Σάββατο 29 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Κάλεσμα συμπόρευσης με το εργατικό κίνημα

Παρέμβαση στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι δικηγόροι μικρών και μεσαίων εισοδημάτων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι) με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση, έκανε χτες η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» στη διάρκεια της έκτακτης Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη» απευθύνει κάλεσμα στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, προσπερνώντας διοικήσεις που συμβιβάζονται και εφαρμόζουν διαχρονικά τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάλεσε τους δικηγόρους να συμπορευθούν με το εργατικό κίνημα, τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, οργανώνοντας τον κοινό τους αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια των Δικηγόρων αποφάσισε χτες 4ήμερη αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας από 1η μέχρι 4 Ιούνη.

Εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων» ζήτησαν χτες από το προεδρείο το λόγο για να απευθυνθούν στους συναδέλφους τους και όταν δεν τους δόθηκε, τότε μοίρασαν στους δικηγόρους ανακοίνωση της «Συμπαράταξης». Το προεδρείο είπε, τελικά, πως η ανακοίνωση θα καταχωρηθεί στα πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Στην ανακοίνωσή της, η «Συμπαράταξη» μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «στη διαμόρφωση της δύσκολης κατάστασης για πολλούς δικηγόρους συνετέλεσε η μέχρι σήμερα τακτική των Δικηγορικών Συλλόγων και της Ολομέλειας των Προέδρων, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), που διαχρονικά υλοποιούν τις πολιτικές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΕΕ». «Οι όποιες αποχές κηρύσσονται, συνεχίζει η "Συμπαράταξη", γίνονται για λόγους εντυπώσεων και εκτόνωσης, με συντεχνιακό και σε τελευταία ανάλυση αντιδραστικό περιεχόμενο και πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση».

Αποτιμώντας τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, η «Συμπαράταξη» επισημαίνει ότι «η προώθηση και επίσπευση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την ενίσχυση της "ανταγωνιστικότητας" του ευρωπαϊκού κεφαλαίου εκφράζονται πλέον και στο χώρο της δικαιοσύνης, της δικηγορίας και γενικότερα των νομικών επαγγελμάτων».

Επιπλέον, αναφέρει: «Η πρόσφατη ψήφιση των Ν. 3844 και 3845/2010 (για την ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκεστάιν και την επικύρωση της σύμβασης δανεισμού με τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ αντίστοιχα), με τους οποίους μπαίνουν στην τελική ευθεία οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, κύριο στόχο έχουν τη συγκέντρωση και ακόμη πιο κερδοφόρα δράση του κεφαλαίου στον τομέα των νομικών υπηρεσιών σε όλη την έκταση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς της ΕΕ».

Ειδικότερα, τα μέτρα της κυβέρνησης «οδηγούν στην ένταση της εκμετάλλευσης των υπαλλήλων - "συνεργατών" δικηγόρων και στην επιτάχυνση της επιδείνωσης της θέσης των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, θα κάνουν πιο ακριβή και αποτρεπτική για τα λαϊκά στρώματα την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, εντείνοντας και από αυτή την άποψη τον ταξικό χαρακτήρα της».

Σχετικά με τις θέσεις που εκφράζονται από τις διοικήσεις Δικηγορικών Συλλόγων της επαρχίας πως η «απελευθέρωση» θα τους θίξει περισσότερο, η «Συμπαράταξη» επισημαίνει πως οι απόψεις αυτές δεν ξεφεύγουν από τη βασική γραμμή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ και ουσιαστικά κινούνται σε συντεχνιακά και διαχειριστικά πλαίσια, ξεκόβουν από τα πραγματικά προβλήματα του δικηγορικού κόσμου και ανακόπτουν κάθε ριζοσπαστική διάθεση, αφού προτείνουν ως λύση την προσφυγή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων», αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες των «επτά επιστημονικών φορέων» ενάντια στη λεγόμενη διαπόμπευση των συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων, στις οποίες πρωτοστατεί ο ΔΣΑ, επισημαίνει πως «είναι καθαρά αποπροσανατολιστικές, από τη στιγμή που το κεντρικό αίτημα είναι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό(!), δεν καταδικάζεται η φοροεπιδρομή εναντίον των λαϊκών στρωμάτων, δε γίνονται προτάσεις για τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου». Τέλος, η «Συμπαράταξη» καλεί τους δικηγόρους να παλέψουν για την κατάργηση και μη εφαρμογή του νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκεστάιν στο ελληνικό δίκαιο, την απόκρουση της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης, την πάλη ενάντια στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ