Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Την πλήρη ιδιωτικοποίηση ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση, με την παραχώρηση σημαντικού πακέτου μετοχών σε ξένο «στρατηγικό εταίρο» οδηγούνται με απόφαση της κυβέρνησης τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ). Η απόφαση επαναδιατυπώθηκε χτες και από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Ελ. Τζέλλα. Σύμφωνα με τον Ελ. Τζέλλα, ο στόχος είναι η παραχώρηση ή και ανταλλαγή ενός πακέτου μετοχών του ύψους 15 - 20% σε μεγάλη πετρελαϊκή επιχείρηση, προκειμένου τα ΕΛ.ΠΕ. να μετατραπούν σε πλήρη ενεργειακό Ομιλο με ευρύτερη δραστηριότητα.

Οι χτεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης του ΕΛ.ΠΕ συνέπεσαν με τη δημοσιοποίηση των μεγάλων κερδών της επιχείρησης, για το πρώτο εξάμηνο του 2000, τα οποία σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα είναι αυξημένα κατά 119%. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ και ο σύμβουλος που θα προσληφθεί για την αναζήτηση της «συμμαχίας», θα διερευνήσουν την αγορά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της παραχώρησης του προαναφερθέντος - σε πρώτη φάση - ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να απολέσει την πλειοψηφία και φυσικά τον έλεγχο της επιχείρησης.

Αποκαλυπτικός, για το ότι επίκειται η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ στάθηκε χτες ο Ελ. Τζέλας, ο οποίος όταν του επισημάνθηκε ότι με την πώληση πακέτου μετοχών το δημόσιο θα χάσει τον έλεγχο της επιχείρησης τόνισε ότι «ή είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή δεν είμαστε».

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των ΕΛ.ΠΕ, τα προ φόρων κέρδη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2000, ήταν αυξημένα κατά 119% φθάνοντας τα 47,4 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 21,6 δισ. δρχ. Σε επίπεδο Ομίλου τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 94% και από 26,1 δισεκατομμύρια δραχμές ανήλθαν στα 50,7 δισ. δραχμές.

Πάλι αυξήσεις στα καύσιμα

Φωτιά παίρνει και αυτή τη βδομάδα το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο από τα περασμένα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, θα πωλείται ακριβότερο κατά 8,8 δραχμές το λίτρο. Αυξημένες κατά 3,7 και 3,8 δραχμές θα πωλείται η βενζίνη σούπερ και αντίστοιχα η αμόλυβδη. Οι νέες αυτές αυξήσεις, δικαιολογούνται από την πλευρά της κυβέρνησης στο όνομα της αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς και στην ισοτιμία δολαρίου δραχμής.

Οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών των υγρών καυσίμων, οδηγούν την κυβέρνηση σε εφαρμογή ενός «τρικ» με στόχο να μειώνονται οι δυσμενείς εντυπώσεις των καταναλωτών. Από αύριο θα εκδίδονται καθημερινά ενδεικτικές τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα οι τιμές καθημερινά στα πρατήρια να αλλάζουν. Με αυτό το μέτρο η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αυξήσεις θα «περνάνε» ανώδυνα στον καταναλωτή, αφού η αύξηση θα είναι μικρή, αλλά καθημερινή. Δηλαδή, π.χ. εκεί που ανακοινωνόταν κάθε Τετάρτη αύξηση στις βενζίνες 7 δραχμών, θα ανακοινώνεται αύξηση 1 δραχμή κάθε μέρα.

Με βάση τις νέες ενδεικτικές τιμές που ανακοινώθηκαν χτες, για σήμερα και αύριο λογικά, αφού από αύριο θα έχουμε νέες ενδεικτικές τιμές τα υγρά καύσιμα ανά περιοχή θα πρέπει να πωλούνται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 269,2, αμόλυβδη 252,7. Α' Ζώνη: σούπερ 274,1, αμόλυβδη 257,6. Β' Ζώνη: σούπερ 277,1, αμόλυβδη 260,6. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 279,1, αμόλυβδη 262,6. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%, σούπερ 269,3, αμόλυβδη 253,8.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ