Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Θα εγκαινιάσουν τα προβλήματα...

Με μια σειρά ελλείψεις, προβλήματα, αλλά και αντιδράσεις θα συνοδευτεί η μετεγκατάσταση του παλιού Νοσοκομείου Χανίων, στο πολυδιαφημισμένο νέο νοσοκομείο, το οποίο έχει προβλεφτεί να αρχίσει να λειτουργεί από την πρώτη Σεπτέμβρη του 2000.

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο καινούριο και πολύ μεγαλύτερο κτίριο, επιβαρύνουν τη λειτουργία όλων των τμημάτων, κάποια απ' τα οποία οδηγούνται σε συρρίκνωση ή ακόμα και κατάργηση, ενώ, όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει, τόσο η Επιστημονική Επιτροπή του νοσοκομείου όσο και ο σύλλογος των εργαζομένων, ο καινούριος Οργανισμός δεν έχει καμία προοπτική ανάπτυξης με βάση τις ανάγκες του νομού.

Αντιδρώντας στις αποφάσεις της διοίκησης του νοσοκομείου και του υπουργείου Υγείας, αλλά και στα πλαίσια της διεκδίκησης των δεδουλευμένων τους, οι γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων έχουν εξαγγείλει 48ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 30 και 31 Αυγούστου.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, οι προεκλογικές υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας για αναβάθμιση του Οργανισμού με νέες θέσεις εργαζομένων, ώστε να καλυφθούν τα κενά που ήδη υπάρχουν και να λειτουργήσουν και τα τμήματα που μπορεί να στεγάσει το νέο κτίριο, έμειναν στα λόγια, με αποτέλεσμα η σημερινή πραγματικότητα να είναι θλιβερή: «Καμία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ για μια ακόμα φορά η διοίκηση βαφτίζει προσλήψεις το εποχικό προσωπικό του ΟΑΕΔ».

Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι άμεσες. Λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού περιορίζονται οι δυνατότητες των χειρουργείων από 16 χειρουργικές επεμβάσεις την ημέρα σε έξι. Η μονάδα εμφραγμάτων, η οποία είναι άρτια εξοπλισμένη για οχτώ κρεβάτια, θα μείνει κλειστή. Θα παραμείνουν κλειστά το Νευρολογικό, το Αιματολογικό και το Ογκολογικό. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι θάλαμοι βραχείας νοσηλείας.

Επίσης, ο αξονικός τομογράφος από τότε που εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο, εφημερεύει μόνο 15 μέρες το μήνα λόγω έλλειψης ενός τεχνικού, ενώ ιατρικά υπάρχει δυνατότητα κάλυψης όλου του μήνα. Με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργεί και στο νέο νοσοκομείο.

Παράλληλα, οι γιατροί προειδοποιούν ότι θα υπάρξει πρακτικά κατάργηση τμημάτων, η υλικοτεχνική υποδομή των οποίων στοιχίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στους Ελληνες φορολογούμενους, λόγω έλλειψης και μη βούλησης πρόσληψης προσωπικού. Τέτοια είναι:

  • Το Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, το οποίο είναι το μόνο πλήρως εξοπλισμένο σε γενικό νοσοκομείο ανά την Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσε να καλύπτει τις ανάγκες όλης της δυτικής Κρήτης.
  • Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής (τουλάχιστον οχτώ ασθενείς την ημέρα μεταφέρονται ή παραπέμπονται για σπινθηρογραφήματα σε αντίστοιχο τμήμα ιδιωτικού φορέα, ενώ άλλοι στερούνται της υπηρεσίας αυτής επειδή, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους, κρίνεται επισφαλής η μεταφορά τους).
  • Το τμήμα λοιμωδών και Εϊτζ το οποίο υλικοτεχνικά έχει τις υψηλότερες προδιαγραφές ανά την Ελλάδα με 14 κρεβάτια.
  • Ο ψηφιακός αγγειογράφος λόγω έλλειψης ενός ακτινολόγου ειδικευμένου στην επεμβατική ακτινολογία.

Επίσης, το νέο νοσοκομείο θα λειτουργεί τη νύχτα με ένα τραυματιοφορέα. Εάν δυο άρρωστοι πολίτες προσέλθουν ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ένας θα πρέπει να περιμένει.

Οι γιατροί του ΕΣΥ Χανίων καταγγέλλουν τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία με τη στάση της υποβαθμίζει το νέο νοσοκομείο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, ενώ δε δίστασε να προχωρήσει ακόμα και στην παρακράτηση των δεδουλευμένων τους, και ζητούν την παραίτησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ