Σάββατο 29 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ - «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το αντιλαϊκό νομοσχέδιο

«Ανοιχτό» το θέμα του εκλογικού συστήματος

Ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και των άρθρων του νομοσχεδίου για την καινούρια διοικητική μεταρρύθμιση, «Καλλικράτης», κατά τη διάρκεια της οποίας το ΚΚΕ άσκησε εντονότατη κριτική στις αντιλαϊκές πολιτικές που προωθεί, παρά τις αποπροσανατολιστικές αναφορές και κόντρες που κυριάρχησαν με ευθύνη των υπόλοιπων κομμάτων.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου, «καρδιά του νομοσχεδίου αυτού είναι το μνημόνιο συνεργασίας με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μαζί με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, προσδιορίζει όλη τη φύση, όλη την ουσία, το χαρακτήρα, των αρμοδιοτήτων που μετατίθενται». Ακόμα, κατήγγειλε τη φορο-επιδρομή που ετοιμάζεται στα λαϊκά εισοδήματα καθώς και την παράδοση τομέων όπως η Υγεία και η Παιδεία στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Χτες, «ανοιχτό» κάθε ενδεχόμενο για «παιγνίδια» με το εκλογικό σύστημα ανάδειξης αιρετών σε δήμους και περιφέρειες, ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη, άφησε η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο για τη νέα διοικητική δομή ψηφίστηκε το άρθρο που ορίζει ως ποσοστό εκλογής το 50% συν μία ψήφο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι «το προσεχές διάστημα θα κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος πάνω στο θέμα ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση είτε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε γενικά για τις εκλογές». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα έχει επαφές με τα κόμματα «για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων». Υπέρ της διενέργειας μιας τέτοιας συζήτησης έσπευσε να δηλώσει ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης.

Εντονη δικομματική κόντρα με χαρακτηριστικά αποπροσανατολισμού κυριάρχησε προχτές αργά το βράδυ, όταν η ΝΔ ζήτησε τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο 1 του νομοσχεδίου που ορίζει τον αριθμό δήμων και περιφερειών. Προφανής ήταν ο στόχος της ΝΔ να θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις χωροταξικές ρυθμίσεις του νομοθετήματος, καλύπτοντας τη συμφωνία της στις βασικές αρχές του «Καλλικράτη». Αντιδρώντας, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος κατηγόρησε τη ΝΔ για αιφνιδιασμό του κοινοβουλίου, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς τον κατηγόρησε λέγοντας ότι έχει μετατρέψει τα προβλήματα της περιφέρειάς του σε προβλήματα της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ