ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στόχος η επιτάχυνση του ξεπουλήματος

Επαναπροσδιορίζεται σε συσταλτικότερη βάση η έννοια του δημόσιου τομέα. Νομιμοποιείται ο «αέρας» στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Απαγορεύεται σε υπουργούς να τζογάρουν στο Χρηματιστήριο, όχι όμως και στις οικογένειές τους!

Στην προσαρμογή του θεσμικού-νομοθετικού πλαισίου των ιδιωτικοποιήσεων στις σημερινές απαιτήσεις και συνθήκες - με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει βγάλει όλη τη δημόσια περιουσία «στο σφυρί» - αποσκοπεί το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Με το σχέδιο νόμου επέρχονται αλλαγές στο Ν.2000/91 περί αποκρατικοποιήσεων (υπουργός Βιομηχανίας Ανδριανόπουλος) με κύριο χαρακτηριστικό την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης εταιριών και την απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για την ΑΤΕ και την ΕΑΒ, στην προοπτική της ιδιωτικοποίησής τους, ενώ επανοριοθετείται η έννοια του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριζόταν στο Ν.2000/91 σε συσταλτικότερη βάση. Η κυβέρνηση τελικά δεν απέφυγε τη γελοιότητα να θεσπίσει απαγορευτική διάταξη για τη διενέργεια χρηματιστηριακών πράξεων από υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων. Η συγκεκριμένη διάταξη μάλιστα δεν επεκτείνεται καν στα μέλη των οικογενειών τους - όπως προβλέπουν αντίστοιχες διατάξεις του «πόθεν έσχες» - γεγονός που σημαίνει ότι οι στενοί συγγενείς του υπουργού μπορούν να τζογάρουν όχι όμως και ο υπουργός...

Με το ίδιο σχέδιο νόμου νομιμοποιείται ο «αέρας» στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, επιτρέπεται δηλαδή η παροχή πίστωσης από χρηματιστηριακή εταιρία προς τους πελάτες της με σκοπό την αγορά μετοχών, κάτι που αναμένεται να κάνει πιο επικίνδυνο το χρηματιστηριακό τζόγο. Επίσης θεσπίζονται διατάξεις για όσους έχουν ποσοστά μετοχών μιας εισηγμένης εταιρίας υψηλότερα του 5%. Σε άλλο κεφάλαιο ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την είσοδο των εφοπλιστικών εταιριών στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Προβλέπει, τέλος, τη σύσταση επιτροπής για το μοίρασμα της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, του προσωπικού και των συνταξιούχων της πρώην Κτηματικής Τράπεζας (υπήρχαν κοινά ασφαλιστικά ταμεία με το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδας), η οποία από 2/10/98 απορροφήθηκε από τη μητρική Εθνική.

Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

Το σχέδιο νόμου οριοθετεί εκ νέου την έννοια «δημόσιος τομέας». Στο δημόσιο τομέα πλέον ανήκουν οι ΔΕΚΟ που είχαν προσδιοριστεί με το Ν.2414/96 (πρόκειται για 40 περίπου επιχειρήσεις) καθώς και οι τράπεζες στις οποίες το ελληνικό δημόσιο διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου. Στο δημόσιο τομέα δεν ανήκουν οι θυγατρικές τους εταιρίες καθώς και οι εταιρικές συμμετοχές των δημόσιων αυτών οργανισμών και των τραπεζών. Ηδη από το Ν.2414/96 έχει εξαιρεθεί ο ΟΤΕ, και σειρά έχουν η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ κλπ.

Προβλέπονται επίσης αυξημένες αρμοδιότητες για τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία με αποφάσεις της ορίζει τις επιχειρήσεις και τους φορείς που θα ιδιωτικοποιηθούν, ενώ εισάγονται και νέες μέθοδοι ιδιωτικοποίησης, αυτοί της ανταλλαγής των μετοχών (Swaps) μιας δημόσιας επιχείρησης και μιας ιδιωτικής. Πρόκειται για «φωτογραφική» διάταξη του τρόπου ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ.

Ειδικές αναφορές υπάρχουν για την ΑΤΕ και την ΕΑΒ, με στόχο την αντιμετώπιση διαδικαστικών θεμάτων, που αφορούν στην ιδιωτικοποίησή τους. Με στόχο τη λογιστική κάλυψη των επισφαλειών της ΑΤΕ, οι οποίες ανέρχονται σε 310 δισ. δραχμές, νομοθετούν μία σειρά από μέτρα με στόχο την οικονομική της ενίσχυση (μεταβίβαση ακινήτων του δημοσίου, μη καταβολή μερίσματος στο δημόσιο, έκτακτη αναπροσαρμογή της αξίας των πάγιων κλπ.). Οσο για την ΕΑΒ, διασπάται στις εταιρίες ΕΑΒ ΠΑΓΙΩΝ και ΕΑΒ ΑΕ και προβλέπεται η μεταφορά της κινητής και ακίνητης περιουσίας στην ΕΑΒ ΠΑΓΙΩΝ, η οποία θα κατέχει την υψηλή κυριότητα, ενώ η ΕΑΒ ΑΕ θα διατηρήσει την επικαρπία...

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Την πλήρη ιδιωτικοποίηση ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση, με την παραχώρηση σημαντικού πακέτου μετοχών σε ξένο «στρατηγικό εταίρο» οδηγούνται με απόφαση της κυβέρνησης τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ). Η απόφαση επαναδιατυπώθηκε χτες και από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Ελ. Τζέλλα. Σύμφωνα με τον Ελ. Τζέλλα, ο στόχος είναι η παραχώρηση ή και ανταλλαγή ενός πακέτου μετοχών του ύψους 15 - 20% σε μεγάλη πετρελαϊκή επιχείρηση, προκειμένου τα ΕΛ.ΠΕ. να μετατραπούν σε πλήρη ενεργειακό Ομιλο με ευρύτερη δραστηριότητα.

Οι χτεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης του ΕΛ.ΠΕ συνέπεσαν με τη δημοσιοποίηση των μεγάλων κερδών της επιχείρησης, για το πρώτο εξάμηνο του 2000, τα οποία σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα είναι αυξημένα κατά 119%. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ και ο σύμβουλος που θα προσληφθεί για την αναζήτηση της «συμμαχίας», θα διερευνήσουν την αγορά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της παραχώρησης του προαναφερθέντος - σε πρώτη φάση - ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να απολέσει την πλειοψηφία και φυσικά τον έλεγχο της επιχείρησης.

Αποκαλυπτικός, για το ότι επίκειται η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ στάθηκε χτες ο Ελ. Τζέλας, ο οποίος όταν του επισημάνθηκε ότι με την πώληση πακέτου μετοχών το δημόσιο θα χάσει τον έλεγχο της επιχείρησης τόνισε ότι «ή είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή δεν είμαστε».

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των ΕΛ.ΠΕ, τα προ φόρων κέρδη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2000, ήταν αυξημένα κατά 119% φθάνοντας τα 47,4 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 21,6 δισ. δρχ. Σε επίπεδο Ομίλου τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 94% και από 26,1 δισεκατομμύρια δραχμές ανήλθαν στα 50,7 δισ. δραχμές.

Πάλι αυξήσεις στα καύσιμα

Φωτιά παίρνει και αυτή τη βδομάδα το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο από τα περασμένα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, θα πωλείται ακριβότερο κατά 8,8 δραχμές το λίτρο. Αυξημένες κατά 3,7 και 3,8 δραχμές θα πωλείται η βενζίνη σούπερ και αντίστοιχα η αμόλυβδη. Οι νέες αυτές αυξήσεις, δικαιολογούνται από την πλευρά της κυβέρνησης στο όνομα της αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς και στην ισοτιμία δολαρίου δραχμής.

Οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών των υγρών καυσίμων, οδηγούν την κυβέρνηση σε εφαρμογή ενός «τρικ» με στόχο να μειώνονται οι δυσμενείς εντυπώσεις των καταναλωτών. Από αύριο θα εκδίδονται καθημερινά ενδεικτικές τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα οι τιμές καθημερινά στα πρατήρια να αλλάζουν. Με αυτό το μέτρο η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αυξήσεις θα «περνάνε» ανώδυνα στον καταναλωτή, αφού η αύξηση θα είναι μικρή, αλλά καθημερινή. Δηλαδή, π.χ. εκεί που ανακοινωνόταν κάθε Τετάρτη αύξηση στις βενζίνες 7 δραχμών, θα ανακοινώνεται αύξηση 1 δραχμή κάθε μέρα.

Με βάση τις νέες ενδεικτικές τιμές που ανακοινώθηκαν χτες, για σήμερα και αύριο λογικά, αφού από αύριο θα έχουμε νέες ενδεικτικές τιμές τα υγρά καύσιμα ανά περιοχή θα πρέπει να πωλούνται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 269,2, αμόλυβδη 252,7. Α' Ζώνη: σούπερ 274,1, αμόλυβδη 257,6. Β' Ζώνη: σούπερ 277,1, αμόλυβδη 260,6. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 279,1, αμόλυβδη 262,6. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%, σούπερ 269,3, αμόλυβδη 253,8.

Στο εμπόριο και η γνώση

Σε διάταξη του νομοσχεδίου προωθούνται ρυθμίσεις για την παραπέρα μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις

Μέσα από το νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο και στις άλλες διατάξεις έρχεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει παράγραφο προηγούμενου νόμου που αφορά στην αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και ουσιαστικά να προχωρήσει το σχέδιό της για την πλήρη μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, τροποποιείται η παράγραφος 3 του άρθρου 23 του Ν. 2741/1999 (ΦΕΚ Α'1999) και στο νομοσχέδιο προβλέπεται:

«Τα ερευνητικά αποτελέσματα και η γνώση που παράγεται σε ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις ή άλλους οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό μπορεί να αξιοποιηθεί οικονομικά με διάφορους τρόπους». Ως τέτοιοι αναφέρονται η «απευθείας εμπορική αξιοποίηση με την παραγωγή και διάθεση προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών από τον ίδιο φορέα στον οποίο παράγεται γνώση». Και διευκρινίζεται «ότι στην περίπτωση που ο φορέας είναι ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι δραστηριότητες μπορεί να αναλαμβάνονται από τις εταιρίες αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας τους».

Επίσης, μέσω «εκχώρησης εμπορικής αξιοποίησης με τη διάθεση από τον φορέα παραγωγής γνώσης, έναντι τιμήματος», ενώ προβλέπονται «θυγατρικές επιχειρήσεις αξιοποίησης με τη δημιουργία από το φορέα παραγωγής γνώσης θυγατρικών επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής για την εμπορική εκμετάλλευση αυτής, με τη συμμετοχή του φορέα γνώσης σε από κοινού δραστηριότητα εκμετάλλευσης με άλλους οργανισμούς ή επιχειρήσεις».

Ακόμη, μπορούν να δημιουργηθούν «τεχνολογικές επιχειρήσεις επιστημόνων, τεχνολόγων και ερευνητών με τη δημιουργία επιχειρηματικής δραστηριότητας από τα φυσικά πρόσωπα που παρήγαγαν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες γνώσεις, στην οποία παράχθηκαν οι γνώσεις καθώς και τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα».

Οι σχεδιασμοί αυτοί εντείνουν παραπέρα την επιχειρηματικοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των επιστημόνων και μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε «οίκους» εμπορίας της γνώσης, υποταγμένα στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών που ελέγχουν όλο το φάσμα της έρευνας και της αξιοποίησής της. Ταυτόχρονα, με άλλα νομοσχέδια, όπως αυτό για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα, δηλώνεται ότι η έρευνα, αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης των πανεπιστημίων. Δηλαδή, η επιχειρηματικότητα που προωθείται θα αναχθεί σε κριτήριο επίσης.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΟΤ
Εξ ολοκλήρου στους ιδιώτες την παραδίδει η κυβέρνηση

Στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου περνάει στο σύνολό της η κινητή και η ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη. Στα πλαίσια ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου της νεο στυσταθείσας Ανώνυμης Εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, (ΕΤΑ ΑΕ), η οποία θα διαχειρίζεται την περιουσία του ΕΟΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης, λίγο έως πολύ έκανε λόγο για ασύμφορες επιλογές του παρελθόντος στην κατεύθυνση εκμετάλλευσης της περιουσίας του ΕΟΤ, προκειμένου να δικαιολογήσει την πλήρη παράδοση τής τουριστικής υποδομής της χώρας στους ιδιώτες.

Μάλιστα, με πρόσχημα τη βελτίωση της τουριστικής υποδομής λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει «λεφτά με το τσουβάλι» στους ιδιώτες που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού. Σύμφωνα τον υπουργό Ανάπτυξης, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, εντός του επόμενου χρόνου για πρώτη φάση θα αναλάβουν έργα της τάξης των 150 δισεκατομμυρίων δραχμών. Τις αμέσως επόμενες μέρες οριστικοποιείται και η πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Η παράδοση της περιουσίας του ΕΟΤ στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα επιφέρει και δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, στην κατεύθυνση της συνολικής ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο Ν. Χριστοδουλάκης χτες, με μια ύπουλη διατύπωση, έδωσε το στίγμα για το τι θα επακολουθήσει για τους εργαζόμενους, αφού έκανε λόγο για μια «σύγχρονη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία θα διασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε μία σύγχρονη βάση θα αντιμετωπίζει τη σημερινή υφιστάμενη πολυδιασπορά των εργασιακών ιδιαιτεροτήτων». Και επίσης, «θα διερευνήσει και θέματα πρόσθετης αμοιβής με βάση την αποδοτικότητα»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ