ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις!

Το διήμερο 1 - 2 Σεπτέμβρη, κατά την έναρξη της Διεθνούς Εκθεσης,  θα σημαδευτεί από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στο πόλεμο
Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στο πόλεμο
Πολύμορφες, αγωνιστικές και ταξικές θα είναι οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ώστε να εκφραστεί η άρνηση των εργαζομένων απέναντι στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Μια άρνηση που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία ΧΑΝΘ, στις 2 Σεπτέμβρη.

Την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη στις 8μ.μ. μπροστά στην κεντρική Πύλη του Λιμανιού, την ώρα που λίγα μέτρα πιο πέρα, στην προβλήτα Νο 1, θα δίνεται επίσημη δεξίωση προς τιμή του πρωθυπουργού, το ΠΑΜΕ από κοινού με την «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» οργανώνουν έξω από το Λιμάνι συσσίτιο ανέργων. Στόχος της εκδήλωσης είναι να καταγγελθεί από τους εργαζόμενους και τους άνεργους της πόλης η κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική της στηρίζει και ολοένα πλουτίζει τους «έχοντες και κατέχοντες», ενώ από την άλλη αυξάνει την ανεργία και τη φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα.

Επίσης, στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στις αντιπολεμικές, αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις του λαού της Θεσσαλονίκης, που έγιναν πριν από ένα χρόνο, στη διάρκεια των οποίων το λιμάνι αποτέλεσε σημείο - σύμβολο του αντιπολεμικού κινήματος της πόλης.

Μέρος της εκδήλωσης θα καλυφθεί με την ανάδειξη των προβλημάτων του λαού της πόλης, όπως η ανεργία, η υποαπασχόληση, η υποβάθμιση της ζωής στην πόλη, η έλλειψη των αναγκαίων έργων υποδομής, που θα υποστηριχτούν με προβολή σχετικών εικόνων, με αφήγηση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων και μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη, τη μέρα που ο πρωθυπουργός θα κάνει τις εξαγγελίες του, το ΠΑΜΕ οργανώνει τη μεγάλη πανελλαδική αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων. Το αγωνιστικό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ είναι στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στις 7μ.μ. στα σημεία μπροστά στην Κεντρική Πύλη του λιμανιού και στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Ακόμη καθ' όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, το ΠΑΜΕ θα διενεργεί δημοψήφισμα για τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Αξιοποιώντας και αυτή τη μορφή αντίδρασης, με κάλπες και ψηφοδέλτια που θα υπάρχουν σε κεντρικά σημεία της πόλης, οι εργαζόμενοι θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση του 8ωρου και των εργασιακών δικαιωμάτων που μεθοδεύει η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ χτες συνεχίστηκαν οι περιοδείες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε χώρους δουλιάς, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τα τελευταία αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα κλιμάκιο συνδικαλιστών, στο οποίο συμμετείχε ο γραμματέας του ΕΚ Θεσσαλονίκης Θ.Κυριακίδης και το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ Β.Ρέβας, επισκέφθηκε τα εργοστάσια ΦΙΛΚΕΡΑΜ - ΤΖΟΝΣΟΝ, ΒΙΑΜΥΛ, ΠΕΠΣΑ και Κλιματεχνική στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Οι συνδικαλιστές περιόδευσαν σε εργασιακούς χώρους και μίλησαν σε συγκεντρώσεις. Επίσης, μέλη της διοίκησης του συνδικάτου Οικοδόμων επισκέφθηκαν γιαπιά και συναντήθηκαν με εργαζόμενους, όπως και συνδικαλιστές του σωματείου εργαζομένων στο Δέρμα επισκέφθηκαν εργοστάσια του κλάδου. Σήμερα στις 11 το πρωί κλιμάκιο του ΠΑΜΕ θα επισκεφθεί το Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη.

Λάρισα - Βόλος

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 2 Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη στην πλατεία ΧΑΝΘ, απευθύνει στους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη σχετική ανακοίνωση το ΕΚ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στα εγκαίνια της ΔΕΘ «όχι για την επικρότηση της αντεργατικής πολιτικής, αλλά για την καταδίκη της».

«Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει τη ΔΕΘ με ομιλία, η οποία θα αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη πορεία των κερδών των βιομηχάνων και τις αισιόδοξες προοπτικές για ακόμη περισσότερα κέρδη», σημειώνει και προσθέτει ότι «το ΕΚ Λάρισας και οι εργαζόμενοι είμαστε αντίθετοι με τα μέτρα, που παίρνει, η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων και τους οδηγούν στην εξαθλίωση. Βιομήχανοι και κυβέρνηση έχουν βάλει στόχο: Να καταργήσουν το 8ωρο, να θεσμοθετήσουν τη μερική απασχόληση, να μειώσουν την ασφαλιστική εισφορά των εργοδοτών και να αυξήσουν το όριο απολύσεων από 2% σε 10%».

Επίσης, στη 1 Σεπτέμβρη, μέρα «Παγκόσμιας Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη», το ΕΚ Λάρισας διοργανώνει συναυλία στην πλατεία Ταχυδρομείου στις 8.30 το βράδυ με το συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ».

Συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης έχει καταρτίσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου. Την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη διοργανώνει σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης αντιπολεμική εκδήλωση στις 8.30 το απόγευμα στην παραλία του Βόλου όπου θα ακολουθήσει και πολιτιστικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη θα συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα, διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις στις 16 και 17 Σεπτέμβρη με θέμα: Εργασιακές σχέσεις - κοινωνική ασφάλιση και πολιτιστικό πρόγραμμα στην παραλία του Βόλου. Τέλος, συμμετέχει στην Πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 23 Σεπτέμβρη και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα στα μέσα Οκτώβρη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Επιχείρηση φτιασίδωμα» για τη ΔΕΘ

Κυβερνητικές επαφές με σωματεία της Θεσσαλονίκης και δηλώσεις υποβάθμισης των κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ για τη 1 και 2 Σεπτέμβρη

Επαφές με τους φορείς της πόλης και Σωματεία Εργαζομένων (π.χ. ΔΕΘ) προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία θετικής εικόνας για το έργο της κυβέρνησης, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στην 65η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί τόσο ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης όσο και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, που ήδη παρελαύνουν είτε πρόκειται να παρελάσουν τις επόμενες μέρες στην πόλη.

Ομως όσο και αν προσπαθούν οι επιτελείς της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης, δε θα καταφέρουν να εμποδίσουν την έκφραση της αγανάκτησης που νιώθει ο λαός της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Δεν έπεισε π.χ., για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ο υφυπουργός Παιδείας Φ. Πετσάλνικος που λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έκανε την «απλόχερη κίνηση» να δεσμευτεί για άλλο 1,5 δισ. δρχ. συμπληρωματικά στο πρόγραμμα σχολικής στέγης του νομού που μαζί με το αρχικά εγκεκριμένο ποσό θα ανέλθει τελικά στα 3,5 δισ. Είναι γελοίο, άλλωστε, όταν οι πραγματικές ανάγκες του νομού σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Νομαρχίας ανέρχονται σε περισσότερα από 50 δισ. δραχμές.

Στο ίδιο πάντα πλαίσιο, οι επιτελείς της κυβέρνησης προσπαθούν να παρουσιάσουν «διασκεδαστικές» τις αντιδράσεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται από το ΠΑΜΕ τις επόμενες μέρες. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται άλλωστε και η χτεσινή δήλωση του ΥΜΑΘ σχετικά με το συσσίτιο ανέργων που θα στηθεί το βράδυ της Παρασκευής έξω από το Λιμάνι. Την ίδια ώρα που οι εκλεκτοί της κυβέρνησης και των αφεντικών της, θα δεξιώνονται μέσα στην προβλήτα 1 του λιμανιού. «Η δικιά μας η δίαιτα είναι μεσογειακή, τίποτα εξεζητημένο, κυρίως σαλάτες... και οι σούπες (βλέπε συσσίτιο) είναι μέσα στις συνήθειες όλων των Ελλήνων. Εγώ προσωπικά δε θα είχα καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε όλοι τις γεύσεις μέσα και έξω από το λιμάνι», ανέφερε με ισχυρή δόση ειρωνείας ο ΥΜΑΘ Γ. Πασχαλίδης. Είναι ο ίδιος που χαρακτήρισε τη δεξίωση που θα γίνει μέσα στο Λιμάνι ως μια «γιορτή για το λαό με το λαό». Δυο μέρες απομένουν να δούμε ποιο κομμάτι του λαού θα συμφάγει με τον πρωθυπουργό και ποιο θα περάσει από το συσσίτιο των ανέργων. Για να διαπιστώσουμε τελικά για άλλη μια φορά ποια «λαϊκά» συμφέροντα πασχίζει να υπερασπίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ
Να δοθεί επιλογή στους συνταξιούχους

Την ανάγκη ελεύθερης επιλογής από τους συνταξιούχους του ΙΚΑ του τρόπου με τον οποίο θα εισπράττουν τη σύνταξή τους, σημειώνουν σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση, οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, Αγγ. Τζέκης και Ν. Γκατζής, επισημαίνοντας ότι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις προς τους συνταξιούχους του ΙΚΑ για να επιλέξουν τράπεζα, από την οποία θα παραλαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Στην Ερώτηση τονίζεται: «Το ΙΚΑ με εγκύκλιό του προς όλους τους συνταξιούχους, τους ασκεί ασφυχτική πίεση να επιλέξουν την τράπεζα στην οποία θα μεταβαίνουν για να εισπράξουν τη σύνταξή τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εναλλακτική λύση, για να εισπράττουν τη σύνταξή τους στο σπίτι, θα υπάρχει μόνο κατ' εξαίρεση (για όσους αδυνατούν να μετακινούνται ή διαμένουν μακριά) και σε συνεννόηση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο όμως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αρνείται να εμπλακεί στην υπόθεση.

Μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ έπαιρναν τη σύνταξη στο σπίτι τους μέσω ΕΛΤΑ, πράγμα που στη μεγάλη τους πλειοψηφία τους διευκόλυνε. Δεν μπορεί το ΙΚΑ, στο όνομα οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων, να στερήσει από τους συνταξιούχους, τη μέχρι σήμερα ισχύουσα διευκόλυνση».

Ερωτάται ο υπουργός «τι μέτρα θα πάρει, ώστε να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα κατά τρόπο που ο κάθε συνταξιούχος θα επιλέγει ελεύθερα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του τον τρόπο είσπραξης της σύνταξης, είτε μέσω των ΕΛΤΑ στο σπίτι, είτε μέσω τράπεζας».

Το ΠΑΜΕ θα διαθέσει πούλμαν για μεταφορά εργαζομένων από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση που θα γίνει στη ΧΑΝΘ, στις 2 του Σεπτέμβρη. Πληροφορίες και συμμετοχές στα τηλέφωνα 3301.842 - 3301.847, κάθε μέρα από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ