Παρασκευή 12 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαία Αλος στην Εθνική Οδό

 

Μικρό τμήμα του ελληνιστικού τείχους της αρχαίας Αλου
Μικρό τμήμα του ελληνιστικού τείχους της αρχαίας Αλου
Στις παρυφές του βουνού Οθρυς, ανάμεσα στον Παγασητικό και την κοιλάδα του ποταμού Αμφρύσου στο νομό Μαγνησίας, βρίσκεται η ελληνιστική πόλη Αλος. Το όνομά της το αναφέρει ο Ομηρος, ο Στράβων, ο Πλίνιος. Επανήλθε στο προσκήνιο όταν η αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλία, ξεκίνησε το 1998 τις σωστικές ανασκαφές ενόψει της κατασκευής του οδικού άξονα ΠΑΘΕ.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως το τείχος της κάτω Πόλης, οικοδομικά κατάλοιπα, τάφο, αλλά και ίχνη κατοίκησης από τους γεωμετρικούς ήδη χρόνους. Το πιο σημαντικό από αυτά, ένα αψιδωτό γεωμετρικό κτίριο και ακόμα παιδικοί κιβωτιόσχημοι τάφοι κάποιοι από τους οποίους είχαν και κτερίσματα.

Το γεγονός έφερε τους αρχαιολόγους στον ίδιο προβληματισμό που οδηγούνται συχνά τα τελευταία χρόνια κάθε φορά που έρχονται πίσω από τα δημόσια έργα. Ποια θα είναι η τύχη της ανασκαφής; Σημειώνεται ότι από τους Αγιους Θεοδώρους μέχρι τη θέση Αερινό έχουν ανασκαφεί 25 θέσεις μέχρι σήμερα.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου αποφασίστηκε να διατηρηθεί ορατό και επισκέψιμο το τείχος, η ανασκαφή να συνεχιστεί και να οργανωθεί η ανάδειξη του χώρου με δαπάνες της εταιρίας που εκτελεί το έργο της Εθνικής Οδού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ