Παρασκευή 12 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Βρετανικές μέθοδοι «βασανισμού»

 

«Χριστούλη μου, αυτόν εδώ τον κακομοίρη πρέπει να τον καθάρισαν με αξίνα», λέει η μια κυρία της γελοιογραφίας στο βρετανικό περιοδικό «Μινέρβα»
«Χριστούλη μου, αυτόν εδώ τον κακομοίρη πρέπει να τον καθάρισαν με αξίνα», λέει η μια κυρία της γελοιογραφίας στο βρετανικό περιοδικό «Μινέρβα»
Η αυτοψία των Ελλήνων ειδικών που εξέτασαν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο «επιβεβαίωσε τις καταστροφικές παρεμβάσεις της δεκαετίας του '30». Με αυτή τη φράση της υπουργού Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη ξεκίνησε χτες η παρουσίαση από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» του βιβλίου του W. St Clair«O λόρδος Ελγιν και τα Μάρμαρα»

Οπως σημειώνεται σε περίληψη του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων «Οι συνέπειες της επέμβασης του 1937/38 είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες. Με την απόξεση, την τριβή και τη λείανση τα γλυπτά στερήθηκαν για πάντα στοιχεία της αυθεντικότητάς τους με την απώλεια ενός πλήθους πολύτιμων ιστορικών πληροφοριών που διατηρούσε η επιφάνειά τους πριν από την επέμβαση. Ολες οι νότιες μετόπες, η ζωφόρος και οι τέσσερις τουλάχιστον εναέτιες μορφές του ανατολικού αετώματος υπέστησαν τη βάσανο του καθαρισμού. Ορισμένες μετόπες συνιστούν ακραία παραδείγματα αυτής της επέμβασης, όπου η απομειωμένη από τη λείανση επιφάνεια, είτε της πλάκας του αναγλύφου είτε των μορφών, είναι όχι μόνο μακροσκοπικά ορατή αλλά ενίοτε και μετρήσιμη».

Από τη μικροσκοπική εξέταση προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκαν «χάλκινά εργαλεία για την απόξεση της πατίνας και τη λείανση, σιδηρένια εργαλεία και πιθανόν καρβίδιο του πυριτίου, ένα επεξεργασμένο υλικό εξαιρετικής σκληρότητας, το δεύτερο μετά το διαμάντι».

Το αποτέλεσμα: «Αρκετά γλυπτά απώλεσαν τα μορφολογικά τους στοιχεία που αποτελούσαν την ταυτότητά τους και τα κριτήρια κατάταξής τους σ' αυτή την εποχή».

Εάν αυτή η επέμβαση είχε γίνει ύστερα από προγραμματισμό, συντονισμό, δοκιμές, τότε θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Ο W. St Clair είπε χτες ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που τέτοιες παρεμβάσεις δεν πήγαν καλά, αλλά τουλάχιστον οι υπεύθυνοι κάνουν συνήθως αυτό που θεωρούν σωστό έχοντας τα μάτια τους ανοιχτά». Εδώ όμως συνέβη κάτι εγκληματικό: «Οι αρχές του Βρετανικού Μουσείου παραιτήθηκαν του εξουσιαστικού τους ελέγχου, απεμπολώντας τον σε έναν αδίστακτο επιχειρηματία, που οι πράκτορές του δωροδόκησαν τους ανειδίκευτους εργάτες του Μουσείου για να εκτελέσουν τις επιθυμίες του». Φυσικά αναφέρεται στον έμπορο έργων τέχνης λόρδο Ντουβίν που χρηματοδότησε την πτέρυγα των μαρμάρων και τα ήθελε λευκά και αστραφτερά! Το Βρετανικό Μουσείο επί 60 χρόνια κρύβει τα αρχεία προσπαθώντας να παραπλανήσει. Οπως λέει ο συγγραφέας «πρόσθεσαν το στοιχείο της παρανομίας σε μια ήδη μακρά λίστα παρατυπιών και παραλείψεων».

Η διεθνής συνάντηση (θα γίνει τέλος του Νοέμβρη στο Λονδίνο) θα αποκαλύψει πολλές παραμέτρους της υπόθεσης και θα ανακοινωθεί το πόρισμα των Ελλήνων.

Στο μεταξύ η αρπαγή των Μαρμάρων από τον Ελγιν παραμένει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Ακρόπολης. Χθες η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε διεξαγωγή ερευνών στη Γραμβούσα για ανέλκυση του ναυαγίου στο οποίο χάθηκαν πολλά από τα γλυπτά που άρπαξε ο Ελγιν. Η ηγεσία του ΥΠΠΟ συμφώνησε μιλώντας για συνεργασία της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων με το Κέντρο Εναλίων Ερευνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ