ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλουν την ασυδοσία των εμπόρων
  • Αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα, μας λένε οι μηλοπαραγωγοί, θα βγούμε στους δρόμους του αγώνα
  • Συνεχίζονται οι συσκέψεις αγροτών της Θεσσαλίας

Σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή μήλων, πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στην Αγιά της Λάρισας. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι τρία είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μήλων της περιοχής:

  • Η τιμή του προϊόντος που είναι πολύ χαμηλή, αφού οι έμποροι δρουν ασύδοτα και εκβιάζουν ν' αγοράσουν όσο το δυνατόν πιο φτηνά και, βεβαίως, πουλούν πολύ ακριβά, με αποτέλεσμα η ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή που παίρνει ο παραγωγός και σ' εκείνη που αγοράζει ο καταναλωτής να μεγαλώνει.
  • Η διάθεση των μήλων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αγορά αναμένεται να «ριχτούν» μεγάλες ποσότητες από την περσινή παραγωγή, που είναι κρατημένες στα ψυγεία, ενώ συνεχίζονται αθρόες οι εισαγωγές.
  • Η έλλειψη εργατικών χεριών για τη συλλογή των μήλων, αφού οι αλλοδαποί εργαζόμενοι που έλυναν, σε μεγάλο βαθμό, αυτό το πρόβλημα έχουν λιγοστέψει, φοβούμενοι τις «αστυνομικές» σκούπες εναντίον τους.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη μετέφεραν την αγωνία των μηλοπαραγωγών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν, με κάθε τρόπο, για την επίλυσή τους. Ως πρώτη ενέργεια που αποφασίστηκε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να συσταθεί μια επιτροπή των μηλοπαραγωγών, η οποία, σε συνεργασία με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, θα επιδιώξουν την ερχόμενη βδομάδα μια συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, όπου θα εκθέσουν το πρόβλημα των μήλων και θα ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα για τη λύση του. Οπως, δε, τονίστηκε, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μηλοπαραγωγών, τότε αυτοί θ' αναγκαστούν να βγουν στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας αγωνιστικά την εξασφάλιση ενός εισοδήματος για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα των μηλοπαραγωγών στη Βουλή, τονίζοντας, ταυτόχρονα, πως μόνο με τον ενωτικό και ανυποχώρητο αγώνα τους για την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει αυτά τα προβλήματα, μπορούν να δουν καλύτερες μέρες οι αγρότες.

Η προχτεσινή σύσκεψη στην Αγιά έγινε στα πλαίσια ενός προγράμματος ενημερωτικών συσκέψεων κι αγωνιστικών, προειδοποιητικών συγκεντρώσεων που αποφάσισε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Για χτες αργά το βράδυ είχε προγραμματιστεί να γίνει σύσκεψη αγροτικών συλλόγων, σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας και την ανάπτυξη των αγροτικών αντιδράσεων, στο Ελευθέριο. Στη συνέχεια του προγράμματος περιλαμβάνεται:

  • Τη Δευτέρα, 4 του Σεπτέμβρη, σύσκεψη με φορείς στον Τύρναβο, για τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα αμπελοοινικά.
  • Την Τρίτη, 5 του Σεπτέμβρη, συγκέντρωση βαμβακοπαραγωγών στα Φάρσαλα.
  • Την Τετάρτη, 6 του Σεπτέμβρη, συγκέντρωση καπνοπαραγωγών στην Ελασσόνα.
  • Τη Δευτέρα, 11 του Σεπτέμβρη, νομαρχιακή σύσκεψη αγροτικών φορέων και συνδικαλιστών στη Λάρισα.
ΕΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Επικίνδυνες και αντεργατικές μεθοδεύσεις

Ανακοίνωση - καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων

Την αδικαιολόγητη στάση της διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λευκάδας, τόσο ως προς το μέλλον της Ενωσης όσο και ως προς τους ίδιους τους εργαζόμενους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΣ Λευκάδας, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνες και αντεργατικές μεθοδεύσεις» τέτοιου είδους επιλογές και διαχωρίζοντας ανοιχτά τη θέση του από αυτές.

Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει κατ' αρχήν την «απλόχερη» κίνηση της διοίκησης, «να παραχωρήσει στην ΑΤΕ μεγαλύτερης αξίας περιουσιακά στοιχεία από αυτά που είχαν συμφωνηθεί, με μοναδικό σκοπό να ξεφορτωθεί το Πυρηνελαιουργείο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. «Με την πρόταση αυτή - τονίζουν οι εργαζόμενοι - κλείνει η σημαντικότερη αλλά και η πλέον κερδοφόρα δραστηριότητα της Ενωσης, με το επιχείρημα ότι "δεν μπορούμε και δε θέλουμε να την κρατήσουμε". Ετσι, η Ενωση οδηγείται σε συρρίκνωση και αφανισμό, μετατρέπεται σε "ενοικιοεισπράκτορα", σε αντίθεση με τον καταστατικό σκοπό της και τα πραγματικά συμφέροντα των αγροτών», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Παράλληλα, το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΑΣ Λευκάδας, διότι «αποφάσισε και μεθοδεύει την απόλυση μόνιμου υπαλλήλου της Ενωσης, όχι επειδή δε χρειάζεται αλλά με μοναδικό επιχείρημα την αντικατάστασή του από άλλον εργάτη, χωρίς προϋπηρεσία, χωρίς οικογένεια, χωρίς παιδιά, για λόγους δήθεν οικονομίας», όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ενέργειες αυτές «θίγουν κεκτημένα εργατικά δικαιώματα - καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - και αν επεκταθεί αυτή η λογική, καταλήγουμε σε τραγελαφικά αποτελέσματα. Δηλαδή, να διώξουμε όσους εργαζόμενους είναι παντρεμένοι με παιδιά και έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας, για να πάρουμε άλλους που θα κοστίζουν λιγότερο». Για το λόγο αυτό, καλούν όλους τους αγρότες και ιδιαίτερα τους αντιπροσώπους, να αξιολογήσουν σωστά τα συμφέροντά τους, που προκύπτουν μέσα από την επιβίωση και την ανάπτυξη της Ενωσης και όχι από τη συρρίκνωση και τον αφανισμό της.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Γενική Συνέλευση
  • Η ΠΕΣΑΘΕΑ καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 6-9-00 στη νέα διεύθυνση της αίθουσας της ΠΕΑΕΑ, στην οδό Πειραιώς 6, 4ος όροφος, Ομόνοια.

- Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ αναβάλλεται για τις 13-9-00 την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο, καθώς και τελεσίδικα στις 20-9-00, σε περίπτωση πάλι αναβολής.

Υποψηφιότητες γίνονται δεκτές έως την 1-9-00, με σχετική αίτηση προς το ΔΣ της ΠΕΣΑΘΕΑ, στα γραφεία της, ώρα 12 το μεσημέρι. Τηλέφωνο: 3249.037.

Επέτειοι
  • Η Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ» οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 2 του Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα, που θα γίνει στο ανάχωμα της Αγίας Παρασκευής της Καρδίτσας, στο μνημείο που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς οι πέντε αγωνιστές στις 4-4-1944, εκ των οποίων οι 3 είναι αδέλφια του συντρόφου Θεμιστοκλή Ζαφειρόπουλου.
  • Η Νομαρχιακή ΕπιτροπήΝομού Πέλλας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 3-9-00 στις 11 π.μ., στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, διοργανώνει παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής. Καλούνται να παραβρεθούν οι επιζώντες μαχητές, οι συγγενείς των πεσόντων και όλοι οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης.

- Η ΠΕΣΑΘΕΑ-ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση, που ξεκινά το Σάββατο 2-9-00 στις 7 π.μ., απ' την Πλατεία Κάνιγγος. Τηλ.: 3249.037.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ