ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στο «κόκκινο» της έντασης

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Στο «κόκκινο» παραμένει η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο καθώς ΗΠΑ και Ν. Κορέα δυναμιτίζουν την κρίση μέσω σειράς στρατιωτικών ασκήσεων, ψυχολογικού πολέμου, ενώ παράλληλα προσπαθούν να επιβάλουν νέες «διεθνείς» κυρώσεις ενάντια στη ΛΔ Κορέας.

Ηδη η πρώτη αμερικανο-νοτιοκορεατική ναυτική άσκηση προγραμματίστηκε για αύριο, Πέμπτη, ανοιχτά της δυτικής κομητείας Ταεάν (150 χλμ ΝΔ της Σεούλ) με τη συμμετοχή 10 πολεμικών πλοίων, τριών περιπολικών της ακτοφυλακής και τη χρήση όπλων κατά υποβρύχιων βομβών.

Νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, από το Πεκίνο πίεσε τους Κινέζους αξιωματούχους να πάρουν θέση στην κρίση λέγοντας ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν «μοιρασμένη ευθύνη» για τη σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο. Ωστόσο, το Πεκίνο δε φαίνεται να ενδίδει στις πιέσεις, ζητώντας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «αυτοσυγκράτηση».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από την άλλη, επικοινωνώντας με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Μιουνγκ Μπακ, είπε πως «αντιλαμβάνεται καλά» τη στάση της Σεούλ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε αποφυγή ενεργειών που θα κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Μπροστά σ' όλα αυτά, η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε πως σταματά όλες τις σχέσεις και κάθε επικοινωνία με τη γείτονα Ν. Κορέα ως αντίποινα για τις κατηγορίες που της επιρρίπτει σχετικά με το ναυάγιο της πολεμικής κορβέτας Τσεονάν στα τέλη του περασμένου Μάρτη. Παράλληλα, έθεσε το στρατό (δύναμης 1.200.000 ανδρών) σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας ενώ κατήγγειλε τη Σεούλ για την παραβίαση των δυτικών θαλάσσιων χωρικών υδάτων της από δεκάδες πολεμικά σκάφη. Τέλος, ανακοινώθηκε η απέλαση όλων των Νοτιοκορεατών που εργάζονται στο κοινό βιομηχανικό πάρκο που βρίσκεται κοντά στη μεθόριο των δύο χωρών.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στη ΔΕΑΕ η συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου

BIENNH - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Με την εκπνοή της προθεσμίας που είχε τεθεί, και ενώ προηγήθηκε άλλη μία παρέμβαση της αναβαθμισμένης, όπως όλα δείχνουν, τουρκικής διπλωματίας διά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ιρανική ηγεσία κατέθεσε γραπτώς τη συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου που υπέγραψε, την περασμένη βδομάδα, με τις Τουρκία - Βραζιλία, στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ). Η επιστολή φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, περιέχει έκκληση της Τεχεράνης «να υποστηριχτεί η συμφωνία από τη διεθνή κοινότητα και την Επιτροπή».

Ωρες πριν την κατάθεση, ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωνε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να υλοποιηθεί η συμφωνία, την οποία θεωρεί «μια νέα προσέγγιση στο ζήτημα, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα ατμόσφαιρα συνεργασίας». Μέχρι χθες βράδυ, δεν είχαν διαρρεύσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της ιρανικής επιστολής και για τους όρους της ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου στους οποίους έχει συναινέσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις Βραζιλία και Τουρκία, ένα σημείο το οποίο αξιοποιεί τα μέγιστα η Ουάσιγκτον, που, διά της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, επέμενε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί «νέα απόφαση επιβολής επιπλέον κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, γιατί με τον τρόπο αυτό καθίσταται σαφές στην Τεχεράνη ότι έχει μόνο ένα δρόμο, τη συνεργασία».

Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών, ανακοινώθηκε η απελευθέρωση του γνωστού Ιρανού σκηνοθέτη, βραβευμένου διεθνώς, Τζαφάρ Παναχί, που κρατούνταν εδώ και βδομάδες ως εμπλεκόμενος στις αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες. Αντίθετα, «κατασκόπους» χαρακτήρισε τους τρεις νεαρούς Αμερικανούς ορειβάτες ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη των μητέρων τους, ο οποίος κάλεσε την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε «ανταλλαγή κρατουμένων».

ΠΟΛΩΝΙΑ
Ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες

Σε «θάλασσες» μετατράπηκαν πολλές περιοχές της Πολωνίας
Σε «θάλασσες» μετατράπηκαν πολλές περιοχές της Πολωνίας
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ο θλιβερός απολογισμός των χειρότερων πλημμυρών που πλήττουν την Πολωνία από το 1884 εξαιτίας της υπερχείλισης των ποταμών Βιστούλα και Οντερ.

Από τα μέσα του μήνα μέχρι χτες είχαν πνιγεί 16 άνθρωποι, οι πλημμυροπαθείς υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες, ενώ οι τεράστιες υλικές ζημιές κοστολογούνται σε τουλάχιστον δύο δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γέρζι Μίλερ, παραδέχθηκε πως η κατάσταση στον ποταμό Βιστούλα (που είναι ο μεγαλύτερος της Πολωνίας) είναι «πιο σοβαρή από το αναμενόμενο», εξαιτίας κυρίως του μήκους του μεγάλου κύματος που σχηματίστηκε έπειτα από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές στα νότια της χώρας. Τα φράγματα έσπασαν ήδη, κυρίως κοντά στο Σαντομίερτζ (νοτιοανατολικά) και το Πλοσκ (κέντρο), προκαλώντας πλημμύρες σε πολλές πόλεις και χωριά. Στη Βαρσοβία, μία σημαντική λεωφόρος που εκτείνεται κατά μήκος του Βιστούλα έκλεισε χτες, καθώς παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις. Περίπου 200 σχολικά συγκροτήματα παρέμειναν χτες κλειστά στις παραποτάμιες συνοικίες της πρωτεύουσας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την επίσημη κήρυξη θανάτου του ε.α. στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς ζήτησε χτες η οικογένειά του, σύμφωνα με δημοσίευμα σερβικής εφημερίδας, προκειμένου να πάρει η σύζυγός του σύνταξη και να ρευστοποιηθούν τα περιουσιακά στοχεία τους.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Προφυλάκιση 30 ημερών επέβαλε χτες δικαστήριο του Κοσσόβου σε πέντε Αλβανούς και Βόσνιους ισλαμιστές, μέλη του κινήματος των ουαχαμπιτών, που συνελήφθησαν στην πόλη Πρίζρεν, ως ύποπτοι για σχεδιασμό ένοπλων επιθέσεων και υποκίνηση εθνικού μίσους.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Στην περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων ΠΓΔΜ - Κίνας συμφώνησε ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Κονιάνοφκσι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Στρατού της Κίνας Xu Caihou.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Υπό τη σκιά κατηγοριών για νοθεία (από κόμματα της αντιπολίτευσης) το κυβερνών Λαϊκό Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο φαίνεται πως ανέδειξε τουλάχιστον 477 βουλευτές στο 547μελές Κοινοβούλιο κατά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή.

ΑΤΤΑΛΙΑ.-- 16 Ρώσοι τουρίστες σκοτώθηκαν και ακόμα 25 τραυματίστηκαν σε τροχαίο στην Τουρκία, στην περιοχή της Αττάλειας, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε στο ποτάμι, χωρίς να διευκρινίζονται τα αίτια του δυστυχήματος.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Παράταση επτά ημερών πήρε η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ταϊλάνδη, μετά την αιματηρή λήξη των δίμηνων διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ενώ δικαστήριο ενέκρινε ένταλμα σύλληψης του πρώην πρωθυπουργού και μεγιστάνα επιχειρηματία, Τακσίν Σιναουάτρα, με την κατηγορία της «τρομοκρατίας».

ΤΖΑΜΑΪΚΑ
Αμαχοι νεκροί στο κυνήγι ναρκέμπορου

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ.--

Κυρίως αθώοι πολίτες, κάπου 30, έχουν χάσει τη ζωή τους στις πολεμικές ζώνες στις οποίες έχουν μετατραπεί οι φτωχότερες συνοικίες και οι παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας της Τζαμάικα, καθώς η αστυνομία και ο στρατός για τρίτη συνεχόμενη ημέρα χθες συνέχιζαν τις επιχειρήσεις εναντίον «συμμοριών».

Τα πάντα ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν «συμμορίες» επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να εμποδίσουν την έκδοση στις ΗΠΑ του Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ, ο οποίος φέρεται να είναι νονός των ναρκωτικών, αλλά για τους φτωχούς «ευεργέτης». Η κυβέρνηση κήρυξε την πρωτεύουσα Κίνγκτον και ευρύτερες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, στο μεταξύ, τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν και εκτός του Κίνγκστον, ενώ ακόμη και η πρόσβαση στο αεροδρόμιο της πόλης είχε αποκλειστεί, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών που εξέδωσε και ταξιδιωτική οδηγία.

Οι ... αξίες δε χάνονται

Στο «φυσικό του ρόλο», ως σύμβουλος πολυεθνικών, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ διαπρέπει. Για του λόγου το αληθές, χτες, ανακοινώθηκε ότι προσλήφθηκε ως σύμβουλος από την αμερικανική εταιρεία «Khosla Ventures», που ειδικεύεται στην «πράσινη ανάπτυξη», το νέο έδαφος κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η εταιρεία δεν είναι η μόνη που παρέχει «παχυλές αμοιβές» συμβούλου στον Τόνι Μπλερ καθώς οι «φιλικές σχέσεις» που είχε δημιουργήσει με ισχυρούς οικονομικά παράγοντες «αποδίδουν τώρα καρπούς». Στις αρχές του χρόνου είχε ανακοινωθεί ότι ο Τόνι Μπλερ διαπραγματευόταν ένα ακόμα συμβόλαιο, με εξαψήφιο νούμερο, ως σύμβουλος στον όμιλο εταιρειών πολυτελών προϊόντων - «Λουί Βιτόν» (στην οποία ήταν και ο Γκορμπατσόφ), οίκος μόδας «Ντιόρ», σαμπάνιες «Κρουγκ», «Μοέτ» και «Σαντόν» - του «φίλου» του Γάλλου πολυεκατομμυριούχου Μπερνάρ Αρνό.

Επίσης, έχει ήδη θέσεις συμβούλου και σε άλλες πολυεθνικές εταιρείες: Στον τραπεζικό οργανισμό «JP Morgan» (δύο εκατομμύρια λίρες το χρόνο αμοιβή), στον ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό οργανισμό «Zurich» (ένα εκατομμύριο λίρες το χρόνο). Σιγά μη χανόταν, ο άνθρωπος άνοιξε ...τόσες δουλειές στο κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ