ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Ιούνη 2010
Σελ. /32
Κρύβουν τις αιτίες, αθωώνουν τον καπιταλισμό, δικαιολογούν τα μέτρα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην προσπάθειά τους να απαλλάξουν τον καπιταλισμό, οι αστοί οικονομολόγοι έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι η διεθνής οικονομική κρίση οφείλεται στην κακή διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος και όχι σ' αυτό καθαυτό το σύστημα. Πριν δύο χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση, με σημείο εκκίνησης την κατάρρευση της Liehmann Brothers, προσπάθησαν να την παρουσιάσουν ως κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τώρα, που η κρίση απλώθηκε σε ολόκληρο το σώμα της οικονομίας, «ανακαλύπτουν» ότι πρόκειται για ...«κρίση χρέους». Κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα και την πραγματική φύση της κρίσης, ότι, δηλαδή, πρόκειται για καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και προϊόντων. Οτι το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός.

Ηδη, τα στοιχεία των διεθνών οικονομικών οργανισμών διαλύουν και το μύθο περί «κρίσης χρέους».

Πριν από μια βδομάδα ανακοινώθηκε από την επίσημη στατιστική υπηρεσία των Βρυξελλών, την Eurostat, ότι μια χώρα της «ευρωζώνης», η Φινλανδία, βούτηξε ξανά στην ύφεση, ανακοινώνοντας ότι το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 0,4% στο α΄ τρίμηνο του 2010, ύστερα από πτώση 0,2% στο δ' τρίμηνο του 2009.

Η φινλανδική οικονομία είχε εμφανίσει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για 4 συνεχόμενα τρίμηνα, από τον Απρίλη του 2008 έως τον Ιούνη του 2009. Μεσολάβησε ένα τρίμηνο αναιμικής ανάπτυξης (0,5%) και ξαναδιολίσθησε σε αρνητικά επίπεδα.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Φινλανδίας έγκειται στο ότι αυτή η σκανδιναβική χώρα, μαζί με το Λουξεμβούργο, είναι οι μόνες χώρες της «ευρωζώνης» που έχουν σήμερα δημόσιο έλλειμμα χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ και χρέος χαμηλότερο του 60% του ΑΕΠ. Δηλαδή, είναι καθόλα εντάξει με τους δείκτες του «Συμφώνου Σταθερότητας» για τα ελλείμματα και το χρέος. Αρα, το υψηλό χρέος και τα μεγάλα ελλείμματα δεν είναι η αιτία της κρίσης.

Η λαθροχειρία που επιχειρούν οι αστοί οικονομολόγοι και οι διεθνείς οργανισμοί, να αποδώσουν, δηλαδή, την κρίση είτε στο χρηματοπιστωτικό τομέα, είτε στο δημόσιο χρέος, αποσκοπεί αφ' ενός να μείνει στο απυρόβλητο η πραγματική αιτία της κρίσης, αφ' ετέρου να δικαιολογηθούν οι πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόζονται. Δηλαδή, τα πάνω από 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (!) που έδωσαν στις τράπεζες για να σώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή τα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα για τον περιορισμό (δήθεν) του χρέους και των ελλειμμάτων.

Ετσι, πιο κοντά στην πραγματικότητα (όσον αφορά τις αιτίες της κρίσης) βρίσκονται τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην «ευρωζώνη» παρουσίασε τον περασμένο Μάη τη μεγαλύτερη πτώση από το Νοέμβρη του 2008. Γεγονός που ερμηνεύεται (σε συνδυασμό με τα προβλήματα του χρέους και του ελλείμματος) ως προανάκρουσμα νέας ύφεσης για την «ευρωζώνη», πριν ακόμη συνέλθει από την προηγούμενη.

Το αμερικάνικο χρέος

Το ωραίο είναι ότι τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, όσο και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, συμβουλεύουν με αυστηρότητα τους Ευρωπαίους συμμάχους και φίλους τους, γιατί οι τελευταίοι άφησαν ανεξέλεγκτο το χρέος και τα ελλείμματα των χωρών τους. Σπεύδουν, μάλιστα, να νουθετήσουν τους λαούς των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να συναινέσουν στην εφαρμογή όλων των αντεργατικών μέτρων προκειμένου να περιοριστούν το έλλειμμα και το χρέος. Τι συμβαίνει, όμως, με το χρέος των ΗΠΑ;

Το αμερικανικό χρέος, έκθεση του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι θα φτάσει στα 13,6 τρισ. δολάρια φέτος και στα 19,6 τρισ. δολάρια το 2015. Οπως, μάλιστα, επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερς, η εν λόγω έκθεση εστάλη στο Κογκρέσο την προηγούμενη Παρασκευή, «χωρίς να γίνει ντόρος». Ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, το συνολικό αμερικανικό χρέος βρίσκεται σε επίπεδα ...Ελλάδας, με πρόβλεψη να αυξηθεί στο 102% του ΑΕΠ το 2015 από 93% του ΑΕΠ φέτος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ρόιτερς, το αμερικανικό χρέος αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω της οικονομικής ύφεσης και των δαπανών της κυβέρνησης για τη διάσωση της Γουόλ Στριτ, τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και τα πακέτα οικονομικής στήριξης.

Το μερίδιο χρέους που κρατούν ξένοι επενδυτές, όπως η Κίνα, ιδιώτες και συνταξιοδοτικά ταμεία, θα αυξηθεί σε 9,1 τρισ. δολάρια, από 7,5 τρισ. δολάρια πέρυσι. Το 2015 το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στα 14 τρισ. δολάρια, 73% του ΑΕΠ.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Σε ομαδικές απολύσεις προχώρησαν, το πρώτο τρίμηνο του 2010, εταιρείες στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, που διεξήγαγε η εταιρεία Dedalus MB.

Οπως προκύπτει, το 1/3 των συνολικά 229 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις. Το ίδιο διάστημα, αυξήθηκε το ποσοστό των εργαζομένων που είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι (+10% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2009).

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση ότι «παρεμποδίζει την αποκατάσταση της ισορροπίας στη διεθνή οικονομία», συγκεκριμένα αρνούμενη να ανατιμήσει το γουάν, «μόνον και μόνον επειδή η κινεζική κυβέρνηση θέλει να πριμοδοτήσει στο έπακρον τις εξαγωγές». Ο Γκάιτνερ υπογράμμισε ότι «εφόσον το Πεκίνο δεν αποφασίζει την ανατίμηση του γουάν, δεν έχει κατ' επέκταση τίποτε να αναμένει στο πεδίο των εμπορικών προνομίων», εκ μέρους της Ουάσιγκτον.

ΙΤΑΛΙΑ - ΜΙΣΘΟΙ Η ιταλική διοίκηση πλήττεται ιδιαίτερα από το πρόγραμμα λιτότητας των 24,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2011 και 2012, το οποίο η κυβέρνηση ενέκρινε τον περασμένο μήνα. Το σχέδιο προβλέπει πάγωμα για τρία χρόνια στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και μείωση κατά 5% στους μισθούς από 90.000 μέχρι 150.000 ευρώ το χρόνο και κατά 10% για τους μισθούς πάνω από 150.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ