ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Βρετανικές μέθοδοι «βασανισμού»

 

«Χριστούλη μου, αυτόν εδώ τον κακομοίρη πρέπει να τον καθάρισαν με αξίνα», λέει η μια κυρία της γελοιογραφίας στο βρετανικό περιοδικό «Μινέρβα»
«Χριστούλη μου, αυτόν εδώ τον κακομοίρη πρέπει να τον καθάρισαν με αξίνα», λέει η μια κυρία της γελοιογραφίας στο βρετανικό περιοδικό «Μινέρβα»
Η αυτοψία των Ελλήνων ειδικών που εξέτασαν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο «επιβεβαίωσε τις καταστροφικές παρεμβάσεις της δεκαετίας του '30». Με αυτή τη φράση της υπουργού Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη ξεκίνησε χτες η παρουσίαση από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» του βιβλίου του W. St Clair«O λόρδος Ελγιν και τα Μάρμαρα»

Οπως σημειώνεται σε περίληψη του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων «Οι συνέπειες της επέμβασης του 1937/38 είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες. Με την απόξεση, την τριβή και τη λείανση τα γλυπτά στερήθηκαν για πάντα στοιχεία της αυθεντικότητάς τους με την απώλεια ενός πλήθους πολύτιμων ιστορικών πληροφοριών που διατηρούσε η επιφάνειά τους πριν από την επέμβαση. Ολες οι νότιες μετόπες, η ζωφόρος και οι τέσσερις τουλάχιστον εναέτιες μορφές του ανατολικού αετώματος υπέστησαν τη βάσανο του καθαρισμού. Ορισμένες μετόπες συνιστούν ακραία παραδείγματα αυτής της επέμβασης, όπου η απομειωμένη από τη λείανση επιφάνεια, είτε της πλάκας του αναγλύφου είτε των μορφών, είναι όχι μόνο μακροσκοπικά ορατή αλλά ενίοτε και μετρήσιμη».

Από τη μικροσκοπική εξέταση προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκαν «χάλκινά εργαλεία για την απόξεση της πατίνας και τη λείανση, σιδηρένια εργαλεία και πιθανόν καρβίδιο του πυριτίου, ένα επεξεργασμένο υλικό εξαιρετικής σκληρότητας, το δεύτερο μετά το διαμάντι».

Το αποτέλεσμα: «Αρκετά γλυπτά απώλεσαν τα μορφολογικά τους στοιχεία που αποτελούσαν την ταυτότητά τους και τα κριτήρια κατάταξής τους σ' αυτή την εποχή».

Εάν αυτή η επέμβαση είχε γίνει ύστερα από προγραμματισμό, συντονισμό, δοκιμές, τότε θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Ο W. St Clair είπε χτες ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που τέτοιες παρεμβάσεις δεν πήγαν καλά, αλλά τουλάχιστον οι υπεύθυνοι κάνουν συνήθως αυτό που θεωρούν σωστό έχοντας τα μάτια τους ανοιχτά». Εδώ όμως συνέβη κάτι εγκληματικό: «Οι αρχές του Βρετανικού Μουσείου παραιτήθηκαν του εξουσιαστικού τους ελέγχου, απεμπολώντας τον σε έναν αδίστακτο επιχειρηματία, που οι πράκτορές του δωροδόκησαν τους ανειδίκευτους εργάτες του Μουσείου για να εκτελέσουν τις επιθυμίες του». Φυσικά αναφέρεται στον έμπορο έργων τέχνης λόρδο Ντουβίν που χρηματοδότησε την πτέρυγα των μαρμάρων και τα ήθελε λευκά και αστραφτερά! Το Βρετανικό Μουσείο επί 60 χρόνια κρύβει τα αρχεία προσπαθώντας να παραπλανήσει. Οπως λέει ο συγγραφέας «πρόσθεσαν το στοιχείο της παρανομίας σε μια ήδη μακρά λίστα παρατυπιών και παραλείψεων».

Η διεθνής συνάντηση (θα γίνει τέλος του Νοέμβρη στο Λονδίνο) θα αποκαλύψει πολλές παραμέτρους της υπόθεσης και θα ανακοινωθεί το πόρισμα των Ελλήνων.

Στο μεταξύ η αρπαγή των Μαρμάρων από τον Ελγιν παραμένει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Ακρόπολης. Χθες η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε διεξαγωγή ερευνών στη Γραμβούσα για ανέλκυση του ναυαγίου στο οποίο χάθηκαν πολλά από τα γλυπτά που άρπαξε ο Ελγιν. Η ηγεσία του ΥΠΠΟ συμφώνησε μιλώντας για συνεργασία της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων με το Κέντρο Εναλίων Ερευνών.

Αρχαία Αλος στην Εθνική Οδό

 

Μικρό τμήμα του ελληνιστικού τείχους της αρχαίας Αλου
Μικρό τμήμα του ελληνιστικού τείχους της αρχαίας Αλου
Στις παρυφές του βουνού Οθρυς, ανάμεσα στον Παγασητικό και την κοιλάδα του ποταμού Αμφρύσου στο νομό Μαγνησίας, βρίσκεται η ελληνιστική πόλη Αλος. Το όνομά της το αναφέρει ο Ομηρος, ο Στράβων, ο Πλίνιος. Επανήλθε στο προσκήνιο όταν η αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλία, ξεκίνησε το 1998 τις σωστικές ανασκαφές ενόψει της κατασκευής του οδικού άξονα ΠΑΘΕ.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως το τείχος της κάτω Πόλης, οικοδομικά κατάλοιπα, τάφο, αλλά και ίχνη κατοίκησης από τους γεωμετρικούς ήδη χρόνους. Το πιο σημαντικό από αυτά, ένα αψιδωτό γεωμετρικό κτίριο και ακόμα παιδικοί κιβωτιόσχημοι τάφοι κάποιοι από τους οποίους είχαν και κτερίσματα.

Το γεγονός έφερε τους αρχαιολόγους στον ίδιο προβληματισμό που οδηγούνται συχνά τα τελευταία χρόνια κάθε φορά που έρχονται πίσω από τα δημόσια έργα. Ποια θα είναι η τύχη της ανασκαφής; Σημειώνεται ότι από τους Αγιους Θεοδώρους μέχρι τη θέση Αερινό έχουν ανασκαφεί 25 θέσεις μέχρι σήμερα.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου αποφασίστηκε να διατηρηθεί ορατό και επισκέψιμο το τείχος, η ανασκαφή να συνεχιστεί και να οργανωθεί η ανάδειξη του χώρου με δαπάνες της εταιρίας που εκτελεί το έργο της Εθνικής Οδού.

Ημερολόγιο με μορφές της Χιλιετίας

 

Εικόνες του ημερολογίου για την Επιστήμη και τη Φιλοσοφία
Εικόνες του ημερολογίου για την Επιστήμη και τη Φιλοσοφία
Ενόψει του νέου αιώνα και της νέας χιλιετίας οι εκδόσεις «Ινφορμεκάνικα» («Informecanica») (Ηρούς 104, 10442, τηλ. 5130.013) παρουσίασαν προχτές σε συνέντευξη Τύπου ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, χρήσιμο, αλλά και καλαίσθητα εικονογραφημένο βιβλίο, που είναι παράλληλα και ημερολόγιο, με τίτλο «ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ - Επετειακό Ημερολόγιο 2000».Ο εκδοτικός οίκος έχει δημιουργήσει μια καλή παράδοση στα ημερολόγια. Τούτο όμως, περιποιεί τιμή σ' αυτή την παράδοση, καθώς συνδυάζει την καθημερινή ημερολογιακή χρήση του με τη γνώση. Τη γνώση για τα μεγάλα ιστορικά πρόσωπα, επομένως και τα γεγονότα -μεγάλους σταθμούς στη διάρκεια της δεύτερης Χιλιετίας.

Το βιβλίο-ημερολόγιο καταγράφει - και εικονογραφικά - προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, οι οποίες πρωταγωνίστησαν σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής και «σημάδεψαν» (θετικά ή αρνητικά) τη Χιλιετία που φεύγει. Πρόκειται για πολιτικούς, εξερευνητές, εφευρέτες, δημιουργούς του πνεύματος και των Τεχνών, που διαμόρφωσαν την πορεία της ανθρωπότητας από το 1000 - 2000. Το ημερολόγιο περιλαμβάνει επτά ενότητες: Επιστήμες, Πολιτική, Φιλοσοφία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Τέχνες. Η έβδομη, ξεχωριστή ενότητα αφορά στην Ελλάδα. Οι προσωπικότητες που περιλαμβάνει η κάθε ενότητα παρουσιάζονται με σύντομα ιστορικο-βιογραφικά στοιχεία και βέβαια με χρονολογική σειρά. Τα κείμενα έγραψε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Σπανδωνής. Το ημερολόγιο (καταλληλότατο και για χριστουγεννιάτικο δώρο) κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία σε τέσσερα μεταλλικά χρώματα: χρυσό, ασημένιο, μπλε, χάλκινο.

Επιδοτήσεις απασχόλησης

 

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ «Εθνικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης», όπως ανακοίνωσε το ΣΕΗ, εγκρίθηκαν και θα δοθούν επιδοτήσεις για 2.000 θέσεις εργασίας στο χώρο του θεάτρου. Το πρόγραμμα απευθύνεται: Σε νέους θεατρικούς επιχειρηματίες «αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών» ή άλλων και μέχρι 20 άτομα, για διετές πρόγραμμα με το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων δρχ. Επίσης, σε θεατρικές επιχειρήσεις για κάλυψη θέσεων εργασίας για άνεργους ηθοποιούς, τεχνικούς, κλπ., με μηνιαία επιδότηση 175.000 δρχ. για διετές πρόγραμμα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε ανοιχτή συνάντηση στο τέλος του Νοέμβρη.

40ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου

 

Ανοίγει, σήμερα, η αυλαία του 40ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 21 του Νοέμβρη. Στις 12 μέρες του Φεστιβάλ το κοινό θα περιπλανηθεί σε 150 περίπου τίτλους ταινιών. Θα απολαύσουν για πρώτη φορά στο σύνολό του το έργο του Πέδρο Αλμοδοβάρ, θα γνωρίσουν την ευαισθησία του πορτογαλικού κινηματογράφου, θα δουν τις πιο πρόσφατες παραγωγές από την περιοχή των Βαλκανίων και θα γνωρίσουν το νέο τουρκικό κινηματογράφο. Επιπλέον, στο τμήμα «Νέων Οριζόντων», που επιμελείται ο Δημήτρης Εϊπίδης, θα προβληθούν ταινίες που έχουν διακριθεί στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό θα προβληθούν 14 ταινίες, εκ των οποίων οι δύο ελληνικές, ενώ στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, για τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, διαγωνίζονται 24 ταινίες, μαζί με τις δύο που διαγωνίζονται στο Διεθνές Διαγωνιστικό.

 

Μετά από πολύμηνες εργασίες ανακαίνισής της η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη ξανανοίγει τις πύλες της για το αναγνωστικό κοινό, από τη Δευτέρα 15 του Νοέμβρη. Η Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί -έως το τέλος του 1999- από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και στις ώρες 9.30πμ-1.30μμ.

 

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδας καλεί τα μέλη της Ενωσης στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, που θα γίνει τη Δευτέρα (15/11), στις 2μμ, στη μουσική σκηνή «Σφεντόνα» (Λ. Αλεξάνδρας 22-24).

 

  • Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνει αύριο (11πμ) στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254), σκηνοθετικό - ενδυματολογικό εργαστήριο με τίτλο «Γνώρισε το σκηνοθέτη». Ο κόσμος του θεάτρου και της τηλεόρασης ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των παιδιών και των νέων, που έχουν τη δυνατότητα μ' αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να γνωρίσουν τη δουλιά ενός σκηνοθέτη στην πράξη. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 12-18 χρόνων. Θα επαναληφθεί στις 20/11 (11πμ). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 4835.300.

 

  • Με το τρίτο λογοτεχνικό τιμήθηκε το βιβλίο της Δέσποινας Πανταζή «Σ' έβλεπα, ω Πόλη, απ' τη μεριά της θάλασσας», το οποίο έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Το μυθιστόρημα είναι ένα «ταξίδι» της μνήμης ανάμεσα στη «μητέρα» Κωνσταντινούπολη και την «κόρη» Θεσσαλονίκη. Ταξιδευτής της μνήμης ο πρόσφυγας πατέρας και συνταξιδιώτης του η μικρή κόρη του. Η επίσημη απονομή του βραβείου θα γίνει σήμερα, στο Παλιό Ταχυδρομείο.
  • Καλά τα νέα και για άλλα δύο βιβλία των εκδόσεων «Καστανιώτη». Το τιμημένο με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος βιβλίο του Αντώνη Σουρούνη «Ο χορός των ρόδων» (17η έκδοση) κυκλοφόρησε στην Ιταλία από τις εκδόσεις «Crocetti Editore». Αναμένεται έκδοσή του και στη Γερμανία από τις εκδόσεις «Piper Verlag», που θα κυκλοφορήσουν και το μυθιστόρημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου «Γιάντες» (12η έκδοση).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ