Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το τίμημα ενός «θαύματος»

Την ώρα που η κυβέρνηση επαίρεται για μείωση των καμένων εκτάσεων, οι οικογένειες των νεκρών πυροσβεστών περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις. Απλήρωτοι και οι εποχικοί

Η πυρκαγιά στην Πεντέλη το 1998 αποτελείωσε σχεδόν ό,τι είχε απομείνει...
Η πυρκαγιά στην Πεντέλη το 1998 αποτελείωσε σχεδόν ό,τι είχε απομείνει...
Την ...τριάδα των υπουργών Εσωτερικών, Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης επιστράτευσε χτες η κυβέρνηση στο χορό της διαφήμισης του κυβερνητικού έργου. Οι τρεις υπουργοί ανακοίνωσαν τα «θεαματικά», όπως είπαν, αποτελέσματα της περσινής καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, το 1998 από 9.285 πυρκαγιές κάηκαν 963.000 στρέμματα δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, ενώ το 1999 καταστράφηκαν 190.000 στρέμματα από 10.723 πυρκαγιές.

Εξίσου «θεαματικό», όμως, ήταν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Οι πυροσβέστες Παύλος Σκούρτης και Ανδρέας Μπόσινας σκοτώθηκαν στην Α. Βούλα, όταν το όχημα με το οποίο έσπευδαν να επιληφθούν σε περιστατικό έπεσε σε γκρεμό. Επίσης οι εποχικοί πυροσβέστες Ιωάννα Τασσοπούλου και Σταύρος Καρβουνιάρης χάθηκαν σε φωτιά στη Χίο, ενώ τραυματίστηκε βαριά ο ανθυποπυραγός Αγγελος Μπαρμπαγιάννης.

Η πολιτεία εκτίμησε ότι οι οικογένειες των νεκρών εποχικών πυροσβεστών δικαιούνται το οικονομικό βοήθημα των δυο εκατομμυρίων δραχμών. Σύμφωνα με έγγραφο της Πυροσβεστικής, τα χρήματα αυτά δεν τα έχουν πάρει ακόμα, διότι δεν έχουν συγκεντρωθεί από ...τις λέσχες του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου το προσωπικό του αγοράζει νερό, αναψυκτικά, σάντουιτς και τσιγάρα. Το έγγραφο αναφέρει ότι τα οικονομικά βοηθήματα στις οικογένειες των νεκρών θα χορηγηθούν μόλις συγκεντρωθεί το ποσό από τις καντίνες!

Με τον ίδιο ανάλγητο τρόπο, η κυβέρνηση αντιμετώπισε και τις περιπτώσεις των νεκρών πυροσβεστών που ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της Πυροσβεστικής. Οι οικογένειές τους δε δικαιούνται σύνταξης, διότι αυτό δεν προβλέπεται απότο νόμο, όμως θα λάβουν το ...οικονομικό βοήθημα των τριών εκατομμυρίων, όταν ολοκληρωθεί η ΕΔΕ για το δυστύχημα. Στις οικογένειές τους, δεν έχει χορηγηθεί το ποσό των δυο εκατομμυρίων, από το λογαριασμό των λεσχών, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, αφού διατέθηκαν για την κάλυψη των εξόδων των κηδειών.

Σε πείσμα της πραγματικότητας που άλλα περιγράφει, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε ότι «έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες, δόθηκαν και οικονομικές ενισχύσεις πέρα από τα προβλεπόμενα και τώρα ολοκληρώνονται πλέον όλες οι διαδικασίες, για να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση, πέραν της ηθικής και υλικής. Και είμαστε πολύ κοντά στους πυροσβέστες και τις οικογένειες τους. Για δε τα θύματα, έχουμε περάσει νέες διατάξεις πρόσφατα, που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες διατάξεις».

Η κατάσταση αυτή δείχνει το τίμημα του «θαύματος» του περσινού περιστασιακού περιορισμού των καταστροφών από τις δασικές πυρκαγιές. Σε μια εποχή, που οι περισσότερες πυρόπληκτες χώρες δίνουν προτεραιότητα στην οργάνωση πεζοπόρων τμημάτων, στην Ελλάδα, τα τμήματα αυτά αποτελούνται αποκλειστικά από εποχικό προσωπικό, το οποίο εργάζεται μόνο για 3-4 μήνες, ενώ η αμοιβή είναι αυτή του ανειδίκευτου εργάτη, χωρίς να περιλαμβάνεται κανένα επίδομα πτητικό, επικινδυνότητας, ειδικών συνθηκών ή ανθυγιεινό.

Το εποχικό προσωπικό, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει στο «Ρ», είναι ακόμα με απλήρωτες τις υπερωρίες και τις διανυκτερεύσεις του. Πρόκειται για 4.000 άτομα, από τα οποία τα 350 είναι οι «δασοκομάντος». Τα χρήματα αυτά, ανάλογα με τις περιπτώσεις, κυμαίνονται από 200-500 χιλιάδες δραχμές. Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους είναι άνεργοι και έχουν άμεση ανάγκη τα χρήματα, τα οποία, εξάλλου, τα έχουν κερδίσει με την εργασία τους, συμμετέχοντας στο έργο κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών την αντιπυρική περίοδο του 1999.

Οσον αφορά το υλικό κόστος της περσινής καταστολής των δασικών πυρκαγιών, δεν αναφέρθηκε κάποιος αριθμός για να υπάρξει μέτρο σύγκρισης με άλλες χρονιές. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «υπήρξε απρόσκοπτη χρηματοδότηση σε όλες τις δράσεις...». Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους λόγους της μεταφοράς της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική ήταν το υψηλό κόστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ