Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΣΤΕΡΙΩΣΗ
Απροστάτευτοι πάλι οι καταναλωτές

Με δηλώσεις καθησυχασμού ελέγχει ...τις εισαγωγές η κυβέρνηση!

Απροστάτευτοι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είναι οι Ελληνες καταναλωτές απέναντι στην ασυδοσία των πολυεθνικών, που δε διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη δημόσια υγεία, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Ο κίνδυνος, αυτή τη φορά, φέρει το όνομα λιστερίωση που προκαλείται από την επιμόλυνση των τροφίμων από τον παθογόνο μικροοργανισμό «λιστέρια η μονοκυτταρική».

Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί σε γαλακτοκομικά προϊόντα και συγκεκριμένα σε τυριά, προερχόμενα από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα στη Γαλλία, επτά από τα οποία ήταν θανάσιμα και οφείλονταν στην επιμόλυνση κρεατοπαρασκευάσματος τύπου πατέ από χοιρινό κρέας.

Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμου (ΕΦΕΤ), περιορίζει την ενημέρωση των καταναλωτών στο ότι «δε φαίνεται να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία». Κι αυτό ο ΕΦΕΤ το ανακοινώνει χωρίς να έχει ασκήσει κανέναν έλεγχο στην αγορά, αφού αποτελεί μόνο έναν γραφειοκρατικό κυβερνητικό οργανισμό. Το ότι δεν υπάρχει κίνδυνος οι αρμόδιοι του ΕΦΕΤ το υποστηρίζουν απλώς και μόνο επειδή «όλα τα ελληνικά τυριά παρασκευάζονται μόνο από παστεριωμένο γάλα υποχρεωτικά βάσει της εθνικής νομοθεσίας». Ωστόσο, ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι η νομοθεσία αυτή τηρείται, είναι γνωστό ότι στην ελληνική αγορά δεν κυκλοφορούν μόνο ελληνικής παραγωγής τυριά. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, με σκοπό να... καθησυχάσει τους καταναλωτές ο αριθμός των εισαγωγών ύποπτων τυριών είναι «πολύ περιορισμένος». Κάτι όμως που αποτελεί μέγα ψεύδος, αφού οι εισαγωγές τυριών, αλλαντικών και κρεάτων από τη Γαλλία και άλλες «ύποπτες» για λιστερίωση χώρες της ΕΕ, ανέρχονται ετησίως σε δεκάδες χιλιάδες τόνους.

Πάντως, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Χρ. Παπανικολάου, το μόνο τυρί που είχε εντοπιστεί ότι εισαγόταν από την Ιταλία ήταν το «κορκότζολα» το οποίο διετίθετο από δύο σημεία πώλησης και αποσύρθηκε από το Δεκέμβρη.

Από τη μεριά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έσπευσε χτες να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι στην ελληνική αγορά δεν κυκλοφορεί κανένα ύποπτο προϊόν. O αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας ανέφερε σχετικά ότι έδωσε εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι από τις διευθύνσεις γεωργίας των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα από τον Δεκέμβρη και πως δεν μπορούν να ληφθούν προλητικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών (απαγόρευση της κυκλοφορίας των ύποπτων προϊόντων) αν δε δοθεί εντολή από την Κομισιόν.

Κατά τ' άλλα όπως έγινε γνωστό, η Κομισιόν συνιστά στις ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών, όπως είναι τα παιδιά, οι έγκυοι και οι ηλικιωμένοι να μην καταναλώνουν τα ύποπτα προϊόντα.

Αναστάτωση στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Γαλλία και δυσφορία στην Ευρωπαϊκή Ενωση η εκδήλωση επιδημίας λιστερίας, που, μέχρι σήμερα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 7 ανθρώπους ενώ αρκετοί υπολογίζεται ότι είναι οι προσβεβλημένοι από το μικρόβιο. Επισήμως, πάντως, έχουν καταγραφεί 23 ασθενείς, από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Γεωργίας Ζαν Γκλαβανί μίλησε ξεκάθαρα για επιδημία λιστερίας και συνέστησε ψυχραιμία στο καταναλωτικό κοινό και το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η διενέργεια των πρώτων επιδημιολογικών ελέγχων εντόπισε το μικρόβιο σε προϊόν γλώσσας χοιρινού που πωλούνταν μέσα σε ζωμό, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να εντοπιστεί και σε άλλα προϊόντα είτε κρέατος είτε τυριού. Ενώ οι επιδημιολογικοί έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την εμβέλεια της διατροφικής αλυσίδας, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ντομινίκ Γκιγιό, συνέστησε στους καταναλωτές να μην αγοράζουν το συγκεκριμένο προϊόν, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει, ακόμη, εντοπιστεί η ακριβής προέλευση ή η εταιρία που τροφοδότησε την αγορά με το μολυσμένο χοιρινό.

Η ανακοίνωση της επιδημίας λιστερίας προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη γαλλική κυβέρνηση ότι δεν ενημέρωσε εγκαίρως της Βρυξέλλες, όπως όφειλε, αλλά άφησε πρώτα το θέμα να κοινοποιηθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εντούτοις, δεν έγινε γνωστό αν η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθεται να λάβει κάποια συγκεκριμένα μέτρα είτε για τον περιορισμό της επιδημίας είτε για την ολιγωρία του Παρισιού.

Η λιστερία, η οποία έχει 8 βδομάδες επώασης, σπανίως, προσβάλλει υγιείς δυνατούς οργανισμούς. Αντίθετα, μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα στην περίπτωση που προσβάλλει ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι καρκινοπαθείς, οι φορείς του ιού HIV, αλλά και τα μικρά παιδιά. Τα βασικά της συμπτώματα είναι υψηλότατος πυρετός, έντονος πονοκέφαλος, ξηρότητα στο λαιμό και ναυτία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ