Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο εμπόριο και η γνώση

Σε διάταξη του νομοσχεδίου προωθούνται ρυθμίσεις για την παραπέρα μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις

Μέσα από το νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο και στις άλλες διατάξεις έρχεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει παράγραφο προηγούμενου νόμου που αφορά στην αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και ουσιαστικά να προχωρήσει το σχέδιό της για την πλήρη μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, τροποποιείται η παράγραφος 3 του άρθρου 23 του Ν. 2741/1999 (ΦΕΚ Α'1999) και στο νομοσχέδιο προβλέπεται:

«Τα ερευνητικά αποτελέσματα και η γνώση που παράγεται σε ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις ή άλλους οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό μπορεί να αξιοποιηθεί οικονομικά με διάφορους τρόπους». Ως τέτοιοι αναφέρονται η «απευθείας εμπορική αξιοποίηση με την παραγωγή και διάθεση προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών από τον ίδιο φορέα στον οποίο παράγεται γνώση». Και διευκρινίζεται «ότι στην περίπτωση που ο φορέας είναι ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι δραστηριότητες μπορεί να αναλαμβάνονται από τις εταιρίες αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας τους».

Επίσης, μέσω «εκχώρησης εμπορικής αξιοποίησης με τη διάθεση από τον φορέα παραγωγής γνώσης, έναντι τιμήματος», ενώ προβλέπονται «θυγατρικές επιχειρήσεις αξιοποίησης με τη δημιουργία από το φορέα παραγωγής γνώσης θυγατρικών επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής για την εμπορική εκμετάλλευση αυτής, με τη συμμετοχή του φορέα γνώσης σε από κοινού δραστηριότητα εκμετάλλευσης με άλλους οργανισμούς ή επιχειρήσεις».

Ακόμη, μπορούν να δημιουργηθούν «τεχνολογικές επιχειρήσεις επιστημόνων, τεχνολόγων και ερευνητών με τη δημιουργία επιχειρηματικής δραστηριότητας από τα φυσικά πρόσωπα που παρήγαγαν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες γνώσεις, στην οποία παράχθηκαν οι γνώσεις καθώς και τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα».

Οι σχεδιασμοί αυτοί εντείνουν παραπέρα την επιχειρηματικοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των επιστημόνων και μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε «οίκους» εμπορίας της γνώσης, υποταγμένα στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών που ελέγχουν όλο το φάσμα της έρευνας και της αξιοποίησής της. Ταυτόχρονα, με άλλα νομοσχέδια, όπως αυτό για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα, δηλώνεται ότι η έρευνα, αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης των πανεπιστημίων. Δηλαδή, η επιχειρηματικότητα που προωθείται θα αναχθεί σε κριτήριο επίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ