ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Στις αρχές της βδομάδας ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λοκέ Ράσμουσεν, ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος σύγκλισης της ΕΕ, μιας και η χώρα είναι εκτός της ευρωζώνης.

Η Δανία υποχρεούται τα επόμενα δύο χρόνια να κάνει περικοπές στις δαπάνες κοινωνικών παροχών 24 δισ. κορωνών, περίπου 3,3 δισ. ευρώ. Περίπου τα μισά χρήματα θα περικοπούν ουσιαστικά από τον προϋπολογισμό των δήμων, που στη Δανία έχουν αυξημένες αρμοδιότητες (παιδεία - υγεία και άλλες κοινωνικές παροχές) μιας και μεταρρυθμίσεις τύπου «Καλλικράτη» έχουν περάσει στη χώρα εδώ και 4 χρόνια.

Ετσι ήδη υποχρεώθηκαν οι δήμοι σε μηδενική ανάπτυξη για τα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον αποφασίστηκε να κλείσουν 4 μεγάλα νοσοκομεία, να γκρεμιστούν και να πουληθούν τα οικόπεδα σε ιδιώτες. Εχουν ήδη ανακοινωθεί 330 απολύσεις δασκάλων. Θα γίνουν περικοπές στα επιδόματα των ανέργων (περίπου 650 ευρώ το χρόνο) και θα παγώσουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Στα γηροκομεία και στη φροντίδα στο σπίτι οι περικοπές θα ανέλθουν στο 8,5%. Κάθε συνταξιούχος θα παίρνει 500 ευρώ λιγότερα το χρόνο. Περικοπές θα υπάρξουν και στα φοιτητικά επιδόματα.

Για να «χρυσωθεί» επίσης «το χάπι» για το λαό, ανακοίνωσαν ως τελευταίο ότι οι φοροαπαλλαγές που είχαν ανακοινωθεί πριν δύο μήνες για τους επιχειρηματίες θα ...καθυστερήσουν.

Και όλα αυτά ένα μήνα αργότερα από την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τον ιδιωτικό τομέα όπου ο σοσιαλδημοκρατικός εργοδοτικός συνδικαλισμός εκβίασε τους εργαζόμενους για το ξεπέρασμα της κρίσης να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και ζητάει εκλογές, χωρίς όμως να υπόσχεται ότι θα πάρει πίσω κάποια από τα μέτρα στα οποία και αυτοί συμφωνούν.

Ηδη ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της ένωσης δήμων και κοινοτήτων δήλωσε σύμφωνος.

Το μόνο που υπόσχονται είναι ότι δε θα πάρουν και άλλα επιπλέον μέτρα.

Εδώ θα φανεί τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η έλλειψη ταξικού πόλου και τι σημασία έχουν οι αγώνες του ΠΑΜΕ στην Ελλάδα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σε απεργιακό αναβρασμό ο λαός

Απο την προσχεσινή μεγάλη διαδήλωση στην ρουμανική πρωτεύουσα
Απο την προσχεσινή μεγάλη διαδήλωση στην ρουμανική πρωτεύουσα
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Με μια μαζική και μαχητική απεργία στις 31 Μάη απαντούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σιδηρόδρομο στις αντιλαϊκές επιθέσεις που δέχονται με τα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση, εκφράζοντας έτσι και την αλληλεγγύη τους στους δημόσιους υπαλλήλους που θα δουν να μειώνεται ο μισθός τους κατά 25%. Στο πλευρό των εργαζομένων στο δημόσιο σιδηρόδρομο τάχθηκαν και οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην ομοσπονδία χειριστών στις μεταφορές.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων δήλωσαν πως μετά τη γενική απεργία της 31ης Μαΐου πιθανά να ακολουθήσουν διαδοχικές διαμαρτυρίες των δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσουν απεργία στις 31 Μάη, και πιθανά να ενταχθούν σ' αυτήν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και του υπόγειου σιδηροδρόμου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα μειώσει κατά 15% τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας, θα προχωρήσει στο «πάγωμα» των πρόωρων συντάξεων, θα απολύσει 70.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2010.

Τέλος, την εκτίμηση ότι ο αριθμός των Ρουμάνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα διπλασιαστεί από 4 σε 8 εκατομμύρια εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας, διατύπωσε χτες ο πρόεδρος της Γερουσίας της χώρας Μιρτσέα Γκεοάνα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Με βασιλικό διάταγμα πέρασε η κυβέρνηση τα μέτρα λιτότητας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη τη δέσμη σκληρών μέτρων λιτότητας, ενέργεια που έπραξε χρησιμοποιώντας βασιλικό διάταγμα ώστε να παρακάμψει το Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, στο όνομα της μείωσης του δημόσιου ελλείμματος, που το 2009 έφθασε στο 11,2% του ΑΕΠ, στο 3% το 2012 αποφάσισε την μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, την ακύρωση του επιδόματος των 2.500 ευρώ για τις γεννήσεις, την εξάλειψη του προγράμματος φροντίδας της 3ης ηλικίας, περικοπές 6 δισ. στις δημόσιες δαπάνες, 13.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές 1,2 δισ. των δαπανών για τις περιφερειακές κυβερνήσεις.

Την ίδια μέρα της ανακοίνωσης, ξεκίνησαν μαζικές αντιδράσεις και συγκεντρώσεις από τους δημόσιους υπάλληλους της χώρας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από διάφορα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα. Γενική απεργία για τις 8 Ιούνη έχουν ήδη αποφασίσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «UGT» (πρόσκειται στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα), ενώ η Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων (FSP) της «UGT» καθόρισε την 2 Ιούνη ως μέρα γενικής απεργίας στο Δημόσιο, συντασσόμενη με τις Εργατικές Επιτροπές (CCOO) (που πρόσκειται στο ΚΚ Ισπανίας και άλλες οργανώσεις). Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για χρόνια συνέβαλαν μέσα από το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, να περάσει η υποταγή και ο συμβιβασμός των εργαζομένων στη στρατηγική του κεφαλαίου. Παράλληλα, αρχίζουν να δημιουργούνται οι πρώτες προσπάθειες συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, που κινούνται σε ταξική κατεύθυνση, όπου εκεί δραστηριοποιούνται μέλη και φίλοι του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, που προβάλλουν το ζήτημα της γενικής απεργίας σε όλους τους κλάδους.

Τέλος, στα ...δικαστήρια ανακοίνωσε πως θα προσφύγει, κατά του βασιλικού διατάγματος για περικοπές στους μισθούς, το συνδικάτο «UGT», καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η αντεργατική πολιτική μπορεί να αντιμετωπιστεί με δικαστικά μέσα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σενάρια για «νέο» κυβερνητικό συνασπισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο κρατίδιο της Ρηνανίας - Βεστφαλίας που σήμανε και την απώλεια της πλειοψηφίας στην Ανω Βουλή για τον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς και οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την πτώση του έχουν πυροδοτήσει τα σενάρια για το διαζύγιο των κυβερνητικών εταίρων και την αντικατάσταση αυτού του σχήματος, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η «μεταρρύθμιση κρίσιμων τομέων της οικονομίας», δηλαδή να εξαπολυθεί η αντιλαϊκή λαίλαπα.

Οι «πολιτικοί πρέπει να κυβερνούν αντί να αντιδρούν» είναι το μήνυμα των κορυφαίων επιχειρηματιών και βιομηχάνων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung». Και το μήνυμα γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό καθώς νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Forsa», που δημοσιεύθηκε χτες στο περιοδικό «Stern», εμφανίζει τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, τη Χριστιανική Κοινωνική Ενωση (CSU), να χάνουν ακόμη 3% πέφτοντας στο 32%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), εταίροι στο συνασπισμό, έπεσαν στο 6%, χάνοντας 1% από τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, η υποστήριξη προς τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είναι στο 27% (αύξηση κατά 3%), προς τους Πράσινους στο 16% (αύξηση κατά 1%) και τέλος στο «Κόμμα της Αριστεράς» (Die Linke) 11% και μείωση κατά 1%.

Η τάση, που διαμορφώνουν τα ΜΜΕ κατόπιν εντολών και οι δημοσκοπήσεις, είναι συγκεκριμένη και είχε διαφανεί και λίγο πριν τις εκλογές στη Ρηνανία-Βεστφαλία: Η επιστροφή του SPD στην κεντρική πολιτική σκηνή και ως δοκιμή θα είναι η τοπική κυβέρνηση του πολυπληθέστερου κρατιδίου και συνεπώς και του ελέγχου της Ανω Βουλής. Μία κυβέρνηση - «φανάρι», δηλαδή κόκκινο λόγω του SPD, κίτρινο από το FDP και πράσινο για τους «Πρασίνους», πλέον συζητιέται. Μία τάση που αποκαλύπτει τους στόχους του κεφαλαίου να αντικαταστήσουν το σημερινό συνασπισμό, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ δεν έδειξε «πυγμή» στην προώθηση του πακέτου λιτότητας, με το SPD να διαδραματίζει για άλλη μία φορά το ρόλο του «κυματοθραύστη» της λαϊκής οργής και της αντίδρασης των εργαζομένων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τη Δευτέρα η απεργία στη ΒΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η απεργία των πληρωμάτων της «British Airways», θα πραγματοποιηθεί κανονικά από τη Δευτέρα καθώς το δικαστήριο δικαίωσε την έφεση που άσκησαν και ακύρωσε την αρχική απόφαση με την οποία κρινόταν παράνομη η απεργία για λόγους διαδικαστικούς.

Την προηγούμενη βδομάδα το Ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας είχε αποφασίσει ότι το συνδικάτο εργαζομένων Unite δεν είχε αναφέρει σωστά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας υπέρ της απεργίας και την έκρινε παράνομη. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι παρά τις δικαστικές αποφάσεις, και την απογοήτευση για την απόφαση του δικαστηρίου που εξέφρασε η διοίκηση της BA, οι συνομιλίες μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης συνεχίζονται και η απεργία ενδέχεται να ανασταλεί εάν υπάρξει συμφωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ