ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Θα εγκαινιάσουν τα προβλήματα...

Με μια σειρά ελλείψεις, προβλήματα, αλλά και αντιδράσεις θα συνοδευτεί η μετεγκατάσταση του παλιού Νοσοκομείου Χανίων, στο πολυδιαφημισμένο νέο νοσοκομείο, το οποίο έχει προβλεφτεί να αρχίσει να λειτουργεί από την πρώτη Σεπτέμβρη του 2000.

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο καινούριο και πολύ μεγαλύτερο κτίριο, επιβαρύνουν τη λειτουργία όλων των τμημάτων, κάποια απ' τα οποία οδηγούνται σε συρρίκνωση ή ακόμα και κατάργηση, ενώ, όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει, τόσο η Επιστημονική Επιτροπή του νοσοκομείου όσο και ο σύλλογος των εργαζομένων, ο καινούριος Οργανισμός δεν έχει καμία προοπτική ανάπτυξης με βάση τις ανάγκες του νομού.

Αντιδρώντας στις αποφάσεις της διοίκησης του νοσοκομείου και του υπουργείου Υγείας, αλλά και στα πλαίσια της διεκδίκησης των δεδουλευμένων τους, οι γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων έχουν εξαγγείλει 48ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 30 και 31 Αυγούστου.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, οι προεκλογικές υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας για αναβάθμιση του Οργανισμού με νέες θέσεις εργαζομένων, ώστε να καλυφθούν τα κενά που ήδη υπάρχουν και να λειτουργήσουν και τα τμήματα που μπορεί να στεγάσει το νέο κτίριο, έμειναν στα λόγια, με αποτέλεσμα η σημερινή πραγματικότητα να είναι θλιβερή: «Καμία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ για μια ακόμα φορά η διοίκηση βαφτίζει προσλήψεις το εποχικό προσωπικό του ΟΑΕΔ».

Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι άμεσες. Λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού περιορίζονται οι δυνατότητες των χειρουργείων από 16 χειρουργικές επεμβάσεις την ημέρα σε έξι. Η μονάδα εμφραγμάτων, η οποία είναι άρτια εξοπλισμένη για οχτώ κρεβάτια, θα μείνει κλειστή. Θα παραμείνουν κλειστά το Νευρολογικό, το Αιματολογικό και το Ογκολογικό. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι θάλαμοι βραχείας νοσηλείας.

Επίσης, ο αξονικός τομογράφος από τότε που εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο, εφημερεύει μόνο 15 μέρες το μήνα λόγω έλλειψης ενός τεχνικού, ενώ ιατρικά υπάρχει δυνατότητα κάλυψης όλου του μήνα. Με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργεί και στο νέο νοσοκομείο.

Παράλληλα, οι γιατροί προειδοποιούν ότι θα υπάρξει πρακτικά κατάργηση τμημάτων, η υλικοτεχνική υποδομή των οποίων στοιχίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στους Ελληνες φορολογούμενους, λόγω έλλειψης και μη βούλησης πρόσληψης προσωπικού. Τέτοια είναι:

  • Το Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, το οποίο είναι το μόνο πλήρως εξοπλισμένο σε γενικό νοσοκομείο ανά την Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσε να καλύπτει τις ανάγκες όλης της δυτικής Κρήτης.
  • Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής (τουλάχιστον οχτώ ασθενείς την ημέρα μεταφέρονται ή παραπέμπονται για σπινθηρογραφήματα σε αντίστοιχο τμήμα ιδιωτικού φορέα, ενώ άλλοι στερούνται της υπηρεσίας αυτής επειδή, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους, κρίνεται επισφαλής η μεταφορά τους).
  • Το τμήμα λοιμωδών και Εϊτζ το οποίο υλικοτεχνικά έχει τις υψηλότερες προδιαγραφές ανά την Ελλάδα με 14 κρεβάτια.
  • Ο ψηφιακός αγγειογράφος λόγω έλλειψης ενός ακτινολόγου ειδικευμένου στην επεμβατική ακτινολογία.

Επίσης, το νέο νοσοκομείο θα λειτουργεί τη νύχτα με ένα τραυματιοφορέα. Εάν δυο άρρωστοι πολίτες προσέλθουν ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ένας θα πρέπει να περιμένει.

Οι γιατροί του ΕΣΥ Χανίων καταγγέλλουν τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία με τη στάση της υποβαθμίζει το νέο νοσοκομείο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, ενώ δε δίστασε να προχωρήσει ακόμα και στην παρακράτηση των δεδουλευμένων τους, και ζητούν την παραίτησή της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενισχύουν το μηχανισμό καταστολής

Ανησυχητικά ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής στη Θεσσαλονίκη με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος. Σύντομα πρόκειται να μετατεθούν στη Θεσσαλονίκη 300 «ειδικοί φρουροί» για τη φύλαξη «ειδικών στόχων» και φυλακών. Ηδη συστάθηκαν δύο νέες «ειδικές ομάδες» και ενισχύθηκε το Τμήμα Αντιμετώπισης Εκβιαστών.

Επίσης, είναι έτοιμος ο νέος χάρτης που προβλέπει τη λειτουργία 13 Αστυνομικών Τμημάτων εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ισάριθμων Τμημάτων Ασφαλείας. Ακόμη, προβλέπεται ότι θα καταργηθούν οι αστυνομικοί σταθμοί, οι αρμοδιότητες των οποίων θα περάσουν στα 15 τμήματα μεικτής αστυνόμευσης που θα λειτουργήσουν περιφερειακά. Τα Αστυνομικά Τμήματα θα ασχολούνται μόνο με θέματα τάξης και τα αυτόνομα πλέον Τμήματα Ασφαλείας με θέματα καταστολής και πρόληψης της εγκληματικότητας.

Στο πλαίσιο λειτουργίας της 65ης ΔΕΘ η ΑΔ ανακοίνωσε αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης μέσα και έξω από τους χώρους της Εκθεσης, ενώ ήδη το τελευταίο διάστημα, οι αστυνομικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα εντατικό πρόγραμμα ελέγχων, περιπολιών και μπλόκων σε δεκάδες σημεία της Θεσσαλονίκης, στο όνομα της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας που αποδίδεται στους λαθρομετανάστες.

Δηλώνουν «υπάλληλοι» οι έμποροι της κοκαΐνης

Απολογούνταν μέχρι αργά το βράδυ και αναμενόταν να κριθούν προφυλακιστέοι οι έξι συλληφθέντες επιχειρηματίες, που φέρονται αναμεμειγμένοι σε διεθνές κύκλωμα λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Ο κατηγορούμενος Κωνστ. Αθανασίου, αρχιπλοίαρχος της ναυτιλιακής εταιρίας «Callisti Maritime», που ανήκει στον Ιωάννη Λαιμό, απολογήθηκε από το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου εισήχθη με καρδιολογικό πρόβλημα. Ολοι ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν σχέση με την τεράστια ποσότητα κοκαΐνης (8 τόνοι), που κατασχέθηκε πριν λίγες μέρες στη Βενεζουέλα, πριν προλάβουν οι λαθρέμποροι να τη φορτώσουν στο μότορσιπ «Suerte I» του επίσης κατηγορούμενου Ηλία Λαιμού (αυτός συνελήφθη στη Γαλλία) με προορισμό την Ευρώπη. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι τα ναρκωτικά δε βρέθηκαν πάνω στο πλοίο.

Πρώτος απολογήθηκε ο πρόεδρος της παραπάνω εταιρίας Αγγελος Κανάκης και ακολούθησαν οι ναυλομεσίτες Θεόδωρος - Στυλιανός Φάτσης και Νικόλαος Μαυριδόγλου, που υποστήριξαν ότι είχαν προτείνει στον Λαιμό να στείλει το πλοίο σε άλλη γραμμή, αλλά αυτός επέμενε να πηγαίνει στη Βενεζουέλα. Ο Μαυριδόγλου είπε χαρακτηριστικά ενώπιον της ανακρίτριας ότι αναπτύσσει νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα και ουδέποτε αναμείχθηκε σε υποθέσεις ναρκωτικών. Από την πλευρά του, ο πλοιοκτήτης Φίλιππος Μακρής, μέτοχος της ναυτιλιακής εταιρίας του Ι. Λαιμού, αρνήθηκε ότι γνώριζε την ύπαρξη των ναρκωτικών στη νησίδα του ποταμού Ορενόκο (εκεί βρέθηκαν οι τέσσερις τόνοι κοκαΐνης και οι υπόλοιποι τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή). «Πηγαίναμε - ισχυρίστηκε - να φορτώσουμε πετρέλαιο. Αφού υπήρχαν πληροφορίες στην αστυνομία για διακίνηση ναρκωτικών, γιατί δεν περίμεναν να μας πιάσουν επ' αυτοφώρω;». Ο ίδιος ζήτησε, επίσης, να μη ληφθούν υπόψη οι προανακριτικές καταθέσεις του, γιατί τότε είχε κληθεί ως μάρτυρας στην υπόθεση, ενώ σήμερα είναι κατηγορούμενος. Αργά το απόγευμα ολοκλήρωσε την απολογία του και ο Ι. Λαιμός και εν συνεχεία η ανακρίτρια επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον Κωνστ. Αθανασίου.

Για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί ο αρχιμαφιόζος Ρομέο Γκατζόλα στο Μιλάνο και οι Κολομβιανοί μεγαλέμποροι ναρκωτικών Λουίς Ναβία και Ιβάν ντε λα Βέγκα.


Κάμπινγκ στη Γαζέα

Η ετήσια πανελλαδική συνάντηση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 του μήνα. Η συνάντηση θα γίνει στο κάμπινγκ «Ελλάς», στην Κάτω Γαζέα Βόλου (16 χιλιόμετρα από την πόλη).

Το πρόγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνει: Το πρωί του Σαββάτου μια συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συζητηθεί η σχέση της ταξικής πάλης και των κοινωνικών κινημάτων. Την Κυριακή θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις του Δικτύου την επόμενη περίοδο, με κυριότερες τους μετανάστες και τον ρατσισμό, την καμπάνια αλληλεγγύης στον Αβραάμ Λεσπέρογλου, την Πράγα 2000 και την προσπάθεια συντονισμού και ενιαίας δράσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην τριήμερη αυτή συνάντηση μπορούν να απευθυνθούν στα εξής τηλέφωνα: 0944-277516 και 0932-746496.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας

ΧΡΗΣΤΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥΝΙΚΟΛIΤΣΕΑ

ιατρό

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 30/8/2000 στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία Χώρας Εξωχωρίου Καρδαμύλης και ώρα 2 μ.μ.

Τα αδέλφια: Δημήτρης και Βαρβάρα Νικολιτσέα, Σταυρούλα και Δημήτρης Φελεκέας. Τα ανίψια. Και όλοι οι φίλοι του.

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να δοθούν δωρεές στην οικογένειά του για τον εξοπλισμό του σχολείου της Στούπας. (Υπόψιν Μιχάλη Φελεκέα, 25ης Μαρτίου 85, Πετρούπολη 132 31).

Ενας νεκρός και ένας τραυματίας από νάρκη

Τραυματίστηκε θανάσιμα από έκρηξη νάρκης νεαρός τουρκικής υπηκοότητας στην περιοχή Κήπων του Εβρου, όταν προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στη χώρα μας. Στο ίδιο ατύχημα τραυματίστηκε ο 22χρονος Παλαιστίνιος Χαμάν Αλι. Τόσο το θύμα όσο και ο τραυματίας είχαν περάσει στο ελληνικό έδαφος κολυμπώντας τον Εβρο και, όπως φαίνεται, χωρίς να το αντιληφθούν εισήλθαν σε απαγορευμένη ζώνη που είχε ναρκοθετηθεί.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Γενική Συνέλευση

Η ΠΕΣΑΘΕΑ καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 6-9-2000 στα γραφεία της ΠΕΣΑΘΕΑ, στην οδό Λυκούργου 9, 6ος όροφος, Ομόνοια.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ αναβάλλεται για τις 13-9-2000 την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο, καθώς και τελεσίδικα στις 20-9-2000, σε περίπτωση πάλι αναβολής.

Υποψηφιότητες γίνονται δεκτές έως την 1-9-2000, με σχετική αίτηση προς το ΔΣ της ΠΕΣΑΘΕΑ, στα γραφεία της, ώρα 12 το μεσημέρι.

Επέτειος

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νομού Πέλλας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 3-9-2000, στις 11 πμ, στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, διοργανώνει παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ, εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής. Καλούνται να παραβρεθούν, οι επιζώντες μαχητές, οι συγγενείς των πεσόντων και όλοι οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ