Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να θεσμοθετηθεί η καύση νεκρών

Η ανάγκη θεσμοθέτησης από την πολιτεία της προαιρετικής αποτέφρωσης των νεκρών, τονίστηκε σε ενημερωτική εκδήλωση του «Συνδέσμου Φίλων Αποτέφρωσης».

Στην εκδήλωση σημειώθηκε πως όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη επιτρέπουν την αποτέφρωση ως εναλλακτική μορφή αποτέφρωσης. Πως η λειτουργία αποτεφρωτήρων και η παράλληλη εφαρμογή της αποτέφρωσης θα αποσυμφόριζε τα υπάρχοντα κοιμητήρια και θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση γης, καθώς σε χώρο ταφής 1.000 σωμάτων, μπορούν να τοποθετηθούν 20.000 τεφροδόχοι. Ακόμα, επισημάνθηκε ότι η αποτέφρωση είναι η πληρέστερη και υγιεινότερη μέθοδος αποσύνθεσης και πάνω απ' όλα ότι η διάθεση του σώματος αποτελεί δικαίωμα του καθενός, που δεν μπορεί να το στερεί η εκάστοτε πολιτεία.

Ο Σύνδεσμος προτίθεται να δημοσιοποιήσει νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση της προαιρετικής αποτέφρωσης. Να καταφύγει στα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια, ζητώντας την ικανοποίηση του αιτήματος των μελών του, μέσω της δικαστικής οδού. Για τον ίδιο σκοπό, σχεδιάζει να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Διαρκές Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας τη συνδρομή τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Λεων. Αυδής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης» και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, ο οποίος δήλωσε, για άλλη μια φορά, τη στήριξή του στο αίτημα του Συνδέσμου. Η παράταξη, από την προηγούμενη ακόμα τετραετία, έχει θέσει το ζήτημα της προαιρετικής αποτέφρωσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Ο Δ. Αβραμόπουλος και οι λοιποί του συνδυασμού του φρόντισαν και το παρέπεμψαν στις Ελληνικές Καλένδες, φοβούμενοι προφανώς διατάραξη των «αγαστών» τους σχέσεων, με το ιερατείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ