Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υγειονομική γύμνια των νησιών

Κραυγή αγωνίας από τη Σύμη με ανοιχτή επιστολή 2.500 κατοίκων της

Σαν πειραματόζωα αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι της Σύμης. Απ' τον Αύγουστο του 1999 μέχρι πρότινος τα ιατρικά περιστατικά αντιμετωπίζονταν από έναν αγροτικό γιατρό που ερχόταν με απόσπαση από το ένα ή το άλλο χωριό της Ρόδου. Αυτή τη στιγμή ένας αγροτικός γιατρός, που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο νησί, εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των κατοίκων, παίρνοντας συγχρόνως την ειδίκευσή του ως «ιπτάμενος», «ναυτίλος» και «μαραθωνοδρόμος»!

Αυτά αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας οι 2.500 κάτοικοι του νησιού και αναφέρουν ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε μόνο με υποσχέσεις:

  • Οι κάτοικοι της Σύμης πήραν ένα έγγραφο (με ημερομηνία 15.9.1999) του ΔΣ του Νοσοκομείου Ρόδου με την οποία εγκρίθηκε η προκήρυξη θέσεων δύο γιατρών Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγου, μιας θέσης γιατρού χωρίς ειδικότητα, μιας παιδιάτρου και μιας μαίας. Οι προκηρύξεις αυτές έγιναν στα πλαίσια του περίφημου προγράμματος υγειονομικής κάλυψης των νησιών του Αιγαίου «Ιπποκράτης».
  • Ακολούθησε η πρόσφατη προκήρυξη απ' το υπουργείο Υγείας (ημερομηνία 9.2.2000) της θέσης διευθυντή Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας επί θητεία στο Περιφερειακό Ιατρείο της Σύμης.

Η υγειονομική γύμνια στοίχισε τη ζωή δύο κατοίκων τα τελευταία χρόνια αναφέρουν οι κάτοικοι της Σύμης στην επιστολή τους και ζητούν τα εξής:

  • Τον άμεσο διορισμό τριών τουλάχιστον ειδικοτήτων γιατρών (παθολόγου, καρδιολόγου, παιδιάτρου και μιας μαίας).
  • Μόνιμη παραμονή στη Ρόδο ελικοπτέρου παντός καιρού κατάλληλα εξοπλισμένου για την άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο των επειγόντων περιστατικών.

Η ανοιχτή επιστολή των 2.500 κατοίκων της Σύμης αποτυπώνει την κραυγή αγωνίας όλων των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου, για την ανύπαρκτη υγειονομική κάλυψη. Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην υγεία, που κατοχυρώνει το Σύνταγμα.

Ωστόσο, ως πρώτη μαζική αντίδραση οι κάτοικοι της Σύμης ανακοίνωσαν την κατάθεση στο Δήμο των εκλογικών τους βιβλιαρίων και τη μη συμμετοχή τους στις εκλογές της 9.4.2000 όλων όσοι υπογράφουν αυτήν την ανοιχτή επιστολή.

Οι υποσχέσεις για την επίλυση των οξύτατων υγειονομικών προβλημάτων των νησιών δόθηκαν απ' τους εκάστοτε κυβερνώντες. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά χρησιμοποιήθηκαν στις προεκλογικές περιόδους για να υφαρπάσουν την ψήφο των κατοίκων των νησιών.

Θυμίζουμε λοιπόν τα εξής:

  • Το πρόγραμμα «Ιπποκράτης» ανακοινώθηκε στις 22 Αυγούστου 1996 - δηλαδή την προηγουμένη της προκήρυξης των εκλογών, που έγιναν στις 22.9.1996. Μάλιστα στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 1996 αναφερόταν ότι είχαν αγοραστεί τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα του ΕΚΑΒ στα πλαίσια του προγράμματος «Ιπποκράτης». Η παράδοση των πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ άρχισε τον τελευταίο καιρό, ενώ είναι άγνωστο πότε θα μπουν σε πρόγραμμα πτήσεων.
  • Δέκα μέρες πριν απ' τις ευρωεκλογές του 1999, στις 22-23 Μάη 1999, έγινε στην Τήλο ένα συνέδριο για την εφαρμογή του «Ιπποκράτη»...

...Διαπιστώθηκαν λοιπόν τα εξής: Απ' τις 73 συνολικά οργανικές θέσεις γιατρών στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Πολυιατρεία (ΠΠΙ) είναι κενές οι 69 και κατανέμονται ως εξής: Απ' τις 24 του Νομού Κυκλάδων είναι κενές οι 23. Από τις 20 του Νομού Δωδεκανήσου είναι κενές οι 18. Απ' τις 49 του Νομού Σάμου είναι κενές οι 46, ενώ δεν κατάφεραν να καλύψουν ούτε τη μοναδική θέση γιατρού στο ΠΠΙ της Σάμου και τις δύο θέσεις στα δύο ΠΠΙ του Νομού Χίου.

Οσα ακούστηκαν τότε για την εφαρμογή του προγράμματος οδήγησαν μέχρι και τον... οικοδεσπότη υπουργό Αιγαίου Στ. Μπένο, απευθυνόμενο στους συνέδρους, να δηλώσει δύο φορές δημοσίως: «Αν μέσα σε 6 μήνες δεν υλοποιηθούν οι σημερινές εξαγγελίες, θα παραιτηθώ και σας καλώ να κάνετε το ίδιο. Δεν είναι η δουλιά του υπουργού Αιγαίου να επαιτεί μια θέση ή μια μετάθεση γιατρού στο Αιγαίο» (!)

Κι όμως δεν υπήρξε καμιά παραίτηση... Επομένως, η παραίτηση των Συμίων - μέχρι χτες παρέδωσαν 700 τα εκλογικά τους βιβλιάρια - απ' το εκλογικό τους δικαίωμα και πάν' απ' όλα να μη χρησιμοποιήσουν το όπλο της ψήφου για να στείλουν το μήνυμα των συντονισμένων ενεργειών τους, απλώς θα διαιωνίσει το πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ