Σάββατο 29 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Μεγάλες ελλείψεις σε δυναμικό και υποδομές

Eurokinissi

Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, αλλά βρίσκει τους αρμόδιους φορείς απροετοίμαστους και με μεγάλα προβλήματα, ενώ η κυβέρνηση αρκείται σε μέτρα βιτρίνας που δεν εγγυούνται ότι δε θα ζήσουμε για μια ακόμα φορά ένα κυριολεκτικά πύρινο καλοκαίρι. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε γενικά και αόριστα ότι φέτος θα υπάρξει συστηματικός έλεγχος και εποπτεία σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των δασών και ανέφερε ότι έχει τελειώσει η διαδικασία της καταστολής με τη μίσθωση εναέριων μέσων για την πυρόσβεση. Εκανε λόγο για την οργάνωση ενός συγκεκριμένου αντιπυρικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή και των δασικών υπαλλήλων και ότι ήδη έχουν εγκριθεί 766 προσλήψεις, ενώ 5.500 εποχικοί πυροσβέστες έχουν προσληφθεί από τον Απρίλη και έχουν ενταχθεί σε πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ. Φέτος επίσης, είπε ο υπουργός, για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν 810 πυροσβέστες με δίκυκλα που θα αναλάβουν τη φύλαξη των δασών.

Ο υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας των προβλημάτων, τόνισε στην παρέμβασή της η Δ. Μανωλάκου, λέγοντας ότι «πάμε γυμνοί», ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα η περίοδος πυροπροστασίας. Αναφερόμενη στα όσα είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης για την προστασία των δασών, επισήμανε ότι δεν υπάρχει οργάνωση αντιπυρικού σχεδιασμού και πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, αφού δεν έχουν γίνει ακόμα δεκτές οι προτάσεις της Δασικής Υπηρεσίας, δεν έχει προσληφθεί εποχιακό προσωπικό και οι πόροι είναι μειωμένοι κατά 50%.

Υπάρχουν, είπε η βουλευτής, 4.000 κενά στο πυροσβεστικό σώμα, δεν επαρκούν οι στόλοι και τα πυροσβεστικά οχήματα είναι παμπάλαια και η διασπορά τους στα δασικά οικοσυστήματα γίνεται με βάση τον ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητας, που δεν είναι σωστός, σύμφωνα με τη δασική επιστήμη, αφού θα έπρεπε να γίνεται με τις ζώνες επικινδυνότητας. Είναι χαρακτηριστικό - τόνισε - ότι στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, η Δασική Υπηρεσία συμμετέχει το Σάββατο και την Κυριακή από τις εννιά το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα και αυτό γιατί η κυβέρνηση μείωσε τις υπερωρίες.

«Αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε είναι ότι συνεχίζεται η πολιτική που οπλίζει τον εμπρηστή, μαζί με τις αλλαγές στον ορισμό του δάσους, με την έλλειψη κτηματολογίου», τόνισε η Δ. Μανωλάκου, καταγγέλλοντας ότι με το σχέδιο «Καλλικράτης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι ορεινοί όγκοι της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μεταφέρονται στις αντίστοιχες μητροπολιτικές ενότητες, κάτι που σημαίνει ότι κομμάτια «φιλέτο» πηγαίνουν για ιδιωτικοποίηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ληφθούν τώρα μέτρα για να μην υπάρξουν νέες τραγωδίες (2022-04-29 00:00:00.0)
Ευθύνη της κυβέρνησης η άσχημη κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα (2017-07-15 00:00:00.0)
Λήψη μέτρων για τους πνεύμονες πρασίνου στη Δυτική Αττική (2015-06-19 00:00:00.0)
Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για τη δασοπροστασία (2010-05-26 00:00:00.0)
Εχουν προγραμματίσει προσλήψεις στα Δασαρχεία τέλη Σεπτέμβρη! (2009-08-25 00:00:00.0)
Το τίμημα ενός «θαύματος» (2000-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ