ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Κάλεσμα συμπόρευσης με το εργατικό κίνημα

Παρέμβαση στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι δικηγόροι μικρών και μεσαίων εισοδημάτων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι) με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση, έκανε χτες η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» στη διάρκεια της έκτακτης Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη» απευθύνει κάλεσμα στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, προσπερνώντας διοικήσεις που συμβιβάζονται και εφαρμόζουν διαχρονικά τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάλεσε τους δικηγόρους να συμπορευθούν με το εργατικό κίνημα, τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, οργανώνοντας τον κοινό τους αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια των Δικηγόρων αποφάσισε χτες 4ήμερη αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας από 1η μέχρι 4 Ιούνη.

Εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων» ζήτησαν χτες από το προεδρείο το λόγο για να απευθυνθούν στους συναδέλφους τους και όταν δεν τους δόθηκε, τότε μοίρασαν στους δικηγόρους ανακοίνωση της «Συμπαράταξης». Το προεδρείο είπε, τελικά, πως η ανακοίνωση θα καταχωρηθεί στα πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Στην ανακοίνωσή της, η «Συμπαράταξη» μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «στη διαμόρφωση της δύσκολης κατάστασης για πολλούς δικηγόρους συνετέλεσε η μέχρι σήμερα τακτική των Δικηγορικών Συλλόγων και της Ολομέλειας των Προέδρων, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), που διαχρονικά υλοποιούν τις πολιτικές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΕΕ». «Οι όποιες αποχές κηρύσσονται, συνεχίζει η "Συμπαράταξη", γίνονται για λόγους εντυπώσεων και εκτόνωσης, με συντεχνιακό και σε τελευταία ανάλυση αντιδραστικό περιεχόμενο και πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση».

Αποτιμώντας τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, η «Συμπαράταξη» επισημαίνει ότι «η προώθηση και επίσπευση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την ενίσχυση της "ανταγωνιστικότητας" του ευρωπαϊκού κεφαλαίου εκφράζονται πλέον και στο χώρο της δικαιοσύνης, της δικηγορίας και γενικότερα των νομικών επαγγελμάτων».

Επιπλέον, αναφέρει: «Η πρόσφατη ψήφιση των Ν. 3844 και 3845/2010 (για την ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκεστάιν και την επικύρωση της σύμβασης δανεισμού με τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ αντίστοιχα), με τους οποίους μπαίνουν στην τελική ευθεία οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, κύριο στόχο έχουν τη συγκέντρωση και ακόμη πιο κερδοφόρα δράση του κεφαλαίου στον τομέα των νομικών υπηρεσιών σε όλη την έκταση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς της ΕΕ».

Ειδικότερα, τα μέτρα της κυβέρνησης «οδηγούν στην ένταση της εκμετάλλευσης των υπαλλήλων - "συνεργατών" δικηγόρων και στην επιτάχυνση της επιδείνωσης της θέσης των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, θα κάνουν πιο ακριβή και αποτρεπτική για τα λαϊκά στρώματα την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, εντείνοντας και από αυτή την άποψη τον ταξικό χαρακτήρα της».

Σχετικά με τις θέσεις που εκφράζονται από τις διοικήσεις Δικηγορικών Συλλόγων της επαρχίας πως η «απελευθέρωση» θα τους θίξει περισσότερο, η «Συμπαράταξη» επισημαίνει πως οι απόψεις αυτές δεν ξεφεύγουν από τη βασική γραμμή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ και ουσιαστικά κινούνται σε συντεχνιακά και διαχειριστικά πλαίσια, ξεκόβουν από τα πραγματικά προβλήματα του δικηγορικού κόσμου και ανακόπτουν κάθε ριζοσπαστική διάθεση, αφού προτείνουν ως λύση την προσφυγή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων», αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες των «επτά επιστημονικών φορέων» ενάντια στη λεγόμενη διαπόμπευση των συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων, στις οποίες πρωτοστατεί ο ΔΣΑ, επισημαίνει πως «είναι καθαρά αποπροσανατολιστικές, από τη στιγμή που το κεντρικό αίτημα είναι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό(!), δεν καταδικάζεται η φοροεπιδρομή εναντίον των λαϊκών στρωμάτων, δε γίνονται προτάσεις για τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου». Τέλος, η «Συμπαράταξη» καλεί τους δικηγόρους να παλέψουν για την κατάργηση και μη εφαρμογή του νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκεστάιν στο ελληνικό δίκαιο, την απόκρουση της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης, την πάλη ενάντια στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων κλπ.

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Μεγάλες ελλείψεις σε δυναμικό και υποδομές

Eurokinissi

Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, αλλά βρίσκει τους αρμόδιους φορείς απροετοίμαστους και με μεγάλα προβλήματα, ενώ η κυβέρνηση αρκείται σε μέτρα βιτρίνας που δεν εγγυούνται ότι δε θα ζήσουμε για μια ακόμα φορά ένα κυριολεκτικά πύρινο καλοκαίρι. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε γενικά και αόριστα ότι φέτος θα υπάρξει συστηματικός έλεγχος και εποπτεία σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των δασών και ανέφερε ότι έχει τελειώσει η διαδικασία της καταστολής με τη μίσθωση εναέριων μέσων για την πυρόσβεση. Εκανε λόγο για την οργάνωση ενός συγκεκριμένου αντιπυρικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή και των δασικών υπαλλήλων και ότι ήδη έχουν εγκριθεί 766 προσλήψεις, ενώ 5.500 εποχικοί πυροσβέστες έχουν προσληφθεί από τον Απρίλη και έχουν ενταχθεί σε πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ. Φέτος επίσης, είπε ο υπουργός, για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν 810 πυροσβέστες με δίκυκλα που θα αναλάβουν τη φύλαξη των δασών.

Ο υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας των προβλημάτων, τόνισε στην παρέμβασή της η Δ. Μανωλάκου, λέγοντας ότι «πάμε γυμνοί», ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα η περίοδος πυροπροστασίας. Αναφερόμενη στα όσα είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης για την προστασία των δασών, επισήμανε ότι δεν υπάρχει οργάνωση αντιπυρικού σχεδιασμού και πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, αφού δεν έχουν γίνει ακόμα δεκτές οι προτάσεις της Δασικής Υπηρεσίας, δεν έχει προσληφθεί εποχιακό προσωπικό και οι πόροι είναι μειωμένοι κατά 50%.

Υπάρχουν, είπε η βουλευτής, 4.000 κενά στο πυροσβεστικό σώμα, δεν επαρκούν οι στόλοι και τα πυροσβεστικά οχήματα είναι παμπάλαια και η διασπορά τους στα δασικά οικοσυστήματα γίνεται με βάση τον ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητας, που δεν είναι σωστός, σύμφωνα με τη δασική επιστήμη, αφού θα έπρεπε να γίνεται με τις ζώνες επικινδυνότητας. Είναι χαρακτηριστικό - τόνισε - ότι στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, η Δασική Υπηρεσία συμμετέχει το Σάββατο και την Κυριακή από τις εννιά το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα και αυτό γιατί η κυβέρνηση μείωσε τις υπερωρίες.

«Αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε είναι ότι συνεχίζεται η πολιτική που οπλίζει τον εμπρηστή, μαζί με τις αλλαγές στον ορισμό του δάσους, με την έλλειψη κτηματολογίου», τόνισε η Δ. Μανωλάκου, καταγγέλλοντας ότι με το σχέδιο «Καλλικράτης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι ορεινοί όγκοι της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μεταφέρονται στις αντίστοιχες μητροπολιτικές ενότητες, κάτι που σημαίνει ότι κομμάτια «φιλέτο» πηγαίνουν για ιδιωτικοποίηση.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟ σκάφος ουκρανικής σημαίας που μετέφερε 23 μετανάστες, εντοπίστηκε από το Λιμενικό, ανοιχτά της ακτής του Χορευτού Πηλίου. Το σκάφος είχε αποπλεύσει από το Ερντέκ της Τουρκίας, το πρωί της Τρίτης με προορισμό τη Μαγνησία, όπου θα αποβίβαζε τους μετανάστες, ανάμεσά τους και 5 παιδιά, υπηκόους του Αφγανιστάν, του Μπαγκλαντές, της Σομαλίας και του Πακιστάν. Οι λιμενικοί συνέλαβαν δύο Ουκρανούς δουλέμπορους, ενώ οι μετανάστες κρατούνται στο Λιμενικό Σταθμό Αγιοκάμπου και εξετάζεται η μεταφορά τους στο κέντρο υποδοχής στο Βόλο.

ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, λόγω ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής, θα παραμείνει, σήμερα και αύριο, το τμήμα της διαδρομής «Ομόνοια - Ανω Πατήσια» του ΗΣΑΠ. Για το τμήμα «Ομόνοια - Αττική», η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα πραγματοποιείται από τη γραμμή 2 του ΜΕΤΡΟ, ενώ για το τμήμα «Αττική - Ανω Πατήσια» η εξυπηρέτηση θα γίνεται από τη λεωφορειακή γραμμή της ΕΘΕΛ Χ8. Η αφετηρία της γραμμής θα είναι επί της οδού Λιοσίων μπροστά από το σταθμό «Αττική» και το τέρμα της επί της Αγίας Λαύρας 92.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ξέσπασε, στις 2 χτες το μεσημέρι, σε ξερά χόρτα στο τέρμα της οδού Ηρακλέους, στην Κηπούπολη Περιστερίου. Οι 30 πυροσβέστες, που έφτασαν στο σημείο με 10 οχήματα, κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο περίπου μία ώρα αργότερα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκδικάζεται η έφεση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Στο Πενταμελές Εφετείο Πειραιά εκδικάζεται την Τετάρτη 2 Ιουνίου η έφεση που είχε ασκήσει ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αγγελινιάδης, ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Κορομπίλης και τρεις εργαζόμενοι του δήμου κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πειραιά για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με την απόφαση, είχαν καταδικαστεί σε επτά μήνες φυλακή με αναστολή επειδή συμμετείχαν το Φλεβάρη του 2004 στην κινητοποίηση κατοίκων της πόλης για απενεργοποίηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της «Vodafone» που είχε στηθεί στην οδό Ανωγείων 24.

Ο Δήμος Νίκαιας καλεί το λαό της πόλης και τους μαζικούς φορείς σε επαγρύπνηση και μαζική συγκέντρωση στις 9 π.μ. έξω από τα Δικαστήρια Πειραιά, δηλώνοντας ότι «η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης δε θα περάσει». Η συγκεκριμένη απόφαση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, ουσιαστικά ποινικοποιεί την πολιτική δράση των αιρετών και καταστρατηγεί τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για απομάκρυνση των κεραιών από τον οικιστικό ιστό της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ