εργατικής τάξης στην υπεράσπιση του δίκιου της, αλλά και για ν' απομονώσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τη συμμετοχή σε αντιπολεμική εκδήλωση, την 1η Σεπτέμβρη στην παραλία του Βόλου, στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ΔΕΘ και στην πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Στις 7:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Καρδίτσας και την ίδια ώρα στο Εργατικό Κέντρο των Τρικάλων, με διοργανωτές ταξικά εργατικά συνδικάτα και συνεπείς συνδικαλιστές των δύο νομών.

Μια ακόμη παγίδα

Μία ακόμη από τις γενικόλογες «εννέα ενότητες», τις οποίες θέτει η κυβέρνηση στον «κοινωνικό διάλογο», τιτλοφορείται «Πολιτικές για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η κυβέρνηση προσβλέπει στη στήριξη ή ανοχή των ιδιοκτητών τους, πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιες είναι οι επιχειρήσεις που για την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρούνται μικρομεσαίες. Στη χώρα μας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλύπτουν ένα συντριπτικό ποσοστό στο σύνολο των επιχειρήσεων και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 95% περίπου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, απασχολούν μέχρι δέκα εργαζόμενους. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε επισκεφθεί πριν μερικούς μήνες μια μικρομεσαία επιχείρηση, θέλοντας να δείξει στην πράξη το ενδιαφέρον της κυβέρνησης γι' αυτές. Η επιχείρηση βρίσκεται στη Μάνδρα Αττικής, έχει στην ιδιοκτησία της μια σημαντική έκταση όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της, κάνει εξαγωγές, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους και έχει ετήσιο τζίρο δισεκατομμυρίων!

***

Την άποψη αυτή, της κυβέρνησης, του ίδιου του πρωθυπουργού και της Κομισιόν, μάλλον δε θα τη συμμερίζονται οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων. Είναι όμως αποκαλυπτική για τη... βοήθεια που πρόκειται να τους δοθεί, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Η «επιτυχία» της κυβέρνησης είναι ότι τα αντεργατικά μέτρα της τα παίρνει και στο όνομα της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ίδια ώρα που οι πολυεθνικές τις εξαφανίζουν μία προς μία.

***

Τα παραπάνω είναι αρκετά για να κρίνει κάποιος τις κυβερνητικές προθέσεις, σε σχέση με την τόνωση της «επιχειρηματικότητας», τη δημιουργία δηλαδή επιχειρήσεων από αυτοαπασχολούμενους. Την ίδια στιγμή που ακολουθεί πολιτική εξόντωσης των μικρομεσαίων, ισχυρίζεται ότι θέλει να στηρίξει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση αξιοποιεί προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι ώστε να μειώσει τεχνητά τα ποσοστά ανεργίας. Χιλιάδες άνεργοι θα «τσιμπήσουν» το δόλωμα της χρηματοδότησης μιας επιχειρηματικής τους προσπάθειας και με χίλιες δυο θυσίες θα συγκεντρώσουν το ποσό που απαιτείται για να ανοίξουν μια δική τους «επιχείρηση». Εάν τελικά κριθεί ότι οι όροι της χρηματοδότησης έχουν εκπληρωθεί, τότε ο άνεργος επιδοτείται με ένα μικρό ποσό σε σύγκριση με όσα έχει ο ίδιος τοποθετήσει και είναι έτοιμος να «κερδίσει» σε ένα οικονομικό περιβάλλον που εξοντώνει τις μικρές επιχειρήσεις και πριμοδοτεί μεγαλοεπιχειρηματίες και πολυεθνικές!


Γ. Φ.

Πανελλαδική σύσκεψη

Πανελλαδική σύσκεψη διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 23 του Σεπτέμβρη, στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» στις 9 το πρωί, στην οποία προσκαλεί Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστικά στελέχη.

Στην πρόσκλησή του, το ΠΑΜΕ τονίζει: «Σας προσκαλούμε να συζητήσετε στα Διοικητικά Συμβούλια τη στήριξη και τη συμμετοχή σας στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, που στόχους έχει:

- Να συζητήσει ανοιχτά, δημοκρατικά, πλατιά, την πορεία του ΠΑΜΕ από την ίδρυσή του και να χαράξει νέους στόχους για την ταξική αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

- Να χαράξει και να αποφασίσει πρόγραμμα δράσης, αγωνιστικό, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της σε μια περίοδο που αυτά δέχονται σοβαρές επιθέσεις από την πολιτική της κυβέρνησης, από το κεφάλαιο και τη γραμμή της υποταγής, που ακολουθούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ